Wiadomości

stat

Nowe życie rodzinnej kuchni w starej kamienicy

Użyte w projekcie materiały łączą nowoczesne wykończenie wnętrza z unikatowym klimatem kamienicy. Dopasowanie gresu na podłodze z blatami kuchennymi sprawia, że wnętrze jest odczytywane jako harmonijna całość.
Użyte w projekcie materiały łączą nowoczesne wykończenie wnętrza z unikatowym klimatem kamienicy. Dopasowanie gresu na podłodze z blatami kuchennymi sprawia, że wnętrze jest odczytywane jako harmonijna całość.

Przemyślenie poprawiających funkcjonalność zmian i wizji nowego wnętrza oraz konfrontacja z możliwościami finansowymi to kluczowe elementy procesu planowania remontu. Zadanie to jest szczególnie trudne, gdy prace przeprowadzić trzeba w starej kamienicy.



Aktualny plan pomieszczenia
Aktualny plan pomieszczenia
Z takim wyzwaniem zetknęła się nasza czytelniczka Ola. Niejasne rozgraniczenie stref we wnętrzu stało się bodźcem do skorzystania z pomocy architekta.

- Bardzo ważne jest, aby projekt zawierał oddzielenie przedpokoju od kuchni. Zaraz po wejściu do mieszkania znajdujemy się w kuchni, z tego pomieszczenia wchodzi się też do łazienki - pisze w liście do redakcji Ola.
Pomieszczenie ma podwieszany sufit, przez co wysokość wnętrza została ograniczona do 3 m. Obecna kuchnia jest także niedostosowana do potrzeb pięcioosobowej rodziny. Oprócz wydzielenia stref, jednym z najważniejszych elementów nowego pomieszczenia powinno być stworzenie dodatkowego miejsca do przechowywania oraz do spożywania posiłków.

- W kuchni naprawdę dużo się dzieje - gotujemy, pieczemy, robimy przetwory. Jest to pomieszczenie pełniące również funkcję jadalni. Dotychczasowy stół jest niewygodny i  niedopasowany dla pięciu osób - dodaje Ola.
Dwie propozycje aranżacji wnętrza przygotowała Karolina Rochman-Drohomirecka z pracowni Home England & Architects w Sopocie. Mieszkanie w kamienicy o wysokości ok. 3,6 m to wspaniała przestrzeń do aranżacji. Aktualne obniżenie podwieszanym sufitem oraz "pawlaczem" nad strefą wejścia sprawia, że wnętrze traci swój urok i atut, jakim jest wysokość - niezależnie od powierzchni, jaką dysponujemy.

Obie propozycje układu funkcjonalnego zakładają przywrócenie pełnej wysokości holu oraz kuchni, wraz z wykonaniem sztukaterii gipsowej. Nawet przy nowoczesnych aranżacjach warto zachować elementy nawiązujące do charakteru budynku, stanową one często ciekawe tło dla przestrzeni, którą tworzymy.

Głównym problemem, o którym wspomina w liście do redakcji Ola, jest brak wyraźnego podziału na strefy w tej części mieszkania. W obu wariantach proponujemy zdecydowane oddzielenie holu od kuchni, z wygospodarowaniem miejsca na wygodną szafę na obuwie oraz akcesoria. Szafa będzie zawierać wnękę z tapicerowanym siedziskiem i lustrem. Pozwoli to rozwiązać problem wiszących ubrań przy wejściu do domu oraz stojącej w przejściu szafki na buty. Oświetlenie w postaci dyskretnych reflektorków skierowanych na zabudowę stworzy miły nastrój, dodatkowo podkreślając, że hol stanowi odrębne pomieszczenie.

Czytaj także: Małe M. Jak przechowywać na niewielkiej przestrzeni

Najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku będzie zastosowanie jednolitej podłogi. Wykorzystanie kafli w dużym formacie imitujących naturalny kamień nie tylko optycznie powiększy pomieszczenie, ale idealnie wpasuje się w klimat wnętrza. Nie tylko gres naśladujący naturalny marmur, ale i wykonana na pełnej wysokości pomieszczenia zabudowa kuchenna podkreśli unikatowy charakter kamienicy. Zrezygnowanie z podwieszanego sufitu sprawi, iż wnętrze będzie wydawało się większe. Wygospodarowana przestrzeń to również sporo dodatkowego miejsca do przechowywania.

W tym przypadku kuchnia pełni funkcję komunikacyjną, dlatego zależało nam na stworzeniu przestrzeni przypominającej dzienną zamiast tradycyjnej kuchni. Ograniczona została zatem ilość form oraz materiałów. Istniejące stylizowane drzwi przesuwne prowadzące do łazienki oraz pokoju warto zamienić na pełne wysokie skrzydła fornirowane wykonane na podobieństwo górnych szafek kuchennych.

Zgodnie z oczekiwaniami inwestorów, projekt zakłada zmianę umieszczenia piecyka gazowego. Znalazł on swoje miejsce w wysokiej zabudowie nowo powstałej wnęki od strony kuchni. Tu też przewidziana jest lodówka w zabudowie oraz szafki spiżarniowe.

Proste w formie fronty kuchenne oraz połączenie kilku powtarzających się materiałów wprowadzają ład do przestrzeni i nutę przytulności w nowoczesnym wykończeniu wnętrza.

Koncepcja pierwsza
Układ mebli w pierwszym wariancie został zaprojektowany w postaci jednego ciągu kuchennego z zabudową wysoką na ścianie oddzielającej kuchnię od korytarza. To rozwiązanie sprawia, że kuchnia jest bardziej ukryta dla wchodzących do mieszkania, a przestrzeń otwiera się na część jadalni.

W tej opcji kąt jadalniany znalazł się pod oknem i w strefie przejścia do łazienki. Wyposażony został w tapicerowaną ławkę z oparciem, co przełamuje charakter kuchenny pomieszczenia. Inwestorka wspominała, że dla rodziny istotny jest duży, wygodny stół. Zatem jeśli stół umieszczony przy ławce nadal byłby zbyt mały dla użytkowników, to drugi wariant przewiduje umieszczenie tu dużego stołu, który stanie się sercem pomieszczenia i rodzinnego życia.

Piekarnik, według upodobań użytkowników, może znaleźć się w wysokiej zabudowie lub bezpośrednio pod płytą kuchenną.


Koncepcja druga
Wariant drugi zakłada układ zabudowy na planie litery L, z wykorzystaniem przestrzeni pod oknem na ciąg roboczy ze zlewem. Widok z okna z pewnością umili pracę w kuchni. Przy tym rozwiązaniu grzejnik znajdujący się pod oknem został przeniesiony na ścianę łazienki. Dodatkowym elementem dekoracyjnym są stalowe witryny ze szkłem i lustrami malowane na kolor czarny. Nawet niewielkiej średnicy okrągły stół pomieści zarówno rodzinę, jak i gości.

Obie koncepcje przewidują oświetlenie w postaci technicznych reflektorków zamontowanych do sufitu oraz podszafkowe punkty oświetleniowe.


Opinie (32)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.