Wiadomości

stat

Aranżacje wnętrz. Kiedy nieurządzona przestrzeń drażni domowników

Wariant kolorystyczny intensywny. Widok od strony wejścia na zabudowę meblową  obudowującą łóżko. Lustro odbija ścianę z zabudową, wywołując złudne wrażenie jej przedłużenia.
Wariant kolorystyczny intensywny. Widok od strony wejścia na zabudowę meblową obudowującą łóżko. Lustro odbija ścianę z zabudową, wywołując złudne wrażenie jej przedłużenia.

Aranżacja nowego mieszkania często przynosi problemy związanie z odmiennym gustem przyszłych domowników. Dojście do porozumienia nieraz opóźnia proces projektowy i wykończeniowy mieszkania. Po przemyśleniach, sprytne połączenie najważniejszych preferencji mieszkańców i stworzenie niepowtarzalnej przestrzeni okazuje się jednak możliwe.



W takiej sytuacji znaleźli się Paulina i Paweł, którzy od trzech lat nie mogą wykończyć swojego mieszkania, a chcieliby ostatecznie zamknąć ten etap.

- Kupiliśmy mieszkanie trzy lata temu i do dnia dzisiejszego nie mamy urządzonej sypialni i korytarza... Chodzi o rozbieżny gust mój i mojego męża Pawła ... Ale trzy lata to już przechodzi ludzkie pojęcie. Myślę, że Paweł zgodziłby się już na wszystko w tej chwili, ale ja nie potrafię się zdecydować. Proszę o pomoc bo ile można mieszkać w "składziku"... - napisała w liście do redakcji Paulina.

Zarówno Paulina jak i Paweł dużo czasu spędzają przed komputerem, także w domu. Paweł jest zagorzałym fanem koszykówki. Lubią nowoczesne rozwiązania, ale niekoniecznie chcieliby aby we wnętrzu pojawiało się szkło oraz metal. Preferują ciepłe kolory: czerwień, żółć, beże, brązy. Chcieliby, aby we wnętrzu pojawiło się drewno, w tym wykonane z drewna żaluzje oraz różnego rodzaju faktury na ścianach. Ponadto lubią oszczędzać przestrzeń i proszą aby wnętrza były przestronne, a zarazem można było w nich pomieścić wiele rzeczy. Ich wnętrze ma być zaprojektowane w stylu nowoczesnym, lecz z zachowaniem charakteru ciepłej i przytulnej przestrzeni.

Właściciele mieszkania chcieliby, aby w przestrzeni korytarza we wnęce znalazła się przestronna szafa, oraz w drugiej wnęce przestrzeń na wieszak. W procesie projektowym należało pamiętać, że do mieszkańców należą dwie kotki, których kuweta wedle życzenia Pauliny ma zostać zamaskowana w zabudowie meblowej korytarza. Wybór oświetlenia korytarzowego stał się bardzo istotnym elementem projektu ze względu na wielkość pomieszczenia oraz brak w nim okien.

W sypialni należało przede wszystkim pamiętać o wydzieleniu przestrzeni do pracy przy komputerze. Dodatkowo na prośbę Pauliny zaprojektowano szafki na ubrania oraz półki na książki. W pokoju miało znaleźć się dwuosobowe łóżko ze schowkiem oraz miejsce na telewizor.

***


Układ pomieszczeń oraz preferencje mieszkańców zainspirowały architektki ze STUDIA del arte do stworzenia dwóch koncepcji aranżacji mieszkania. Oba, ze względu na specyficzny układ ścian, mają podobne rozmieszczenie podstawowych elementów wyposażenia, dlatego na wizualizacjach ukazany zostaje wariant pierwszy, optymalny dla właścicieli mieszkania. W opracowanych wariantach celem było uzyskanie jak największej przestronności przedpokoju oraz salonu mimo obudowania ich znacznej części zabudowami meblowymi.

Koncepcja pierwsza
Większa szafa umieszczona we wnęce naprzeciwko wejścia do mieszkania, zabudowuje całą ścianę, pozostawiając pas wolnej przestrzeni pod szafą. Ma to na celu uzyskanie efektu lekkiego, lewitującego mebla. Fronty szafy wykonane z płyty meblowej lakierowanej na błysk, odbijają dodatkowo wnętrze korytarza, optycznie go powiększając. Spód szafy został doświetlony pasmem ledowym w zależności od wariantu kolorystycznego w barwie białej lub niebieskiej.

W szafie została wydzielona przestrzeń pod kuwetę kotów, która nie łączy się bezpośrednio z jego wnętrzem, w celu uniknięcia możliwości przejścia przykrego zapachu na ubrania umieszczone w szafie. Przejście pod szafą oraz przestrzeń na kuwetę zaprojektowano w taki sposób, aby zwierzę swobodnie znalazło drogę do swojej toalety oraz bez przeszkód się w niej przemieszczało. Dodatkowo przestrzeń pod szafą służy schowaniu obuwia, co rozwiązuje znany wszystkim problem porozrzucanych w przedpokoju butów.

Naprzeciw dużej szafy znalazła się zabudowa meblowa z szafkami oraz szufladami na buty i ubrania. Pomiędzy ścianą a płytą meblową zamontowane są dwa drążki na wieszaki na odzież wierzchnią. Na płycie meblowej naklejone zostało lustro, które powiększa przestrzeń przedpokoju i odciąga wzrok od zawieszonej na wieszakach odzieży wierzchniej. Dodatkowo zaprojektowano mebel w taki sposób aby swobodnie można było na nim spocząć i założyć buty czy zostawić torbę.

Całość przedpokoju zaaranżowana jest w kolorach ciepłych oraz ziemistych. Podłoga wyłożona płytkami gresowymi w fakturze imitującej drewno (w kolorze czekolady) ułatwi mieszkańcom utrzymanie czystości. Ściany wykończone zostały w ciepłym kolorze oliwkowym lub tapetą winylową w kolorze karminu. Lampy sufitowe pod postacią reflektorów w białej barwie, zlewają się z sufitem.

W sypialni przewodnim elementem dekoracyjnym aranżacji jest łóżko z wbudowaną skrzynią na pościel oraz zabudowa meblowa obudowująca je wokoło. Na ścianie zaprojektowano szafki na ubrania oraz półki na książki czy zdjęcia. Całość zabudowy służy uporządkowaniu przestrzeni, gdyż znajduje się w niej dużo miejsca na przechowywanie mniejszych oraz większych gabarytowo rzeczy. Obok wejścia został ustawiony blat pod komputer wraz z krzesłem, a pod blatem mała komoda z szufladami na bieliznę.

W pomieszczeniu występuje charakterystyczny element ceglanej ściany, do której został przymocowany telewizor. Resztę ścian wykończono w ciepłych barwach, w zależności od wariantu kolorystycznego. Pod sufitem zostały zamontowane reflektory, a nad łóżkiem oraz biurkiem lampki ścienne. Podłoga drewniana występuje w zależności od wersji kolorystycznej w ciemnej lub jasnej barwie, ma za zadanie ocieplać wizualnie przestrzeń sypialni.

Można tu także dostrzec element aranżacji związany z zamiłowaniem Pawła do koszykówki - przymontowane do ściany obręcze, a na nich umieszczone piłki do koszykówki.

Koncepcja druga
Układ szaf w przedpokoju nie różni się na rzucie od wariantu pierwszego. Większa szafa wnękowa zabudowuje całą ścianę od podłogi do sufitu oraz posiada przesuwne fronty z lustra w celu optycznego powiększenia powierzchni pomieszczenia.

W szafie i tym razem przewidziano wydzieloną przestrzeń na kuwetę kotów, dostępną dla zwierząt przez pozostawioną szparę pomiędzy ścianą a przesuniętymi drzwiczkami szafy.
Na przeciwko znajduje się zabudowa meblowa z szafkami oraz szufladami na buty i ubrania, a także jednym drążkiem na wieszaki z odzieżą wierzchnią. Drążek usytuowano w rogu, pomiędzy ścianą a płytą meblową, która staje się przedłużeniem ścianki od strony drzwi wejściowych.

W tym wariancie szafy jest mniej miejsca na zawieszenie ubrań, jednakże powstaje więcej szafek oraz miejsca, gdzie można usiąść podczas zakładania obuwia.

Układ sypialni różni się przede wszystkim zmianą usytuowania biurka i szafy oraz przesunięcia łóżka w kierunku wejścia. Biurko dzięki swojemu usytuowaniu pod oknem daje mieszkańcom lepsze doświetlenie i poprawia warunki pracy przy komputerze.

Szafa udostępnia mieszkańcom dużo miejsca na przechowywanie ubrań
, jednakże w zależności od ostatecznej wysokości, może trochę ograniczać dostęp słońca do reszty pomieszczenia. Nad łóżkiem pojawiają się szafki na ubrania oraz półki na książki czy zdjęcia.

Tak jak i w pierwszym wariancie pojawia się element powiązany z zamiłowaniem Pawła do koszykówki, a mianowicie przymontowane do ściany obręcze a na nich umieszczone piłki do koszykówki.
Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (36)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.