Wiadomości

stat

Nowy budynek LOT-u będzie miał współczesną architekturę

Rozstrzygnięto najbardziej emocjonujący konkurs architektoniczny ostatnich lat w Trójmieście. Jest on jednocześnie odpowiedzią na pytanie: rekonstruować zabudowę historyczną czy skupić się na zabudowie nowoczesnej? Żadna z sześciu pracowni, które dotarły do finału nie zajęła pierwszego miejsca. Najwyższą, drugą nagrodę zdobyła gdańska pracownia KD Kozikowski Design. Konkursowa propozycja ma być podstawą do dalszej pracy nad projektem.



Czy podoba ci się projekt, który zajął najwyższe miejsce?

tak, jest najlepszy

24%

tak, ale są inne, lepsze

16%

nie, nie podoba mi się

60%
Konkurs architektoniczny ogłoszony został w kwietniu tego roku. Jego organizatorem jest firma Elfeko z Gdyni, do której były budynek LOT oraz będące w użytkowaniu wieczystym działki pod nim należą. Konkurs przeprowadziło Stowarzyszenie Architektów Polskich, oddział Wybrzeże.

Konkurs był dwuetapowy. Na początku lipca wpłynęło 19 prac, z nich "do finału" wybranych zostało sześć prac. Pula nagród w konkursie wynosi 125 tys. złotych, z czego zwycięska pracownia otrzymać miała 50 tys. zł. Ponieważ pierwszej nagrody nie przyznano, najwyżej oceniona pracownia otrzyma 45 tys. zł, najprawdopodobniej podpisana zostanie z nią również umowa na przygotowanie ostatecznego projektu. Wyróżniona została jedna pracownia - Eovastudio z Sevilli, której praca wyróżniała się kolebkowymi stropami. To nagroda w wysokości 25 tys. zł. Pozostałe cztery pracownie, których prace jury zakwalifikowało do II etapu otrzymają zwrot nakładów - po 15 tys. zł.

W konkursowym jury znalazło się pięciu przedstawicieli firmy Elfeko, dwóch SARP-u oraz Andrzej Duch, dyrektor Wydziału Architektury Urzędu Miejskiego w Gdańsku.

- Z pracami zapoznała się pani Agnieszka Kowalska, pomorski wojewódzki konserwator zabytków, także po to, aby w przyszłości realizowana tu inwestycja była zgodna z wymogami konserwatorskimi - tłumaczył Paweł Wład Kowalski, prezes SARP oddział Wybrzeże, przewodniczący sądu konkursowego.
Czytaj wszystkie artykuły na temat budynku LOT-u (w tym dyskusja o architekturze)

Zadanie konkursowe było podwójne: pracownie biorące udział w konkursie przygotować miały dwa warianty projektu. Pierwszy z nich dotyczy działek, których właścicielem jest Elfeko. Drugi przedstawiać miał również zabudowę, która w przyszłości mogłaby powstać w kierunku Pasażu Królewskiego zobacz na mapie Gdańska. Teren ten należy w tej chwili częściowo do miasta. W przyszłości na działkach tych mogłaby powstać nowoczesna zabudowa, a wraz z nią kompletny ciąg zabudowy wzdłuż Wałów Jagiellońskich. Organizator dopuszczał rozwiązania, które nie są zgodne z obowiązującym planem.

Film. Zobacz, co jest wewnątrz budynku LOT

Ważnym elementem konkursowego zadania była propozycja powiązania układu pieszego wokół nowej zabudowy oraz pod Wałami Jagiellońskimi.

- Nabyliśmy tę działkę ponad cztery lata temu. Chcieliśmy ten konkurs zorganizować wcześniej, jednak różne koleje losu sprawiły, że doszło do tego dopiero teraz - mówił Tomasz Feil, prezes zarządu firmy Elfeko. - Wiążemy bardzo duże nadzieje z tym konkursem. To jest bardzo charakterystyczne dla Gdańska miejsce. Stojący tu budynek do niedawna był nazywany LOT-em, napis LOT zniknął z tego miejsca dopiero niedawno. Spoczywa na nas ważna i trudna rola - musimy wybudować w tym miejscu coś, co będzie dopełnieniem Targu Węglowego. Dlatego ten konkurs to był nie tylko obowiązek, a ogromny przywilej. W naszym założeniu, jako inwestora, budynek, który tu powstanie ma spełniać role hotelowe i biurowe. Na pierwszej kondygnacji będą lokale usługowo-handlowe.
Na wystawie konkursowej nie było prac, które zaskoczyłyby bryłą, kształtem zabudowy, wywołały prawdziwy zachwyt oglądających.

- Nie została przyznana pierwsza nagroda, bo jak mówił przewodniczący jury, czuliśmy niedosyt w rozmachu tych projektów. Co nie znaczy, że coś zarzucamy pracy, która uzyskała drugą nagrodę, bo to najlepsza praca w naszej ocenie - mówił Kazimierz Piwko, wiceprezes zarządu w firmie Elfeko.
Jakie dalsze plany ma inwestor?

- Niezwłocznie przystąpimy do negocjacji z biurem projektowym, mam nadzieję, że dojdziemy do porozumienia. Następnie rozpocznie się projektowanie. To potrwa pewnie około roku. Pawilon, który stoi w tej chwili przy Wałach Jagiellońskich prawdopodobnie zacznie znikać pod koniec przyszłego roku. Pamiętajmy, że konieczne jest w tym miejscu także wykonanie badań archeologicznych - mówi Kazimierz Piwko.
- Optymistycznie licząc zabudowa może powstać pod koniec 2020 roku - dodaje Tomasz Fail.
Jeśli umowa z pracownią KD Kozikowski Design zostanie podpisana, to będzie to kolejna współpraca tej pracowni z firmą Elfeko - zaprojektowała ona dla tego inwestora budynek hotelu, który w przyszłym roku ma zacząć powstawać w Sopocie, "za Algą" zobacz na mapie Gdańska.



Uzasadnienie jury dla pracy, która zajęła najwyższe - drugie - miejsce
Praca spełnia wymagania regulaminowe co do zakresu rzeczowego jej wykonania, przekracza jednak warunki w zakresie jej podania. [...]
Praca spełnia wymagania regulaminu co do zgodności rozwiązania z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego oraz wymagania funkcjonalne i użytkowe. Rozwiązania przestrzenne, powiązane z otoczeniem, komunikacja wewnętrzna zostały rozwiązane poprawnie zachowując zachowując ekonomikę rozwiązań technicznych, materiałowych, realizacji i eksploatacji. Atrakcyjność rozwiązania tworzą opracowane detale. Sąd konkursowy zaleca jednak zmniejszenie ich różnorodności oraz rozważenie dokonania uproszczeń, w tym wyprostowanie skręconych, wolno stojących filarów [...].
Rozwiązanie relacji architektonicznej budynku z Targiem Węglowym sąd uznaje za poprawne, natomiast wątpliwości budzi relacja zaprojektowanej elewacji do obiektu Katowni jako nazbyt monotonna, zwłaszcza w stosunku do interesującego rozwiązania pokrycia jej szkłem i wprowadzeniem jej płaszczyzn jako pokrycia dachowego.
Sąd konkursowy uznał, że braki w formalnym podaniu projektu nie były istotne i nie stanowiły przeszkody w jego odczytaniu i w podjęciu oceny. Sąd konkursowy rozpatrzył łącznie wszystkie kryteria pracy i stopień ich spełnienia, uznając, że pomimo uchybień formalnych, wypełnia ona w stopniu najwyższym z rozpatrywanych prac, jednakże niestety nie najpełniejszym. Z tych powodów pracy nie można zakwalifikować do I nagrody. Praca zasługuje na przyznanie jej autorom II nagrody.

Praca gdyńskiej pracowni CKK Architekci, która nie zakwalifikowała się do II etapu

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (521)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
12.12.2017 wprowadzono zmiany w regulaminie.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.