Wiadomości

stat

Mieszkanie Marzeny i Tomka

Aranżacja salonu w nowym mieszkaniu Marzeny i Tomka.
Aranżacja salonu w nowym mieszkaniu Marzeny i Tomka.

Państwo Marzena i Tomek proszą o pomoc w aranżacji nowego mieszkania, a w szczególności pokoju dziennego z aneksem, łazienki i przedpokoju. Mieszkanie składa się z dwóch poziomów, z wewnętrzną klatką schodową. Szczególny problem stanowi połączenie kuchni z pokojem dziennym.



Stan istniejący.
Stan istniejący.
Życzeniem właścicieli jest zaprojektowanie pomieszczeń w sposób, by siedząc w pokoju dziennym nie czuć się, że przebywa się też kuchni. Chcą też, aby centralnym meblem w tej przestrzeni był duży rodzinny stół. Kolejnym tematem do opracowania jest układ funkcjonalny łazienki, gdzie w małej przestrzeni należy umieścić umywalkę, ubikację, prysznic, pralkę i szafki. Pani Marzena wraz z mężem preferują ciepłe kolory ziemi i styl klasyczny. Mieszkanie powinno być przytulne i funkcjonalne.

Koncepcja I

Pierwszym elementem, który zwrócił naszą uwagę jest bardzo wąskie przejście pomiędzy przedpokojem a pokojem dziennym. Proponujemy poszerzenie tego otworu do szerokości 1,2 m i zastosowanie drzwi przesuwnych chowanych w kasetach wbudowanych w ścianę gipsowo - kartonową. Dzięki temu wejście do pokoju dziennego będzie bardziej czytelne, drzwi zazwyczaj otwarte nie będą blokować przejścia, a dodatkowo, przy zastosowaniu drzwi przeszklonych, zwiększymy ilość światła dziennego na holu.

Koncepcja nr 1
Koncepcja nr 1
Pokój dzienny. Całą przestrzeń podzieliliśmy umownie na strefę kuchenną, jadalnianą i wypoczynkową, nie za pomocą ścian, lecz innych elementów wyposażenia, dzięki czemu całość nadal stanowi jedną, dużą przestrzeń. W centralnym miejscu znajduje się stół jadalniany dla 8 osób z możliwością rozłożenia. Na osi stołu ustawiliśmy przeszkloną witrynę na naczynia i niższy regał z szufladami.

Od strony aneksu kuchennego wspomnianą umowną granicę stanowi dwustronna witryna szklana, do której mamy dostęp z obydwu stron. Takie rozwiązanie pozwala na ustawianie i wyjmowanie naczyń zarówno w kuchni jak i przy stole jadalnianym. Dodatkowo witryna przesłania nam częściowo aneks kuchenny jednocześnie nie ograniczając wizualnie przestrzeni. W pokoju dziennym znajduje się trzyosobowa sofa na osi telewizorem i dwa wygodne fotele. Pod telewizorem, wiszącym na ścianie, znajduje się szafka rtv. W naszej koncepcji umieściliśmy także system nagłaśniający.

Proponujemy już na etapie projektowania instalacji elektrycznych zastanowić się nad umiejscowieniem głośników tak, aby po ukończeniu prac remontowych, nie zepsuć efektu przypadkową plątaniną kabli. Kolorystyka pomieszczeń, zgodnie z życzeniem Marzeny i Tomka została utrzymana w tonacji kolorów ziemi.

Na podłodze proponujemy położenie ciemnych paneli w kolorze dębu wędzonego, meble natomiast w jaśniejszym kolorze orzecha. Jasne obicia mebli wypoczynkowych nadadzą im lekkości, w kontraście z ciemną podłogą. Po obu stronach telewizora znajdują się zabudowy gipsowo kartonowe wydzielające płaszczyznę pokrytą piaskowym tynkiem dekoracyjnym. Reszta ścian utrzymana jest w kolorystyce kości słoniowej . Po obrysie pomieszczenia zaprojektowaliśmy częściowe zwieszenie sufitu podwieszanego z dodatkowymi punktami świetlnymi. Takie rozwiązanie pozwoli na dodatkowe doświetlenie pomieszczenia, uniknięcie efektów ciemnych kątów i dowolne kształtowanie scen świetlnych zależnie od potrzeb.

Kuchnia została zaprojektowana w kształcie litery U. W prawej części umieściliśmy wysoką zabudowę z lodówką, piekarnikiem na wysokości blatu i, opcjonalnie, wbudowany ekspres do kawy. Przy dłuższej ścianie znajduję się duża przestrzeń robocza z płytą grzewczą, a powyżej, pas wiszących szafek. Pod oknem zlokalizowany jest podblatowy zlew dwukomorowy, zmywarka i wnęki na butelki wina przy części jadalnianej. Na podłodze proponujemy płytki gresowe w kolorze kremowym w formacie 60x60cm i wykończeniu lappato.


W naszej koncepcji fronty szafek zostały wykończone fornirem orzechowym średnio wybarwionym, blat stanowi konglomerat w kolorze piaskowym. Sufit aneksie kuchennym został zwieszony dzięki czemu możemy zastosować rozproszone punkty oświetleniowe co pozwoli należycie doświetlić całą przestrzeń. Dodatkowo pod szafkami wiszącymi znajduje się oświetlenie blatu roboczego.

W łazience na osi drzwi wejściowych umieściliśmy umywalkę podblatową. Pod umywalką znajdują się szuflady. Udało się także wygospodarować miejsce na wysuwany kosz na brudne rzeczy. Powyżej blatu znajduję się szafka na kosmetyki. Nad zabudową stelaża do miski wiszącej znajduje się szafka na środki czystości. Prysznic o wymiarach 90x90cm z racji małej przestrzeni posiada rozsuwane drzwi. Obok w zabudowie znajduje się pralka.

Łazienka nie posiada okna dlatego radzimy całość utrzymać w jasnej kremowej kolorystyce urozmaicając ściany i pas przy umywalce mozaiką. Jedynym ciemniejszym akcentem w łazience będą szafki wykonane z drewna nawiązującego do innych pomieszczeń co pozwoli zachować spójność całej koncepcji.

Zgodnie z sugestią Pani Marzeny w holu umieściliśmy dużą przestronną szafę. Aby zgubić gabaryty tego mebla proponujemy zabudować ją co sprawi wrażenie integralności ze ścianą. Zastosowanie drzwi otwieranych zamiast przesuwnych, zwiększy jej funkcjonalność ,natomiast lustrzane środkowe skrzydła sprawią, że będzie ona się lepiej prezentować. Przy wejściu warto umieścić szafkę na buty i dodatkowy wieszak.

Pod schodami znajduje się nieużytkowa przestrzeń z racji wysokości lecz idealnie nadaje się ona na schowek gospodarczy w którym możemy trzymać odkurzacz, mopy czy deskę do prasowania. W naszej koncepcji na podłodze znajdują się płytki gresowe o wymiarach 60x60cm, ściany konsekwentnie utrzymane w kolorystyce zbliżonej do pokoju dziennego.

Koncepcja II

Koncepcja nr 2
Koncepcja nr 2
W drugiej koncepcji część wypoczynkowa została zaaranżowana w inny sposób. Narożna sofa została tak ustawiona aby siedzący, miał wgląd w całą przestrzeń pokoju dziennego. Jako dodatkowe miejsce do siedzenia na przykład: w trakcie spotkania rodzinnego, proponujemy wygodne, obrotowe fotele, które wizualnie są lżejsze i nie wprowadzą wyraźnego podziału pomiędzy strefą wypoczynkową a strefą spożywania posiłków. W projekcie proponujemy klasykę design'u - fotel Lounge chair, który będzie ciekawym akcentem w stonowanym, wnętrzu.

Część jadalniana jest częściowo osłonięta od aneksu kuchennego za pomocą ścianki, na której wisi obraz. Do ściany przylega stół z możliwością rozłożenia, który dzięki takiemu ustawieniu pozwala na swobodne przejście do kuchni.

Aneks kuchenny został nieznacznie powiększony co pozwoliło na zmianę umiejscowienia niektórych sprzętów. Lodówka i piekarnik zostały rozdzielone funkcjonalnym cargo. Ten system wysuwanych koszy pozwala na wygodne przechowywanie różnych produktów. Płyta grzewcza i okap znajduje się tuż za fragmentem ściany na granicy aneksu kuchennego i przestrzeni jadalnianej.

Po obu stronach płyty grzewczej znajdują się blaty robocze, natomiast pod spodem zaprojektowaliśmy wygodne szuflady na garnki. Zlew został zlokalizowany na osi płyty grzewczej. Proponujemy pod oknem umieścić blat z dwoma krzesłami, dzięki czemu uzyskamy przestrzeń gdzie będzie można wykonać niektóre prace kuchenne siedząc, lub spożyć szybki posiłek kontemplując widok za oknem.

Tym razem w łazience na osi drzwi wejściowych umieściliśmy miskę WC, nad którą znajduje się grzejnik łazienkowy. Obok zabudowy stelaża do miski wiszącej wykorzystaliśmy wolną przestrzeń na dodatkowe półki. Po lewej stronie łazienki zaprojektowaliśmy dużą dwuosobową kabinę prysznicową. Miejsce, gdzie znajduje się bateria prysznicowa, zostało zaakcentowane dekorem w postaci mozaiki. Pojawia się też ona we wnęce na kosmetyki do kąpieli. Umywalka jest podwieszona do blatu, który przykrywa pralkę. Ponad blatem znajduje się szafka na kosmetyki.

Dodaj zdjęcie do artykułu
Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Tytuł:
Treść:
Autor (opcjonalny):
E-mail (opcjonalny):
Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Opinie (razem: 97)

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.