Wiadomości

stat

Połączenie pokoju i kuchni daje przestrzeń

W pierwszej koncepcji część dzienną oddzielono od kuchni ścianą i stołem jadalnianym.
W pierwszej koncepcji część dzienną oddzielono od kuchni ścianą i stołem jadalnianym.

Urządzenie otwartej dziennej przestrzeni mieszkania może stanowić nie lada problem. Odpowiednie połączenie funkcjonalności z estetyką niekiedy przerasta przyszłych użytkowników. Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, gdy mamy do czynienia z niewielką powierzchnią użytkową.



Kształt i wymiary pomieszczenia.
Kształt i wymiary pomieszczenia.
Nasz czytelnik, Henryk, wraz z żoną kupił niedawno mieszkanie. Właściciele nowego lokum najwięcej komplikacji napotkali przy próbach aranżacji pokoju dziennego połączonego z częścią kuchenną. Inwestorzy chcieliby funkcjonalnie oddzielić przestrzeń, zapewniając jednocześnie wystarczającą ilość miejsca na rośliny i akwarium.

- W mieszkaniu musi znaleźć się koniecznie miejsce na akwarium. Oprócz tego powinno ono pomieścić dużą ilość kwiatów, które uprawia żona - pisze w liście do redakcji nasz czytelnik Henryk.
Właściciele preferują jasne podłogi i ożywioną kolorystykę w postaci turkusu lub odcieni limonki. Istotną kwestią jest także dostateczna powierzchnia blatu roboczego w kuchni oraz zapewnienie miejsca do przechowywania w korytarzu.

- Szafa w korytarzu nie może przytłaczać, ale obowiązkowo musi się tam znaleźć. Dobrze by było, gdyby udało się wygospodarować miejsce na sprzęty gospodarcze - dodaje Henryk.
Dwie propozycje aranżacji strefy dziennej połączonej z korytarzem przygotowała Marta Meresińska z pracowni Niebyle. Obie wersje projektu mają na celu stworzenie całościowo spójnego wnętrza, które pomimo podziału przestrzeni będzie dawało wrażenie przestronności. Dzięki odpowiedniemu dobraniu kolorystyki, materiałów oraz wyposażenia, podział powierzchni tworzy się w delikatny, wręcz naturalny sposób.

Zarówno pierwszy, jak i drugi wariant zakłada przewagę bieli połączonej z szarością oraz dodatkami - akcentami w odcieniach turkusu czy limonki. Efektu dopełniają meble oraz podkreślające charakter wnętrza oświetlenie. Dwie lampy wiszące zostały rozlokowane w taki sposób, aby zapewnić równomierne doświetlenie części jadalnianej oraz wypoczynkowej. Nad aneksem kuchennym zaplanowano źródła światła wpuszczane w sufit. Mając na celu zapewnienie wystarczającego oświetlenia, w oknach przewidziano jasne, przepuszczające światło rolety, które w razie potrzeby mogą być zasłonięte przez zaciemniające zasłony.

Koncepcja pierwsza

Zgodnie z życzeniem inwestorów część kuchenna została częściowo oddzielona od salonu za pomocą fragmentu ściany, za którą umieszczony został sprzęt AGD. Dodatkowym elementem oddzielającym przestrzeń jest stół jadalniany z krzesłami. Wraz ze ścianą stanowi umowną granicę pomiędzy kuchnią a pokojem.

Gospodarze będą mogli wspólnie realizować tu kulinarne pasje, bo w kuchni zaplanowano dużą przestrzeń roboczą. Meble zostały zabudowane aż do sufitu, by zapewnić wystarczające miejsce do przechowywania.

We wnęce pokoju
stanął wypoczynkowy narożnik, a naprzeciwko znajduje się telewizor oraz zabudowa z miejscem do przechowywania. Jako że właściciel mieszkania jest zapalonym akwarystą, a jego żona uprawia kwiaty, we wnętrzu znalazło się też miejsce na rośliny doniczkowe i akwarium.

Korytarz został stylistycznie połączony z pozostałymi pomieszczeniami. Znajduje się tam wygodne tapicerowane siedzisko z szufladami na buty. W pawlacz wbudowano dodatkowe oświetlenie. W strefie wejściowej zmieściła się też płytka szafa, w której ubrania można wieszać w poprzek na wysuwanych wieszakach. Dzięki zastosowaniu lustra na bokach i frontach szafy korytarz optycznie się nie zmniejszył. Odbicie światła powoduje także, że pomieszczenie to jest lepiej doświetlone.

W tej wersji zaplanowano jasną winylową podłogę, którą można zastosować w pokoju, części kuchennej, jak i przedpokoju. Zastosowanie jednolitego materiału pomoże zharmonizować wnętrze, a układ paneli wzdłuż korytarza "zaprowadzi" do strefy dziennej, optycznie otwierając przestrzeń. Dodatki w ulubionych kolorach gospodarzy ożywiają stonowane wyposażenie.


Koncepcja druga

Tu pokój od kuchni oddzielony został w inny sposób. Wolno stojąca ścianka umożliwia umieszczenie telewizora na środku pokoju. Dzięki temu ustawieniu znalazło się więcej miejsca na kwiaty i akwarium. Jeśli zdecydujemy się na zastosowanie różnej wielkości kubików, lepiej wyeksponujemy rośliny. Zamiast narożnika znalazła się wygodna sofa i fotel, które zostały rozlokowane w centralnej części pokoju. Stół jadalniany w tym przypadku umieszczono bliżej okna. W przeciwieństwie do poprzedniej wersji nie jest aż tak charakterystycznym punktem oddzielającym przestrzeń. Łącząc jednak stylistykę obu części wnętrza, stanowi przedłużenie kuchni, znajdując jednak swoje miejsce w pokoju.

W tej koncepcji zróżnicowane zostały również materiały wykorzystane we wnętrzu. Druga wersja zakłada ograniczenie szarości na rzecz drewna i odcieni turkusu. Możemy je zauważyć zarówno w pokoju, jak i części kuchennej.

W przedpokoju stoi kolorowy szezlong. Chcąc zapewnić odpowiednie oświetlenie strefy wejściowej, zawieszono nad nim dekoracyjne lusterko podświetlone z boku kinkietem. Całkowity efekt podkreślają dodatki w ulubionych kolorach inwestorów.


Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (123)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.