• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Płyty grzewcze do kuchni. Co wybrać?

Joanna Puchala
25 stycznia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Płyty indukcyjne są wybierane najczęściej. Przemawiają za nimi: komfort użytkowania, łatwość w utrzymaniu czystości czy niższe koszty eksploatacyjne. Płyty indukcyjne są wybierane najczęściej. Przemawiają za nimi: komfort użytkowania, łatwość w utrzymaniu czystości czy niższe koszty eksploatacyjne.

Elektryczna, ceramiczna, indukcyjna czy gazowa - od wyboru rodzaju płyty grzewczej zależą nie tylko późniejsze koszty eksploatacyjne, ale także wysokość temperatury, jakość gotowania czy smażenia, a nawet nasze bezpieczeństwo. Największą popularnością cieszą się płyty indukcyjne.



Jaka płyta grzewcza jest według ciebie najlepsza?

Decydując się na płytę grzewczą, możemy wybierać spośród urządzeń: gazowych, indukcyjnych, ceramicznych i elektrycznych.

Płyty elektryczne, inaczej żeliwne, technicznie mają najstarszą konstrukcję, która jest wypierana przez nowocześniejsze rozwiązania. Pola grzewcze w jej przypadku wystają ponad powierzchnię płyty, nie ma mowy o płaskiej powierzchni. Urządzenia te nie wymagają napięcia 400 V, dlatego można je podłączyć po prostu do gniazdka, ale też generują najwyższe koszty w czasie użytkowania. W praktyce właściwie nie wybiera się ich już do mieszkań, znajdują zastosowanie na przykład w domkach letnich.

W naszych kuchniach często spotkać można natomiast płyty ceramiczne. W tych urządzeniach pod szkłem ceramicznym znajdują się spirale elektryczne lub halogenowe lampy, które nagrzewają szkło, a szkło dno naczynia. Zaletą tego rozwiązania jest prostota: nie ma tu zaawansowanych systemów chłodzenia, a elektronika nie jest skomplikowana. W efekcie przekłada się to na dłuższą żywotność tych urządzeń.

Innowacyjne funkcje i największe oszczędności w czasie użytkowania w klasie płyt zasilanych prądem znajdziemy w płytach indukcyjnych.

Płyty indukcyjne najczęściej wybierane



Jak zgodnie przyznają sprzedawcy urządzeń AGD, największym zainteresowaniem kupujących cieszą się płyty indukcyjne. Za tym rozwiązaniem przemawiają najbardziej zaawansowane funkcje, energooszczędność czy łatwość w utrzymaniu czystości. W tym przypadku postęp technologiczny jest najbardziej widoczny. Zasady ich działania nie należą do najprostszych: cewki znajdujące się pod powierzchnią płyty tworzą szybkozmienne pole magnetyczne, które służy indukowaniu prądów wirowych w naczyniach i w konsekwencji dochodzi do ich podgrzewania.

Co ważne, płyta indukcyjna grzeje dokładnie w tym miejscu, gdzie stawiamy garnek czy patelnię. W praktyce przyspiesza to gotowanie lub smażenie. Tracimy przy tym też mniej ciepła, co przekłada się na realne oszczędności w zużyciu prądu i przyczynia się do ochrony środowiska.

Gdzie w Trójmieście kupisz urządzenia AGD



- Przed zakupem trzeba pamiętać, że płyta indukcyjna nie powinna być bezpośrednio nad piekarnikiem. Przepływ powietrza w czasie użytkowania urządzenia powinien wynosić 50 litrów na minutę, a zabudowanie piekarnika powoduje zmniejszenie tego przepływu - zwraca uwagę Jacek Stachowicz z Serwisu AGD. - Dodatkowo kiedy piekarnik jest włączony, to nagrzewa się również płyta, która automatycznie zmniejsza swoją moc, żeby nie przegrzać tranzystorów. Warto też sprawdzać na forach opinie o poszczególnych urządzeniach. Ale na forach niezależnych, a nie na stronach sprzedawców, ponieważ mogą one zawierać nierzetelne informacje.
Zastosowane w wielu modelach najnowsze rozwiązania technologiczne umożliwiają uzyskanie programów do konkretnych czynności, takich jak przykładowo roztapianie czekolady czy podgrzewanie mleka.

- Wielu producentów oferuje pewne innowacje, jak np. virtual flame w przypadku Samsunga, czyli imitacja płomienia gazowego na płycie indukcyjnej, czy termosonda w przypadku Electroluxa przydatna do idealnego wysmażenia mięsa. Wybierając płytę, warto zatem zapoznać się ze wszystkimi jej funkcjami - dodaje Piotr Kuligowski, kupiec AGD w MediaMarkt.

Płyty gazowe nie do każdej kuchni



Doskonale znane są także płyty gazowe, których największymi zaletami są niska cena oraz niskie koszty eksploatacyjne.

- Popularność płyt indukcyjnych nie oznacza jednak, że kuchenki gazowe odchodzą w zapomnienie. Producenci stają na wysokości zadania i oferują nowoczesne produkty. Unikatowym rozwiązaniem wśród płyt gazowych jest na przykład płyta gazowa bez płomieni, tzw. gaz pod szkłem. Jest zasilana gazem, ale wygląda jak płyta indukcyjna, dzięki czemu jest sterowana elektronicznie i łatwa w utrzymaniu czystości - mówi Piotr Kuligowski

Naprawa i serwis AGD w Trójmieście



Płyty gazowe umożliwiają osiągnięcie wyższych temperatur niż indukcyjne, ale jednocześnie potrawy na nich dłużej się gotują. Warto zauważyć, że nie we wszystkich budynkach możemy je zainstalować. Wynika to ze względów bezpieczeństwa.

- Płyta gazowa jest tańsza w eksploatacji niż indukcyjna, ale ze względu na aktualne zarządzenia w budownictwie instalacje gazowe można stosować do jednego piętra. W budynkach wielorodzinnych nie ma możliwości zastosowania już instalacji gazowej - dodaje Jacek Stachowicz.
Płyty gazowe mają grono zwolenników ze względu na niskie koszty eksploatacyjne i wysokie temperatury gotowania czy smażenia, ale ich zastosowanie nie jest możliwe we wszystkich budynkach. Płyty gazowe mają grono zwolenników ze względu na niskie koszty eksploatacyjne i wysokie temperatury gotowania czy smażenia, ale ich zastosowanie nie jest możliwe we wszystkich budynkach.

Nie tylko innowacyjne rozwiązania



Oprócz nowoczesnych technologii producenci płyt grzewczych stawiają na niebanalny wygląd.

Jeszcze kilka lub kilkanaście lat temu różne warianty kolorystyczne płyt nie były zbyt popularne. Teraz stało się to już standardem. Coraz częściej dostępne są również te w bieli, odcieniach beżu czy srebrne. Wszystko po to, by móc dopasować sprzęt idealnie do aranżacji wnętrza.

Większą niż kiedyś popularnością cieszą się także płyty grzewcze o niestandardowej szerokości - powyżej 60 cm aż do 90 cm.

Ceny produktów



Najtańszą płytę gazową czteropalnikową możemy kupić za około 450 zł. Za elektryczną zapłacimy około 650 zł, a płyta indukcyjna to wydatek rzędu co najmniej 900 zł.

- Decydując się na bardziej zaawansowany produkt, trzeba się liczyć z wydatkiem od 1600 do 2000 zł i właśnie płyty w tym przedziale cenowym są najczęściej wybieranymi produktami - ocenia Piotr Kuligowski.

Miejsca

Opinie (74)

  • (10)

    Niestety, ale płyta gazowa to zawsze syf w kuchni.

    • 40 35

    • (4)

      Elektryk może i leszy, ale przypominam, że prąd kosztuje, bo w naszym kraju który "wstał z kolan" nie popiera się ekologii bo to "zły" "lewacki" "masoński" wymysł;), więc obecnie inwestujemy w ultra nowoczesne rozwiązania jak elektrownie węglowe, czyli bedzie tylko odrożej;)

      • 23 8

      • A węgla mamy na 200 lat albo i więcej (1)

        i ja nie pozwolę zrobić krzywdy górnikom.

        • 9 18

        • a nie Radmomir, albo Bogumił

          • 1 0

      • (1)

        minusa masz za te bzdury co gadasz ale to prawda, ekoczubki cały czas napierają na prąd, który powstaje z brudnego węgla a ekologiczny gaz ziemny do lamusa odchodzi, nie wiem kto ma w tym cel bo jedno i drugie z Rosji importujemy :v

        • 2 0

        • prąd

          a ja sobie prąd sam produkuję. Wiem, że część jeszcze idzie do sąsiadów a ja odbieram później ten z węgla, ale zawsze coś. Więcej jak połowę zużywam w czasie produkcji. Prąd ma wady, ale zalet zdecydowanie więcej jak gaz.

          • 0 2

    • Gdy się nie potrafi gotować to pewnie tak.

      Zarówno piekarnik i płyta gazowa, jestem bardzo zadowolony.

      • 9 7

    • Głupi zawsze musi sie głupota pochwalic .Jesli jestes flejtuchem i masz 2 rece lewe sy syf masz bez wgledu na kuchenke. (1)

      Co ma piernik do wiatraka?

      • 13 13

      • piernik robi się z mąki, a mąkę mieli w wiatraku

        cieszę się, że mogłem pomóc

        • 10 3

    • Zeby tylko! Ja mam syf w lazience przez plyte gazowa. Tego sie bede trzymal.

      • 6 0

    • Ja mam szklaną i nie mam syfu.

      Pzdr!

      • 0 1

  • Płyty gazowe bez płomieni łączą w sobie wszystkie znaczące wady pozostałych kuchenek. (1)

    Lepiej nawet nie rozważać tego zakupu na etapie planowania kuchni.

    • 32 1

    • dają przede wszystkim bezpieczeństwo

      gaz to też zbytnia ekstrawagancja, nic nie pobije ogniska rozpalanego za garażami za blokiem
      tak się żyje w nowoczesnych miastach a nie jakieś płyty grzewcze ha tfuu

      • 2 0

  • Od zawsze człowiek gotuje na płomieniu , najpierw były paleniska w jaskini czy chacie (6)

    a teraz kuchnie gazowe .

    • 10 15

    • płomień zgasł (2)

      A co jeśli konar ( do paleniska ) nie chce zapłonąć? ;-P

      • 5 2

      • Widać słaba jest podpałka jak nie potrafi ognia wzniecić. (1)

        Trzeba wymienić na nową . Może stara zamokła i jest zmurszała.

        • 10 3

        • Zawsze jest kolejka młodych i świeżych

          • 3 4

    • pochodzimy z Afryki (2)

      tam po dziś jaja sadzone smażą na gorących kamieniach a bananów się nie opala

      • 4 0

      • no właśnie nie wszyscy (1)

        a już na pewno nie pochodzimy z afryki z czasów kiedy można było nas nazywać ludźmi tylko z dużo wcześniejszego okresu. Między innymi dlatego afrykanie nie mają domieszki genów neandertalczyków bo ich nigdy nie spotkali. Natomiast ludy indoeuropejskie mają około 5%, wchłoneliśmy ich. Przez to jesteśmy statycznie silniejsi.

        • 0 0

        • ...ale konary mamy krótsze.

          • 0 1

  • Płyta gazowa jest najlepsza z tych wszystkich (4)

    nawet we wszystkich kuchniach w restauracjach zawsze są kuchnie gazowe, a nie żadne prądy czy indukcje.

    • 24 19

    • a to ciekawe (3)

      jak sprawdziłeś wszystkie kuchnie w restauracjach? Ja pracowałem w Kopenhadze w restauracji na indukcyjnej. I co? Łyso?

      • 11 6

      • na gazie łatwiej jest panować nad tempraturą potraw (1)

        dlatego większość profesjonalistów gotuje na gazie

        • 11 1

        • większość profesjonalistów zbankrutowała

          • 1 0

      • Zmywak się odezwał.

        Ja pracowałe w Berline w Wannsee Tarasen,były tam kuchnie gazowe. Restauracja już nie istnieje,zrobiki
        kąpielisko miejskie.

        • 0 0

  • (4)

    Indukcyjna ma tą wielką zaletę, że grzeje się bezpośrednio garnek. Ogrzewanie garnka od gorącego szkła (gaz pod szkłem, grzałki oporowe) po prostu nie działa, bo przewodnictwo cieplne jest w praktyce zbyt słabe. Płyta jest strasznie gorąca, a garnek ledwo ciepły. Zwykła gazowa z kolei grzeje mnóstwo powietrza dookoła i gorąca robi się cała okolica. Na plus gazu jest niski koszt paliwa. Wychodzi że najlepsza opcja to indukcja plus fotowoltaika.

    • 23 5

    • a prąd drogi (3)

      wytworzenie prądu z kopalin to sprawność 50%. Szkoda prądu na grzanie. Gazem taniej i ekologiczniej.

      • 3 4

      • A jaka jest sprawność wydobycia, oczyszczenia, transportu gazu? (2)

        • 5 0

        • taka sama jak do elektrowni węgla (1)

          prąd nie jest z gniazdka jest wytwarzany i to masz w cenie. Płacę za gaz do gotowania 30 zł co dwa miesiące.

          • 1 2

          • mniejsza bo gaz jest bardziej kaloryczny i nie potrzeba oczyszczać go za bardzo

            • 0 1

  • Przez najblizsze 50 lat kuchnia gazowa bedzie najtańsza i najlepsza. I nie zanosi sie by potrafili wymyslec cos lepszego. (10)

    • 19 22

    • (6)

      Tak się składa, że mamy kuchnię gazową, indukcyjną oraz ceramiczną.
      Płyta indukcyjna jest jednak bezkonkurencyjna. Gotowanie na płycie indukcyjnej, to sama przyjemność. Precyzyjne i natychmiastowe ustawienie temperatury nagrzewania jest praktycznie możliwe tylko przy użytkowaniu indukcji. Kuchnie gazowa i ceramiczna, żeby uzyskać wymaganą temperaturę wymagają prób i dłuższego czasu na reakcję. Jest to czasami uciążliwe podczas pracy w kuchni.

      • 8 5

      • Dzisiejszy wpis sponsorowała wiodąca sieć sklepów AGD. (2)

        • 6 7

        • (1)

          co to ma do rzeczy?

          • 2 2

          • Nic.

            • 0 0

      • palnik gazowy ma natychmiastową reakcję (2)

        od razu zmienia płomień i temperaturę. Indukcja prawie podobnie. Grzejna ma największą bezwładność.

        • 2 2

        • Oczywiście ze tak

          Do tego jeszcze go widzisz i słyszysz

          • 0 2

        • Palnik gazowy zmienia płomień, ale niestety ten sam płomień nie daje tego samego efektu. Odkręcisz kurek np. do połowy i w jednym przypadku nie doprowadzisz potrawy do wrzenia, a w drugim przypadku tym samym płomieniem przypalisz potrawę, bo garnek będzie inny, mniejszy. Indukcja zawsze oddaje to samo ciepło na jednostkę powierzchni garnka, tzn. ustawiam w określonej pozycji i płyta oddaje tyle samo ciepła w każdym punkcie dna garnka, bez względu na jego wielkość.

          • 2 1

    • Jooo bummer, nie poddawaj się. (1)

      Jak dobrze poszukasz to jeszcze znajdziesz czterofajerkową kuchnię szamotową. Ta jest jeszcze lepsza od gazowej bo można palić starymi kaloszami.

      • 5 5

      • ty bummer, jo nie bummer

        • 1 0

    • ale tylko na Syberii

      w PL gaz kosztuje tyle co w Rosji, tyle tylko, że w PL za m3 a u nich za cysternę

      • 0 1

  • (5)

    A ja uważam, że indukcja jest przełomową technologia w kuchni i postawiłam na taką płytę u siebie na Nowej Letnicy. To wygodne, zajmuje mniej miejsca, nie grzeje się, jest ekonomiczne... wszystko się zgadza

    • 9 9

    • Jeśli "na Nowej Letnicy" to musiał być dla ciebie ogromny przeskok technologiczny... (1)

      Z kuchni węglowej

      • 6 5

      • na Starej Letnicy pewnie do dziś węglową mają ;)

        • 1 0

    • (1)

      Też mieszkam na nowej baletnicy i powiem że kupno mieszkania tam było największym życiowym błędem ,to osiedle to porażka,hałas .smród i bloki słabej jakości

      • 10 1

      • wygląda to osiedle jak Hą - Kąg

        w trochę mniejszej skali

        • 9 1

    • do pierwszej awarii i na śmietnik

      • 1 0

  • (2)

    Tylko żywy ogień a więc gazowa, jest inna energetycznie c potraw

    • 7 14

    • jest jeszcze inny ogien od żywego? (1)

      • 3 0

      • Zimny ogień.

        • 3 0

  • Najgorsze są ceramiczne (3)

    Jedzenie przypala się do płyty i nie sposób tego wyczyścić. Nigdy więcej. To już gaz lepszy.

    Tylko indukcja.

    • 15 12

    • przypalenia

      nie rozśmieszaj mnie ..użyj środka plimas kominek grill piekarnik 17 zł .. psikasz na płytę i 10 sekund później jak nowa,, długo szukałem czegoś do kominka aby szybe czyścic co zawsze było udręką ... tym środkiem ....w mig ..polecam wszystkim

      • 6 0

    • ceramiczna (1)

      ja od lat kupuję ceramiczne ..prosty przykład ziemniaki ..wstawiam ..czekam aż zacznie wrzeć i wyłączam ...same dochodzą ...

      w indukcji ..inne garnki ( choć wszystkie mam do indukcji ), dziwni buczy , dużoo droższa..jedyny plus ..od razu zimna

      gazowa ..syf ...ściany wyraźnie w mieszkaniach z kuchnia gazową są brudne.. lepiące ..standard ( oczywiście jak ktoś regularnie w domu gotuje )

      • 8 1

      • Co.... za..... bełkot.....

        • 2 3

  • Żadna zupa nie smakuje jak ta gotowana na kuchni węglowej (3)

    Powoli nabierająca smaku.

    • 14 8

    • (1)

      A to potwierdzam, nie udało mi się jeszcze zrobić dobrej jajecznicy na indukcji. Na gazowce zawsze wychodziło smacznie.

      • 6 1

      • No,... a jakie żeberka :)

        • 2 1

    • A jak tym węglem świetnie się oddycha!

      • 0 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Pomorskie Targi Mieszkaniowe: dom mieszkanie wnętrze

targi

Targi mieszkań i domów

wykład, targi, konsultacje
Mieszkania Domy
Cena
Gdańsk Jelitkowo
35900 zł/m2
Sopot Dolny Sopot
24250 zł/m2
Gdańsk Sobieszewo
23650 zł/m2
Gdynia Orłowo
23050 zł/m2
Gdańsk Młode Miasto
21700 zł/m2
Sopot Dolny Sopot
29800 zł/m2
Gdynia Kamienna Góra
22500 zł/m2
Sopot Górny Sopot
16500 zł/m2
Sopot Kamienny Potok
16200 zł/m2
Gdańsk Przymorze
15600 zł/m2
Gdańsk Matemblewo
15100 zł/m2
* na podstawie bazy ofert Trojmiasto.pl

Najczęściej czytane