Wiadomości

stat

Dodatkowy pokój Eweliny i Kamila

Ściana nad sypialnianym łóżkiem jest przeszklona  w górnej części. Dzięki temu w kuchni, a dalej w holu będzie więcej naturalnego światła.
Ściana nad sypialnianym łóżkiem jest przeszklona w górnej części. Dzięki temu w kuchni, a dalej w holu będzie więcej naturalnego światła.

Ewelina i Kamil lada chwila odbierają swoje pierwsze mieszkanie. Zależało im na trzech pokojach, dlatego z mieszkania dwupokojowego na etapie budowy wydzielili trzeci pokój. W wyniku tego zabiegu kuchnia stała się pomieszczeniem przejściowym.



Projekt mieszkania po wprowadzeniu przez właścicieli dodatkowego pokoju.
Projekt mieszkania po wprowadzeniu przez właścicieli dodatkowego pokoju.
Propozycja architektów.
Propozycja architektów.
Ewelina i Kamil to młode małżeństwo. Nie mają dzieci. Mieszkanie, które kupili od dewelopera ma 62,5 m kw.

- Nasze mieszkanie miało być pierwotnie pokojem dziennym z aneksem oraz oddzielną sypialnią - napisali w liście do architektów. - Szkoda nam było takiego metrażu na dwa pokoje, szukaliśmy wcześniej mieszkania trzypokojowego, dlatego zdecydowaliśmy o wydzieleniu z pokoju dziennego małego, zamkniętego pokoju. Przez naszą kombinację, kuchnia w tym momencie jest przejściowa i znajduje się jakby na końcu korytarza. A chcielibyśmy, aby była ciekawie wkomponowana w pokój dzienny i nie wyglądała jak taka standardowa kuchnia.

Właściciele mieszkania preferują styl klasyczny połączony z nowoczesnym. Kolory, które lubią to brązy, beże, fiolety. Chcieliby, aby ich mieszkanie było przytulne i funkcjonalne.

Ponieważ mieszkanie ma już określony układ nie będziemy mocno w niego ingerować. Poprzez rezygnację ze ściany pomiędzy drzwiami wejściowymi do mieszkania a pozostałą częścią holu oraz poprzez wyburzenie dodatkowej ściany przy kuchni została zaaranżowana część kuchenna z wydzielonymi blatami roboczymi: oddzielnie z gotowaniem i oddzielnie ze zmywaniem.

Ściana dzieląca kuchnię i sypialnię została przeszklona w jej górnej części: przy suficie, aby dostarczyć więcej światła dziennego do kuchni i dalej: holu. Lakierowane meble z połyskiem w kuchni także spełniają funkcję dodatkowego rozświetlania wnętrza. Jako zabezpieczenie ścian przy blatach kuchennych zaproponowano szkło lakobel w fioletowym - lubianym przez właścicieli - kolorze.

Wrażenie długiego, wąskiego holu w tym mieszkaniu zniwelowano szerokimi drzwi przesuwnymi z matowego szkła. Jedne z nich są wejściem do pokoju, drugie - znajdujące się dokładnie naprzeciwko pierwszych - otwierają pojemną szafę. Zamontowanie takich drzwi wpłynie na lepsze doświetlenie holu od strony wygospodarowanego dodatkowego pokoju.

W celu uzyskania wrażenia przytulności wnętrza w nowoczesny sposób jedna ze ścian holu oraz ściana w salonie została pokryta płytą fornirowaną w kolorze ciepłego brązu.

Problemem mieszkania jest jego mała łazienka (4,7 m kw.). Właściciele mieszkania chcieliby, aby zmieściła się w niej wanna. Dobrym rozwiązaniem na zwiększenie użyteczności łazienki mogłoby być zastosowane w projekcie przesunięcie pralki do zakomponowanej w ścianie holu przy szafie zabudowy z pralką, w której oprócz pralki można umieścić również kosz na bieliznę, środki czystości itp.

Dzięki zmianie tradycyjnego miejsca instalacji pralki, w łazience można wygospodarować wygodną wannę. Zwiększona w ten sposób przestrzeń łazienki umożliwia zaprojektowanie wygodnego blatu z umywalką, dodatkowych szafek w obrębie zabudowy WC. Długa i szeroka wanna może mieć również funkcję prysznica, bo praktyczna ścianka oddzielająca wannę od blatu z umywalką osłania je przed zalewaniem wodą.

Kolorystyka łazienki to nawiązanie do preferencji gospodarzy w tym zakresie oraz aranżacji całego mieszkania - płytki trawertynowe w beżowym kolorze oraz brązowe meble z naturalnego forniru.

Dwoje szklanych, matowych drzwi przesuwnych naprzeciwko siebie optycznie skraca długi hall. Te, prowadzące z pokoju doświetlają hall.
Dwoje szklanych, matowych drzwi przesuwnych naprzeciwko siebie optycznie skraca długi hall. Te, prowadzące z pokoju doświetlają hall.
Przestrzeń blatów roboczych w kuchni została funkcjonalnie podzielona na dwie części: strefę zmywania i gotowania.
Przestrzeń blatów roboczych w kuchni została funkcjonalnie podzielona na dwie części: strefę zmywania i gotowania.
W salonie znalazło się miejsce zarówno na część wypoczynkową jak i na ustawienie rozkładanego stołu.
W salonie znalazło się miejsce zarówno na część wypoczynkową jak i na ustawienie rozkładanego stołu.
W przedpokoju znalazło się także miejsce na duże lustro, w którym obejrzeć się można przed wyjściem z domu.
W przedpokoju znalazło się także miejsce na duże lustro, w którym obejrzeć się można przed wyjściem z domu.
Jasne meble kuchenne z lakierowanych płyt będą dodatkowo rozświetlać pomieszczenie.
Jasne meble kuchenne z lakierowanych płyt będą dodatkowo rozświetlać pomieszczenie.
Likwidacja ścianki i drzwi dzielących hall pozwoliły optycznie powiększyć tą przestrzeń.
Likwidacja ścianki i drzwi dzielących hall pozwoliły optycznie powiększyć tą przestrzeń.
Wykończenie jednej ściany korytarza i jednej ściany salonu fornirowaną płytą o tym samym wzorze unifikuje wnętrze i sprawia, że jest przytulne.
Wykończenie jednej ściany korytarza i jednej ściany salonu fornirowaną płytą o tym samym wzorze unifikuje wnętrze i sprawia, że jest przytulne.
Rozkładany stół pełni funkcję jadalni na co dzień, a po rozłożeniu pozwala urządzić większe spotkanie towarzyskie.
Rozkładany stół pełni funkcję jadalni na co dzień, a po rozłożeniu pozwala urządzić większe spotkanie towarzyskie.
Szerokie przejście z kuchni do salonu umożliwia wspólne spędzanie czasu dwóm osobom, które robią dwie różne rzeczy.
Szerokie przejście z kuchni do salonu umożliwia wspólne spędzanie czasu dwóm osobom, które robią dwie różne rzeczy.
Wiszący na ścianie telewizor widoczny jest równie dobrze dla osoby siedzącej na kanapie jak i przy stole.
Wiszący na ścianie telewizor widoczny jest równie dobrze dla osoby siedzącej na kanapie jak i przy stole.
Dla zachowania spójności wykończenia również do sypialni prowadzą przesuwne drzwi z matowego szkła.
Dla zachowania spójności wykończenia również do sypialni prowadzą przesuwne drzwi z matowego szkła.
Umieszczenie w tym samym miejscu szklanych drzwi harmonijkowych pomoże w powiększeniu przestrzeni mieszkania kiedy będzie to możliwe.
Umieszczenie w tym samym miejscu szklanych drzwi harmonijkowych pomoże w powiększeniu przestrzeni mieszkania kiedy będzie to możliwe.
Wysoka zabudowa po obu stronach łóżka pozwala wykorzystać przestrzeń sypialni, bez rezygnowania z mebla o funkcji nocnej szafki.
Wysoka zabudowa po obu stronach łóżka pozwala wykorzystać przestrzeń sypialni, bez rezygnowania z mebla o funkcji nocnej szafki.
Zabudowa za łóżkiem ma poprawić komfort w sypialni. Jeśli będzie otwierana od góry można wykorzystać ją np. jako skrzynię na pościel.
Zabudowa za łóżkiem ma poprawić komfort w sypialni. Jeśli będzie otwierana od góry można wykorzystać ją np. jako skrzynię na pościel.
Dzięki przeniesieniu pralki do przedpokoju w łazience znalazło się miejsce na komfortowy blat z umywalką.
Dzięki przeniesieniu pralki do przedpokoju w łazience znalazło się miejsce na komfortowy blat z umywalką.
Zamontowanie ubikacji w systemie podwieszanym pozwala wykorzystać przestrzeń wokół do stworzenia kilku szafek.
Zamontowanie ubikacji w systemie podwieszanym pozwala wykorzystać przestrzeń wokół do stworzenia kilku szafek.

Opinie (31) 2 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.