Jak podać jajko na wielkanocnym stole?

W okresie wielkanocnym w sklepach pojawia się szeroka oferta talerzy i kieliszków do jajek. To gotowe dekoracje, ale tez inspiracja do przygotowania własnych dekoracji.
W okresie wielkanocnym w sklepach pojawia się szeroka oferta talerzy i kieliszków do jajek. To gotowe dekoracje, ale tez inspiracja do przygotowania własnych dekoracji. mat. prasowe

W sporze o to czy pierwsze było jajko czy kura, w okresie wielkanocnym zdecydowane pierwszeństwo otrzymuje jajko. Ten pradawny symbol odradzającego się życia na świątecznym stole odgrywa główną rolę. Jak podać je pięknie i z fantazją, tak aby mogło dopełnić nakrycie stołu? Można je pofarbować lub... uwędzić w zielonej herbacie.



Czy dekoracja stołu świątecznego ma znaczenie?

tak, to podkreśla atmosferę 30%
tak, przygotowanie dekoracji jest tak samo ważne jak potraw; oznacza staranie się dla bliskich 23%
tak, to taka mała twórczość, która sprawia mi przyjemność 12%
przygotowuję, chociaż wychodzę z założenia, że jeśli nie ma atmosfery w rodzinie to dekoracje nie pomogą 19%
chciałabym, ale zawsze brakuje mi na to czasu 5%
nie, to bez znaczenia 11%
zakończona Łącznie głosów: 128
Podanie jajek jako przystawki bywa kłopotliwe. Ich owalna forma powoduje, że niesfornie przewracają się na talerzu, nierzadko tworząc na nim bałagan. Na szczęście jest na to kilka sposobów.

- Żeby połówka jajka była stabilna, można odciąć delikatnie owalny fragment spodu. Do przepoławiania jajek używamy cienkich noży - radzi Sławomir Sieg, szef kuchni Restauracji Bursztynowej w Hotelu Bartan.

Innym rozwiązaniem są patery ze specjalnymi zagłębieniami do serwowania jajek. Na rynku jest ich szeroka oferta, zwłaszcza w okresie około wielkanocnym. Dostępne są zarówno te bardziej uniwersalne, jak i z wiosenno-świątecznymi akcentami. Producenci proponują całe kolekcje, z których możemy również dobrać podstawki do jajek, solniczki czy inne elementy nakrycia wielkanocnego stołu.

Patery z wgłębieniami czy przegródkami świetnie sprawdzają się zarówno do serwowania przystawki z faszerowanych jaj, jak i wyeksponowania pisanek (można nimi zastąpić zjedzone w czasie wielkanocnego śniadania jajka).

Czytaj także: jak własnoręcznie wykonać decoupage na jajku

Dla tych, którzy chcą trochę poeksperymentować, świątecznym rytuałem może stać się przygotowanie kolorowych pisanek przy pomocy warzyw i przypraw. Tu sprawdzą się łupiny cebuli, dające odcień brązu, kapusta - niebieskiego, kurkuma - żółcieni i buraki - barwiące jajko na różowo.

Wielobarwne pisanki dobrze wyglądają się w każdej aranżacji; zgodnie z ostatnimi trendami dodatki, również te do stołu wybieramy z umiarem.

- Wielkanocne potrawy będą się pięknie prezentować na białej zastawie lub z delikatnym kwiatowym wzorkiem. Postawmy na naturalne dodatki: świeże, białe kwiaty czy jajka przepiórcze. Będą świetnym dopełnieniem wielkanocnych potraw - mówi Michał Bargański, stylista wnętrz.

Ci, którzy lubią bardziej barwne klimaty, mogą wybierać w szerokiej ofercie świątecznych nakryć z dekoracją kurek, zajączków i kwiatów.

- Kluczem w aranżacji wielkanocnego stołu powinna być tradycja, dlatego nie może zabraknąć na nim świątecznych akcentów, takich jak jajka czy zajączki. Wielkanocne kolekcje uzupełniamy o barwne dekoracje. Żeby na stół wprowadzić powiew wiosny, potrawy warto podać na talerzach lub paterach ozdobionych żonkilami, tulipanami i stokrotkami - mówi Paweł Domański, stylista Villeroy & Boch.

Gładkie patery, na których chcemy podać jajka faszerowane można udekorować sałatą lub gałązkami bukszpanu.

- Żeby obrane jajko nabrało dekoracyjnego charakteru, możemy poddać je procesowi wędzenia. W domowych warunkach możemy to zrobić na patelni używając zamiast trocin liści zielonej herbaty. Żeby po obraniu na białku utworzył się na marmurkowy wzór, należy obić lekko skorupkę przed wędzeniem - radzi Sławomir Sieg.

Takie marmurkowe jajka możemy nafaszerować dowolnymi składnikami.

- W tym roku będę faszerował je kozim serem, ale opcji jest wiele, w zależności od smakowych upodobań. Może to być twarożek z rzodkiewką, ryba - łosoś czy tuńczyk, albo pasta z rukoli i awokado - mówi szef kuchni.

Farsz mieszamy z wydrążonym żółtkiem. Żeby go starannie wyeksponować możemy użyć tuby do wyciskania, takiej, którą stosuje się do dekoracji tortów. Alternatywą mogą być dwie łyżeczki, którymi odmierzymy i wymodelujemy masę. Tak przygotowane jajka możemy dodatkowo podać z sosem. Na przykład żuławskim, który jest regionalnym specjałem, doskonale pasującym do jajek lub chrzanowym.

Do dekoracji faszerowanych jajek najlepiej użyć zieleniny. Dostępność świeżych ziół i sałat daje szerokie pole manewru. Do posypania doskonale nadaje się też grubo mielony pieprz, cząber czy czarnuszka, a także kawior, w zależności od kompozycji smakowej.

Pamiętajmy też o odpowiednim gotowaniu jajek. Przegotowanie może sprawić, że zyskają nieatrakcyjny, siny kolor.

- Najlepiej wstawić je do osolonej, zimnej wody i pozostawić do wrzenia. Kiedy woda zawrze, wyłączyć i pozostawić na 5-10 minut w wodzie. Na tym etapie warto obić skorupki, wtedy po ostudzeniu z łatwością odejdą od białek - radzi szef kuchni, Sławomir Sieg.

Opinie (17) 5 zablokowanych

  • Tradycyjnie. (1)

    W rodzinnym gronie... I nic więcej nie potrzeba.

    • 14 4

    • Liczy się ciepło i rodzinna atmosfera a nie co kto jak poukładał na stole. Dość już plastiku i sztuczności gdzie się nie spojrzy - wszystko na pokaz.
      Swieta trzeba przeżyć duchowo a nie napychać pupę żarciem ile się da, Nie o to chodzi w tych świętach - a ludzie spłycają to do zakupów sprzątania , prezentów i wielkiej wyżerki.

      • 3 0

  • Porady obu panów stylistów uważam za bezcenne. Nie wyobrażam sobie, że popełniam na świątecznym stole faux pas. Pani Michalino, dziękuję.

    • 17 4

  • I tak to, po raz kolejny tradycja wzięła górę nad faktami i zdrowym rozsądkiem. (3)

    Jesteś wierzący? Poczytaj o genezie tego święta. Jesteś praktykujący? Zamiast malować po jajkach, weź do ręki Pismo Święte.

    • 13 8

    • Skądinąd słuszna uwaga!

      Tak oto elementy pogańskie (kosmiczne jajo w większości kultur świata) bierze górę nad elementem chrześcijańskim. Nie żeby ten chrześcijański był lepszy czy coś, ale jak już się czegoś trzymać, to trzeba to najpierw znać. Najbardziej irytują mnie "katolicy" co nigdy Biblii w ręku nie mieli i pewnie są przekonani że Jezus w grudniu pod choinką się urodził...

      Inna sprawa, że chrześcijaństwo wchłonęło maaaasę pogańskich zwyczajów - no ale cóż - jakoś trzeba było schrystianizować lud, który trzymał się swojej rodowitej wiary.

      • 5 2

    • to świeto koscielne tylko dla katolików ,chrzescijan!! Reszta wynocha do roboty!! (1)

      • 1 4

      • Happy Easter!

        i się możecie katole cmoknąć teraz! Święto Easter było na długo przed waszą Wielkanocą!

        • 1 4

  • Styliści są nie tylko od fryzur... (1)

    Stylista jaj to brzmi dumnie :-b

    • 12 0

    • Mówi Afrykańczyk do Aftykańczyka w trakcie malowania sobie klat w barwy wojenne:
      - Czy ty wiesz, że daleko na północy mieszkają plemiona, które malują jaja?

      • 4 1

  • Jak podać jajko? Szybciutko!

    • 1 0

  • Szczęście miał Kajko, lecz Kokosz zje jajko!

    • 2 0

  • W Szwecji święta zaczynają się już w czwartek wieczorem, a piątek jest dniem wolnym. (5)

    Mimo, że supermarkety są otwarte w piątek, sobotę, niedzielę, poniedziałek. Je się mięso. Tak więc na naszym stole już w piątek jest szynka, biała szwedzka kiełbasa, kiełbaski książęce, śledzie, łosoś marynowany z koperkiem, jajka z krewetkami.

    • 2 1

    • Jets zcawrtek weizcorme

      a ja jezszce nei siwetuje! Jurto muzse icś do parcy...

      • 2 1

    • Szwecja w większości jest protestancka - stąd te zwyczaje.

      • 1 0

    • w Polsce też je się mięso, o czym Ty piszesz? (1)

      • 2 0

      • prawidłowo mięsko tylko od niedzieli na śniadaniu po święcące - jednak pogański kler zniósł ten obowiązek by se mięcha nie żałować nawet w ścisły post - a normalnie to w piatek post w sobote post a w niedziele smakuje jakby się pół roku mięska nie jadło ( nie dotyczy wegetarian ) dwa dni to każdy da rade się wstrzymać i poświęcić dla Boga

        • 1 1

    • Dla wielu Szwedów każdy piątek jest świętem.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Świat opowiadany
Świat opowiadany
warsztaty
g. 10:00 - 10:45
Gdańsk, Kącik Montessori
Open House Gdańsk 2020 - Nowy Port
Open House Gdańsk 2020 - Nowy Port
wykład , spotkanie
gru 5-6
sobota - niedziela, g. 9:00
Gdańsk
Olga Drenda wykład + Q&A
Olga Drenda wykład + Q&A
wykład , spotkanie
gru 7
poniedziałek, g. 18:00
Gdańsk, Plama

Ogłoszenia

Mieszkania Domy
Cena
Gdańsk Jelitkowo
21400 zł/m2
Gdynia Orłowo
16650 zł/m2
Gdańsk Śródmieście
13800 zł/m2
Sopot Dolny Sopot
13750 zł/m2
Sopot Świemirowo
13700 zł/m2
Gdynia Kamienna Góra
14000 zł/m2
Sopot Dolny Sopot
12000 zł/m2
Gdańsk Brzeźno
10400 zł/m2
Sopot Górny Sopot
10350 zł/m2
Sopot Kamienny Potok
10100 zł/m2
Gdynia Orłowo
9650 zł/m2
* na podstawie bazy ofert Trojmiasto.pl

Najczęściej czytane