- 1 Flipper dał się oszukać i stracił 15 tys. zł (429 opinii)
- 2 Czy zamiast ogródków będą mieszkania? (265 opinii)
- 3 Mieszkają na stałe, ale się nie zameldują (110 opinii)
- 4 Działkowcy będą mieli przez to problemy? (170 opinii)
- 5 Nowi lokatorzy zburzyli spokój w kamienicy (257 opinii)
- 6 Fotowoltaika. Najpopularniejsze rozwiązania (82 opinie)
Elektryczna, ceramiczna, indukcyjna czy gazowa - od wyboru rodzaju płyty grzewczej zależą nie tylko późniejsze koszty eksploatacyjne, ale także wysokość temperatury, jakość gotowania czy smażenia, a nawet nasze bezpieczeństwo. Największą popularnością cieszą się płyty indukcyjne.
Płyty elektryczne, inaczej żeliwne, technicznie mają najstarszą konstrukcję, która jest wypierana przez nowocześniejsze rozwiązania. Pola grzewcze w jej przypadku wystają ponad powierzchnię płyty, nie ma mowy o płaskiej powierzchni. Urządzenia te nie wymagają napięcia 400 V, dlatego można je podłączyć po prostu do gniazdka, ale też generują najwyższe koszty w czasie użytkowania. W praktyce właściwie nie wybiera się ich już do mieszkań, znajdują zastosowanie na przykład w domkach letnich.
W naszych kuchniach często spotkać można natomiast płyty ceramiczne. W tych urządzeniach pod szkłem ceramicznym znajdują się spirale elektryczne lub halogenowe lampy, które nagrzewają szkło, a szkło dno naczynia. Zaletą tego rozwiązania jest prostota: nie ma tu zaawansowanych systemów chłodzenia, a elektronika nie jest skomplikowana. W efekcie przekłada się to na dłuższą żywotność tych urządzeń.
Innowacyjne funkcje i największe oszczędności w czasie użytkowania w klasie płyt zasilanych prądem znajdziemy w płytach indukcyjnych.
Płyty indukcyjne najczęściej wybierane
Jak zgodnie przyznają sprzedawcy urządzeń AGD, największym zainteresowaniem kupujących cieszą się płyty indukcyjne. Za tym rozwiązaniem przemawiają najbardziej zaawansowane funkcje, energooszczędność czy łatwość w utrzymaniu czystości. W tym przypadku postęp technologiczny jest najbardziej widoczny. Zasady ich działania nie należą do najprostszych: cewki znajdujące się pod powierzchnią płyty tworzą szybkozmienne pole magnetyczne, które służy indukowaniu prądów wirowych w naczyniach i w konsekwencji dochodzi do ich podgrzewania.
Co ważne, płyta indukcyjna grzeje dokładnie w tym miejscu, gdzie stawiamy garnek czy patelnię. W praktyce przyspiesza to gotowanie lub smażenie. Tracimy przy tym też mniej ciepła, co przekłada się na realne oszczędności w zużyciu prądu i przyczynia się do ochrony środowiska.
Gdzie w Trójmieście kupisz urządzenia AGD
- Przed zakupem trzeba pamiętać, że płyta indukcyjna nie powinna być bezpośrednio nad piekarnikiem. Przepływ powietrza w czasie użytkowania urządzenia powinien wynosić 50 litrów na minutę, a zabudowanie piekarnika powoduje zmniejszenie tego przepływu - zwraca uwagę Jacek Stachowicz z Serwisu AGD. - Dodatkowo kiedy piekarnik jest włączony, to nagrzewa się również płyta, która automatycznie zmniejsza swoją moc, żeby nie przegrzać tranzystorów. Warto też sprawdzać na forach opinie o poszczególnych urządzeniach. Ale na forach niezależnych, a nie na stronach sprzedawców, ponieważ mogą one zawierać nierzetelne informacje.
Zastosowane w wielu modelach najnowsze rozwiązania technologiczne umożliwiają uzyskanie programów do konkretnych czynności, takich jak przykładowo roztapianie czekolady czy podgrzewanie mleka.
- Wielu producentów oferuje pewne innowacje, jak np. virtual flame w przypadku Samsunga, czyli imitacja płomienia gazowego na płycie indukcyjnej, czy termosonda w przypadku Electroluxa przydatna do idealnego wysmażenia mięsa. Wybierając płytę, warto zatem zapoznać się ze wszystkimi jej funkcjami - dodaje Piotr Kuligowski, kupiec AGD w MediaMarkt.
Płyty gazowe nie do każdej kuchni
Doskonale znane są także płyty gazowe, których największymi zaletami są niska cena oraz niskie koszty eksploatacyjne.
- Popularność płyt indukcyjnych nie oznacza jednak, że kuchenki gazowe odchodzą w zapomnienie. Producenci stają na wysokości zadania i oferują nowoczesne produkty. Unikatowym rozwiązaniem wśród płyt gazowych jest na przykład płyta gazowa bez płomieni, tzw. gaz pod szkłem. Jest zasilana gazem, ale wygląda jak płyta indukcyjna, dzięki czemu jest sterowana elektronicznie i łatwa w utrzymaniu czystości - mówi Piotr Kuligowski
Naprawa i serwis AGD w Trójmieście
Płyty gazowe umożliwiają osiągnięcie wyższych temperatur niż indukcyjne, ale jednocześnie potrawy na nich dłużej się gotują. Warto zauważyć, że nie we wszystkich budynkach możemy je zainstalować. Wynika to ze względów bezpieczeństwa.
- Płyta gazowa jest tańsza w eksploatacji niż indukcyjna, ale ze względu na aktualne zarządzenia w budownictwie instalacje gazowe można stosować do jednego piętra. W budynkach wielorodzinnych nie ma możliwości zastosowania już instalacji gazowej - dodaje Jacek Stachowicz.
Nie tylko innowacyjne rozwiązania
Oprócz nowoczesnych technologii producenci płyt grzewczych stawiają na niebanalny wygląd.
Jeszcze kilka lub kilkanaście lat temu różne warianty kolorystyczne płyt nie były zbyt popularne. Teraz stało się to już standardem. Coraz częściej dostępne są również te w bieli, odcieniach beżu czy srebrne. Wszystko po to, by móc dopasować sprzęt idealnie do aranżacji wnętrza.
Większą niż kiedyś popularnością cieszą się także płyty grzewcze o niestandardowej szerokości - powyżej 60 cm aż do 90 cm.
Ceny produktów
Najtańszą płytę gazową czteropalnikową możemy kupić za około 450 zł. Za elektryczną zapłacimy około 650 zł, a płyta indukcyjna to wydatek rzędu co najmniej 900 zł.
- Decydując się na bardziej zaawansowany produkt, trzeba się liczyć z wydatkiem od 1600 do 2000 zł i właśnie płyty w tym przedziale cenowym są najczęściej wybieranymi produktami - ocenia Piotr Kuligowski.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-01-25 09:06
Płyta gazowa jest najlepsza z tych wszystkich (4)
nawet we wszystkich kuchniach w restauracjach zawsze są kuchnie gazowe, a nie żadne prądy czy indukcje.
- 24 19
-
2021-01-25 11:21
a to ciekawe (3)
jak sprawdziłeś wszystkie kuchnie w restauracjach? Ja pracowałem w Kopenhadze w restauracji na indukcyjnej. I co? Łyso?
- 11 6
-
2021-01-27 10:12
Zmywak się odezwał.
Ja pracowałe w Berline w Wannsee Tarasen,były tam kuchnie gazowe. Restauracja już nie istnieje,zrobiki
kąpielisko miejskie.- 0 0
-
2021-01-25 19:45
na gazie łatwiej jest panować nad tempraturą potraw (1)
dlatego większość profesjonalistów gotuje na gazie
- 11 1
-
2021-01-25 20:00
większość profesjonalistów zbankrutowała
- 1 0
-
2021-01-25 14:40
Na temat (1)
Z indukcja wszystkie zalety się zgadzają,oprócz tego,ze trzeba wymienić wszystkie garki,bo zwykle nie działają,a to kosztuje!
- 6 0
-
2021-01-25 16:54
I tak je kiedyś trzeba wymienić, bo wszystko się zużywa.
- 2 0
-
2021-01-25 10:57
Najgorsze są ceramiczne (3)
Jedzenie przypala się do płyty i nie sposób tego wyczyścić. Nigdy więcej. To już gaz lepszy.
Tylko indukcja.- 15 12
-
2021-01-25 12:16
ceramiczna (1)
ja od lat kupuję ceramiczne ..prosty przykład ziemniaki ..wstawiam ..czekam aż zacznie wrzeć i wyłączam ...same dochodzą ...
w indukcji ..inne garnki ( choć wszystkie mam do indukcji ), dziwni buczy , dużoo droższa..jedyny plus ..od razu zimna
gazowa ..syf ...ściany wyraźnie w mieszkaniach z kuchnia gazową są brudne.. lepiące ..standard ( oczywiście jak ktoś regularnie w domu gotuje )- 8 1
-
2021-01-25 13:31
Co.... za..... bełkot.....
- 2 3
-
2021-01-25 12:12
przypalenia
nie rozśmieszaj mnie ..użyj środka plimas kominek grill piekarnik 17 zł .. psikasz na płytę i 10 sekund później jak nowa,, długo szukałem czegoś do kominka aby szybe czyścic co zawsze było udręką ... tym środkiem ....w mig ..polecam wszystkim
- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.