Wiadomości

stat

Dwa sposoby na subtelne wydzielenie aneksu kuchennego we wspólnym pomieszczeniu

Koncepcja druga. Część wypoczynkowa wspólnego pomieszczenia optycznie oddzielona została lekkim ażurowym regałem, który jednocześnie w stonowanym wnętrzu staje się wyraźnym akcentem.
Koncepcja druga. Część wypoczynkowa wspólnego pomieszczenia optycznie oddzielona została lekkim ażurowym regałem, który jednocześnie w stonowanym wnętrzu staje się wyraźnym akcentem.

Urządzanie przestrzeni dziennej powinno być poprzedzone analizą potrzeb przyszłych użytkowników. Warto przemyśleć wiodące funkcje wnętrza po to, by możliwie jak najdokładniej dopasować przestrzeń do trybu życia mieszkańców. To zadanie bardzo często przerasta jednak właścicieli mieszkania.



Rzut i wymiary pomieszczenia.
Rzut i wymiary pomieszczenia.
W podobnej sytuacji znalazł się nasz czytelnik Mariusz, który razem z żoną niedawno kupił nowe, upragnione mieszkanie. Właściciele chcieliby, żeby było ono urządzone nowocześnie i przytulnie.

- Lubimy kolory jasnego brązu, beżu oraz cappuccino. Marzy nam się jakaś ciekawa ściana z telewizorem oraz niewielką szafką na sprzęty RTV. Dobrze by było, gdyby udało się wygospodarować miejsce na książki oraz niewielkie, podręczne rzeczy - pisze w liście do redakcji Mariusz.
Nasz czytelnik i jego żona chcieliby także znaleźć w mieszkaniu miejsce na umieszczenie szafy, która do tej pory znajdowała się w ich dotychczasowym mieszkaniu.

- Myśleliśmy, aby ustawić ją za lodówką tak, aby służyła jednocześnie jako element dzielący przestrzeń. Jednak nie jest to konieczne - rozważa Mariusz.
Jednym z koniecznych elementów wyposażenia wnętrza jest według właścicieli kanapa z możliwością spania.

- Chcielibyśmy mieć także stół i krzesła, aby móc zjeść posiłek w komfortowych warunkach - dodaje nasz czytelnik.
Dwie propozycje aranżacji wnętrza powstały w pracowni Design Atelier.

Przestrzeń dzienna w tym mieszkaniu zajmuje około 23 m kw. We wnętrzu powinna znaleźć się część kuchenna wraz z jadalnią oraz strefa wypoczynkowa.

Koncepcja pierwsza

Pierwszy zaproponowany przez nas wariant zakłada podzielenie pokoju dziennego na dwie części przy pomocy niewielkiej ścianki. Jej lokalizacja umożliwiałaby swobodną komunikację, a dzięki temu zabiegowi uzyskaliśmy dwie atrakcyjne przestrzenie. Jedna z nich stanowiłaby część wypoczynkową, w której umieścilibyśmy szafę, rozkładaną sofę, szafkę RTV, telewizor oraz półki na książki. Forma półki ma kształt gałęzi drzewa, co w skromnym wnętrzu jest wyraźnym elementem dekoracyjnym.

Druga część wnętrza stanowiłaby natomiast przestrzeń kuchenno-jadalnianą. Przy ścianie przewidujemy umieszczenie stołu, przy którym posiłek spożywać mogą trzy osoby jednocześnie. Nad nim sugerujemy umieścić lustro, które nie tylko będzie ciekawym elementem dekoracyjnym, ale dodatkowo optycznie powiększy i rozświetli przestrzeń.

Aby zachować spójność wnętrza, grzejnik obudowalibyśmy ażurową maskownicą, która nawiązuje formą do wyglądu półki w części dziennej. W części kuchennej zabudowaliśmy szafkami do sufitu. Dzięki umieszczeniu dwóch rzędów szafek wiszących, uzyskujemy dużo miejsca do przechowywania akcesoriów kuchennych. Głębokość poszczególnych rzędów szafek została zróżnicowana po to, by nadać wnętrzu lekkości.

Oprócz kuchni, w tej części wygospodarowaliśmy także przestrzeń na regał z książkami. W tym miejscu mamy także możliwość umieszczenia podręcznych rzeczy.

Całość utrzymana jest w ciepłych kolorach. Ściany i wyposażenie zachowaliśmy w odcieniach beżu, brązu czy kolorze cappuccino. Jasna tonacja została zestawiona z bielą, dzięki czemu podkreślamy wrażenie przestronności wnętrza.

Dodatkowo w strefie wypoczynkowej zastosowaliśmy białą cegłę i jasną tapetę w beżowe pasy. W części kuchennej przewidujemy natomiast położenie beżowych kafli w geometryczne wzory. W ten sposób uzyskujemy ciepłe, estetyczne i jednocześnie nowoczesne wnętrze, na którym zależało właścicielom mieszkania.


Koncepcja druga

W odróżnieniu od poprzedniej wersji, w tej koncepcji mamy do czynienia z jedną, spójną przestrzenią dzienną, która została pozbawiona jakichkolwiek podziałów.

Ścianka działowa znajdująca się po prawej stronie od wejścia, czyli przy strefie kuchenno-jadalnianej, została skrócona w stosunku do tego, co proponuje deweloper. W tym przypadku miałaby ona długość 60 centymetrów, a lodówka nie znajdowałaby się bezpośrednio za nią, a po drugiej stronie ciągu kuchennego.

Część dzienna została oddzielona za pomocą ażurowego regału, który pomieści książki i podręczne rzeczy.

Ta wersja zakłada zastąpienie sofy mniejszym i węższym meblem. Wygospodarowana dodatkowa przestrzeń przeznaczona została na większy stół. Przy grzejniku zakrytym ażurową maskownicą umieściliśmy mniejszą szafkę RTV, nad którą zawiesilibyśmy telewizor.

Kolorystyka wnętrza jest zbliżona do pierwszego wariantu. Przestrzeń została zachowana w bieli i beżach. Zastosowaliśmy drewno i jasną cegłę. Dla ożywienia wnętrza zdecydowaliśmy się wprowadzić akcenty w odcieniach zieleni. Pokrywa on dolny pas wiszących szafek w części kuchennej.

W części przestrzeni dziennej we wnęce, którą wygospodarowaliśmy za lodówką, postanowiliśmy umieścić regał. Miętowe dodatki pojawiają się zarówno przy stole jadalnianym, jak i w części wypoczynkowej. Wybierając tekstylia w tych odcieniach mamy możliwość łatwej zmiany dodatków bez ponoszenia dużych kosztów.

Charakter wnętrza w tym przypadku zostaje wydobyty przez niestandardowe lampy nad stołem, oryginalną lampę w części wypoczynkowej oraz piękną arabeskę, która znajduje się w kuchni pomiędzy blatem a wiszącymi szafkami. Całość stanowi ciepłe w odbiorze, estetyczne i ożywione wnętrze.


Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (44)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.