Wiadomości

stat

Aranżacje wnętrz. Jak wykorzystać przestrzeń poddasza

Koncepcja pierwsza. Belki odsłonięte nad częścią salonu powiększają kubaturę pomieszczenia.
Koncepcja pierwsza. Belki odsłonięte nad częścią salonu powiększają kubaturę pomieszczenia.

Poddasza, chociaż wymagające aranżacyjnie, ze względu na swój unikatowy klimat od lat mają stałą grupę swoich miłośników. Droga do uzyskania naprawdę nieszablonowego wnętrza nie jest łatwa. Czasem warto poświęcić nieco przestrzeni użytkowej, pozostawić ją otwartą, by cieszyć się naprawdę ciekawym wnętrzem.



Grażyna i Marcel remontują dwupoziomowe poddasze. Zastanawiają się nad najlepszym układem i rozplanowaniem funkcji. Rozważają inne niż zaplanowane we wstępnym projekcie rozmieszczenie łazienki oraz akcentują, iż kuchnia jest dla nich istotną przestrzenią w mieszkaniu - często gotują. Przy tym, ze względu na doprowadzenie mediów aneks musi pozostać w miejscu, gdzie został wstępnie zaprojektowany. Sporo pracują przy komputerze stacjonarnym, rzadziej oglądają telewizję.

Jak w przypadku większości poddaszy - problemem są skosy, które utrudniają rozmieszczenie mebli. Tu dodatkowo skosy dachu nie są symetryczne, nad częścią mieszkania można urządzić drugi poziom, sposób wykorzystania pozostałej części pozostaje otwarty. Komplikacją jest też drewniany słup podtrzymujący dach na środku jednego z pomieszczeń.

- Marzymy o nowoczesnym, nieszablonowym mieszkaniu z wesołymi, zwariowanymi dodatkami. Bardzo podobają nam się odcienie szarości, beżu oraz biel i czerń a także dodatki w jaskrawych kolorach - napisali w liście do redakcji Grażyna i Marcel.

Wnętrzu przyjrzeli się projektanci z Potorska Studio. Biorąc pod uwagę niewielkie ograniczone możliwości zmiany układu funkcjonalnego zaproponowali dwie aranżacje wnętrza.

Nowe mieszkanie o powierzchni użytkowej około 70 m kw., może być bardzo ciekawą przestrzenią, ale tylko wtedy jeśli nie zamkniemy sufitów i zrekompensujemy obecność niskich sufitów - wysokimi. Różnorodność wnętrz poddasza, daje ogromne możliwości dla adaptacji, są również inspirujące dla projektantów. W części poddasza należy jednak dokładnie wczytać się w przekroje i zaplanować funkcje we wnętrzu tak, by były dla nas wygodne, a nie uciążliwe.

Grażyna i Marcel wahają się nad zmianą funkcji i przeniesieniem łazienki do części obok klatki schodowej, nie są jednak pewni czy uda się umieścić pod tym skosem prysznic. Po analizie projektanci uznali, że nie uda się zmieścić wszystkich funkcji łazienki we wnętrzu, które jest tak wąskie. Nawet jeśli zastosowany zostanie bardzo płaski system spłukiwania oraz niewielka muszla wc, to nie uda nam się uzyskać wygodnego przejścia do strefy prysznica. Takie pomieszczenie mogłoby spełniać funkcję osobnego wc lub osobnego prysznica, jednak połączenie tych dwóch funkcji jest możliwe tylko przy niekonwencjonalnych rozwiązaniach - typu... przechodni prysznic. Ta przestrzeń świetnie sprawdzi się jako garderoba.

W obu aranżacjach zaproponowaliśmy też układ pracowni i sypialni. Została ona zlokalizowana w narożniku mieszkania. Słup konstrukcyjny w sąsiednim pomieszczeniu nie pozwala na swobodne umieszczenie dużego łóżka, będzie ono zatem świetną pracownią z ustawionym blatem pod oknem, dodatkową kanapą dla gości i regałem na książki.

Koncepcja pierwsza
Zaproponowano tu niewielkie - w stosunku do wersji podstawowej - zmiany polepszające funkcjonalność poszczególnych przestrzeni oraz ich atrakcyjność.

Dzięki dobudowanej ściance aneks kuchenny jest minimalnie oddzielony od korytarzyka. Zawęża to przejście korytarza, jednak przymyka kuchnię oraz buduje przestrzeń korytarza - zamontowano tu wieszak oraz półkę na buty. W przejściu między korytarzem, a aneksem kuchennym, na ścianie umieszczono kaloryfer ozdobny - pionowy.

Nad częścią korytarza sufit został zamknięty (ukrywa połączenia wentylacji) i jest w okładzinie drewnianej, nad dalszą częścią sufit jest odkryty i ukazuje drewniane, konstrukcyjne belki dachu. Belki są wyszczotkowane oraz olejowane (możliwa bejca). Dzięki temu zabiegowi wnętrze zyska na oryginalności. Można wykorzystać fragmenty poddasza i wykonać w nich wnęki na półki, jednak dostępność do tych przestrzeni jest utrudniona.

Zabudowa kuchenna z piekarnikiem i okapem pod szafką, podzielona została na szafki stojące i wiszące. Obszerny blat pozwala na swobodną pracę, a układ sprzętów ułatwia funkcjonowanie na linii produkcyjnej domowej kuchni. Blat pod skosem jest głębszy (75cm), jest tam również bardzo długi, podświetlany schowek na szklanki lub inne przedmioty. Zabudowę zamyka lodówka o wysokości 120 cm, a nad nią szafka pod skosem. Wzdłuż zabudowy kuchennej, jest tzw. chodnik o szerokości 80cm. Stół o wymiarach 80x180 cm może być zarówno roboczy jak i jadalniany, nie stanowi przeszkody w komunikacji - jest raczej sposobem na przymknięcie strefy kuchni.

W głębi pomieszczenia zaaranżowana została część wypoczynkowa. Dla użytkowników nie jest ona priorytetem, stąd jest tam miejsce na dwuosobową sofę, regał na książki oraz mobilna szafka pod telewizor. Wolna przestrzeń za nią - pod skosem - została wykorzystana jako zabudowa do przechowywania, w systemie drzwi przesuwnych. Na skośniej ścianie pojawia się dekoracja świetlna (w bruzdy w płycie gipsowo-kartonowej zostały wprowadzone listwy ledowe lub gotowe oprawy punktów świetlnych).

Oświetlenie w tej części dzieli się na ogólne oraz dekoracyjne. Oprawy zamontowane są na każdej belce i świecą zarówno na dół jak i w górę, dając światło odbite oraz światło kierunkowe. Lampy nad stołem, są kolorowym akcentem we wnętrzu, mogą być zamontowane nad belkami.

Łazienka pomimo pozornie dużej powierzchni na rzucie (4,3 m kw.), jest umieszczona dokładnie pod skośną ścianą. Dlatego należy uważać, żeby podłączenia (przede wszystkim toalety) znalazły się w takim miejscu, aby korzystanie ze sprzętów było komfortowe.

Pod samym skosem zaproponowaliśmy zabudowę, w której znajduje się pralka oraz miejsce na brudownik, proszki itp. Zabudowa jest do wysokości 130cm. Wc jest mocno wycofane spod skosu, tak aby w jego osi osiągnąć 200 cm wysokości pomieszczenia. Tradycyjna zabudowa stelaża wykończona jest wodoodporną, białą płytą mdf.

Dobrze, jeśli posadzka w tak małych pomieszczeniach jest w drobnym formacie, dlatego i tu znalazł się klasyczny wzór mozaiki. Prysznic jest zabudowany pod skosem - cała kabina jest przeszklona, daje to bardzo elegancki efekt, jednak należy pamiętać o odpowiedniej wentylacji w kabinie; może ona być mechaniczna, włączana po użyciu prysznica.

Ściana skośna w kabinie została wykończona białym szkłem, ale może to być również biała płytka. Podobnie jak zabudowa z wnęką na szampony, główna ściana prysznica, to szara płytka drewnopodobna, zestawiona z gładkim, wodoodpornym tynkiem Pandomo, który świetnie sprawdza się w łazienkach. Ten sam tynk został położony za umywalką, nad którą zamontowano, dwa okrągłe, wykonane na zamówienie, lustra.

Oświetlenie w łazience powinno znaleźć się zarówno w kabinie - oprawa wodoszczelna oraz punktowe oświetlenie w płaskim fragmencie podwieszanego sufitu. Dodatkowo pomieszczenie oświetlają dwa ozdobne kinkiety marki Tom Dixon.



Koncepcja druga

Jest minimalistyczna i nowoczesna, w aranżacji posługujemy się podobnymi zabiegami jak w wersji pierwszej - układ funkcjonalny wnętrza oraz potrzeby użytkowników nie pozostawiają wielkiego pola do popisu.

W korytarzu
zastosowaliśmy szafę oraz drewnianą okładzinę na części łazienki. Ten zabieg powoduje, iż przestrzeń staje się bardziej zwarta i współczesna w swojej estetyce. Zaproponowane drzwi są zlicowane ze ścianą, pozbawione opasek drzwiowych.

W części kuchennej, zastosowaliśmy rodzaj wyspy - osadzonej w klimacie stołu jadalnianego. Dzięki temu zabiegowi kuchnia jest wyraźnie oddzielona od części salonu. Forma przedłużonego parapetu, który został przemieniony w blacik roboczy pozwoli na pracę przy laptopie czy komputerze, jeśli zajdzie potrzeba pracy w tej części mieszkania.

W aranżacji wykorzystano nowoczesne elementy wystroju wnętrza: duży format kafli na posadzce, duże płaskie powierzchnie, połyski i nowoczesne oświetlenie. Nowatorskie jest również użycie sprzętu audiovideo marki Bang&Olufsen. Nowa forma TV, świetnie uzupełnia minimalistyczne wnętrza.

Łazienka utrzymana jest w hiperminimalistycznym nastroju, gdzie ta sama płytka, którą stosujemy w całości wnętrza, jest okładziną zarówno podłogi jak i ścian. Płaski fragment sufitu jest w całości podświetlony, dzięki czemu łazienka zdaje się być wyższa. Użycie dużej ilości luster (za umywalką oraz pod blatem/parapetem) dodaje wnętrzu przestrzeni.

Opinie (23)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.