Wiadomości

stat

Aranżacje wnętrz: mieszkanie w kamienicy w nowym układzie

Wariant drugi. Kuchnia połączona z salonem. Granicę i... łącznik funkcji pomieszczenia stanowi duży stół jadalniany.
Wariant drugi. Kuchnia połączona z salonem. Granicę i... łącznik funkcji pomieszczenia stanowi duży stół jadalniany.

Mieszkania w starych kamienicach mają swój urok i - co za tym idzie - swoich wielbicieli. Były jednak projektowane i budowane w zupełnie innych realiach. Przebudowa i remont takiego wnętrza to czasem ogromne wyzwanie. Przed takim zadaniem stanął pan Grzegorz.



Nasz czytelnik kupił mieszkanie w starej gdańskiej kamienicy. Wymaga ono remontu totalnego, ale jak twierdzi świeżo upieczony nabywca... ma potencjał.

Głównym problemem jest brak łazienki. Obecnie mieszkanie posiada jedynie klaustrofobicznie małe pomieszczenie z miską ustępową dostępne z przedpokoju, a także kabinę prysznicową ustawioną w kuchni.

Na sześćdziesięciu pięciu metrach kwadratowych wydzielono cztery pokoje. Okna trzech z nich wychodzą na ulicę. Pozostały, największy pokój i kuchnia "otwierają się" na podwórko i ścianę sąsiedniego budynku.

- Generalnie mieszkanie ma nastrajać do odpoczynku... - napisał w liście do redakcji pan Grzegorz. - Co do stylu to najbardziej odpowiada mi taki... umiarkowany minimalizm, czyli nowoczesność, ale nie zimna, np. białe albo czarne proste szafki, ale w połączeniu np. z drewnianym stołem. Z racji miejsca fajnie jakby we wnętrzu udało się połączyć nowoczesność z  klimatem starej kamienicy.

Przed podjęciem prac projektowych architekci z SAMM Studia Architektonicznego zbadali techniczne możliwości "przebudowy" lokalu oraz przemyśleli nienaruszające wartości zabytkowych budynku rozwiązania potrzebne do dostosowania go do obecnych przepisów budowlanych.

Dzięki obecności dwóch pionów kanalizacyjnych przyjęto dwie potencjalne lokalizacje łazienki. Sypialnię ulokowano w części mieszkania z oknami wychodzącymi na podwórze, natomiast okna pokoju dziennego wychodzą na ulicę.

Aby nie naruszać konstrukcji budynku przyjęto, że wyburzeniu ulegną jedynie ścianki działowe. Cała ściana konstrukcyjna nie będzie podlegała przebudowie.

Z uwagi na niską izolacyjność termiczną ściany od podwórka, aby podnieść energooszczędność lokalu a także komfort jego użytkowania, architekci uznali za konieczne ocieplenie jej od wewnątrz za pomocą płyt klimatycznych grubości min. 10 cm.

Wariant I

Wszystkie ścianki działowe zostały zburzone a układ przestrzenny zaplanowany na nowo. Myślą przewodnią stało się wydzielenie poszczególnych funkcji mieszkalnych.

Kuchnia pozostała w pierwotnej lokalizacji. Samo pomieszczenie "przesunięto" w głąb mieszkania, uzyskując przy tym większą przestrzeń przedpokoju jak i samej kuchni.
Zdecydowano się na niezamykanie jej drzwiami. Od przedpokoju i wejścia wydzielona została jedynie szafą ubraniową.

Zabudowa kuchenna została opracowana w dwóch wersjach.
Wersja A
zakłada dwa blaty robocze wraz z tradycyjnym, rozkładanym stołem o wymiarach (po złożeniu) 75x75 cm.
Wersja B zakłada bardziej przestronny blat jadalniany, przyścienny (połączony z blatem podokiennym) o wym. ok. 210 cm x 50cm.

W dotychczasowym WC zlokalizowano wnękę gospodarczą z pralką ładowaną od góry oraz system półek do przechowywania przyborów do sprzątania oraz chemii gospodarczej.

Łazienkę z WC umieszczono na prawo od wejścia, za ścianą nośną. Na powierzchni 4,5 metra zaplanowano miskę ustępową, umywalkę oraz kabinę prysznicową.

Pokój dzienny wyposażono w rozłożystą sofę o wym. ok. 300 x 180 cm, która wraz z fotelem oraz stolikiem kawowym tworzy zestaw wypoczynkowy.
Dzięki zamurowaniu jednych drzwi w ścianie nośnej powstało miejsce na zainstalowanie nowoczesnej "meblościanki", czyli zabudowy meblowej z ulokowanym w niej systemem TV.

Z pokoju dziennego wydzielono aneks z miejscem do pracy, do którego dostęp odbywa się poprzez drzwi przesuwne oraz wnękę w zabudowie meblowej tworzącej regał ścienny.

Sypialnia, do której wejście znajduje się w przedpokoju na wprost drzwi wejściowych do mieszkania, wyposażona jest w przestronne łóżko o wym. (co najmniej) 200 x 160 cm. Znajduje się tutaj także szafa garderobiana z przesuwnymi drzwiami oraz regał we wnęce obok okna.

Wariant II
W wariancie drugim przyjęto bardziej otwarty charakter mieszkania.
Całą "prawą" (od wejścia głównego) stronę mieszkania połączono w jedno pomieszczenie.
Przestrzeń dzienna została połączona z aneksem kuchennym. Naturalną granicę a jednocześnie łącznik tych dwóch różnych funkcji stanowi duży stół jadalniany, będący swoistym centrum wydarzeń w mieszkaniu.

Sam aneks tworzy długi na całą głębokość pomieszczenia blat roboczy z zabudową kuchenną mieszczącą wszystkie potrzebne urządzenia AGD.
Zestaw wypoczynkowy i zabudowa meblowa została powielona z wariantu pierwszego.

Łazienkę zlokalizowano na miejscu dotychczasowej kuchni. Przyjęto, prawie pełne wyposażenie, tj. wannę, kabinę natryskową, miskę ustępową oraz umywalkę.

Z uwagi na inny, bardziej otwarty charakter pokoju dziennego, miejsce do pracy zlokalizowano w sypialni. Duże biurko, a właściwie blat roboczy wraz z szafkami pozwoli na w miarę komfortową pracę, a także dogodne przechowywanie i uporządkowanie jej efektów.

Materiały wykończeniowe i wyposażenie
W obu wariantach zdecydowano się na zastosowanie stonowanych kolorystycznie materiałów.

Jasne drewno, przeważająca na ścianach biel, oraz ciepłe kolory tapicerki mebli mają w zamyśle uspokajać i odpowiednio nastrajać do wypoczynku.

Charakter kamienicy połączony został z nowoczesną formą mebli. Chropowata faktura odsłoniętej cegły ścian budynku kontrastuje z gładkością frontów zabudowy meblowej oraz chromowanymi elementami krzeseł czy armatury sanitarnej.

Zdecydowane, geometryczne formy opraw oświetleniowych mają nadać wnętrzom elegancji i prestiżu. Wysokiej jakości design mebli oraz wyposażenia ma zagwarantować odpowiednią ergonomię oraz komfort podczas użytkowania.

Wariant pierwszy. Miejsce do pracy wydzielone jako osobne pomieszczenie za łazienką. Barierę dźwiękową zapewniają drzwi przesuwne.
Wariant pierwszy. Miejsce do pracy wydzielone jako osobne pomieszczenie za łazienką. Barierę dźwiękową zapewniają drzwi przesuwne.
Część wypoczynkowa taka sama dla obu wariantów. Odsłonięta cegła przypomina, gdzie znajduje się mieszkanie.
Część wypoczynkowa taka sama dla obu wariantów. Odsłonięta cegła przypomina, gdzie znajduje się mieszkanie.
Wariant pierwszy. Stół w kuchni.
Wariant pierwszy. Stół w kuchni.
Wariant pierwszy. Zamiast stołu - jadalniany blat.
Wariant pierwszy. Zamiast stołu - jadalniany blat.
Wariant pierwszy. Zabudowa kuchenna.
Wariant pierwszy. Zabudowa kuchenna.
Wariant drugi. Łazienka w miejscu obecnej kuchni.
Wariant drugi. Łazienka w miejscu obecnej kuchni.
Wariant drugi. Łazienka urządzona w większym pomieszczeniu mieści i wannę i prysznic.
Wariant drugi. Łazienka urządzona w większym pomieszczeniu mieści i wannę i prysznic.
Wariant drugi. W tym wariancie łazienka ma istotną zaletę w postaci... okna.
Wariant drugi. W tym wariancie łazienka ma istotną zaletę w postaci... okna.

Opinie (78) 2 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.