Trójmiasto w Budowie. Dawna Poczta przy Mickiewicza

Budynek dawnej poczty powrócił do oryginalnego wyglądu z lat 20-tych XX w.

Trójmiasto w Budowie to cykl, w którym odwiedzamy place budowy, by pokazać jak zmienia się Trójmiasto i w jaki sposób nowa zabudowa wpływa na kształtowanie miejskiej przestrzeni. Poprzednio byliśmy przy ulicy Kieturakisa na Dolnym MieścieMapka, gdzie poszpitalny kwartał dzielnicy przebudowywany jest na hotel, mieszkania i usługi. Tym razem zwiedzamy budowę przy ulicy Mickiewicza 5-7 we WrzeszczuMapka.



Dolny Wrzeszcz:

to ciekawa dzielnica do zamieszkania 33%
to część miasta z dużymi perspektywami na przyszłość 13%
to dobra lokalizacja, ale nieco zaniedbana okolica 30%
wymaga wielu inwestycji, żeby było tu estetycznie, wygodnie i bezpiecznie 15%
to mało ciekawa część Gdańska 8%
nie mam zdania, nie znam tego rejonu 1%
zakończona Łącznie głosów: 1279
Budynek, który obecnie otoczony jest budowlanym ogrodzeniem, powstał w 1929 roku od razu na potrzeby poczty. Autorem projektu jest niemiecki architekt Adolf Bielefeldt. Zaprojektował on wiele willi i osiedli domów w Gdańsku i Sopocie, a także m.in. siedzibę Gdańskiego Monopolu Tytoniowego (dzisiaj to siedziba LPP przy ul. ŁąkowejMapka) czy budynek Kasy Chorych (dziś powszechnie znany jako "przychodnia przy Wałowej"Mapka). Projekt poczty i kasy chorych powstały w nurcie ekspresjonizmu ceglanego. Warto przyjrzeć się elewacjom tych budynków, by go docenić.

W budynku przy obecnej ulicy Mickiewicza działała Poczta Wolnego Miasta Gdańska. Pocztową funkcję obiekt, z krótką - dwuletnią - przerwą po wojnie, pełnił do 2005 roku. Niestety jego oryginalny wygląd zmieniła najpierw wojna, która pozbawiła go najwyższej kondygnacji i wycofanego w stosunku do elewacji, czterospadowego dachu, a potem lata prowadzonych bez nadzoru remontów. Na zdjęciach sprzed przebudowy wyraźnie widać, jak oryginalny zamysł architekta zniszczony został dokonywaną według własnego widzimisię użytkowników wymianą stolarki (nowa, drewniana naśladuje zaprojektowany przez Bielefeldta oryginał).

Ostatnim właścicielem budynku oraz sąsiednich działek były działające w tym miejscu od 1954 Gdańskie Zakłady Teleelektroniczne Telkom Telmor. To od nich nieruchomości nabył deweloper Euro Styl, który realizuje obecnie inwestycję pod nazwą Dawna Poczta.

Prawie jak przedwojenny oryginał



Budynek poczty wpisany jest do ewidencji zabytków. Oznacza to, że jest objęty ochroną konserwatorską, choć nie najwyższego stopnia. Architekci z pracowni Proconcept, która odpowiada za projekt przebudowy zabytku oraz projekt nowych części zabudowy kwartału, za cel postawili sobie doprowadzenie bryły i elewacji poczty niemal do oryginału.

- Wymagało to podwyższenia ścian zewnętrznych o 160 cm. Przed wojną poczta miała bowiem jedną kondygnację więcej - opowiada Dariusz Miłkowski, kierownik budowy Dawnej Poczty. - Użyta do tego została cegła rozbiórkowa z budynku magazynowego obok Żaka. Kolorystycznie nie ma różnicy.
Widoczna z zewnątrz różnica w stosunku do oryginału jest na pewno jedna: czterospadowy, oryginalnie pokryty papą, dach (ten, który zmiotła wojenna zawierucha) zamieniony został na szklany. Budynek wieńczy teraz współczesna, nowoczesna szklana "piramidka". Nie pozostaje to bez znaczenia dla wnętrz - mieszkania na ostatnim piętrze doświetlone są w nietypowy sposób: mają okna połaciowe w niemal płaskim stropie nakryte dodatkowo szklanym świetlikiem.

Zdjęcie budynku poczty z 1929 oraz z 2019 roku. Widać, że budynek po wojnie stracił czterospadowy dach i jedno piętro, a kolejne lata remontów jeszcze bardziej zniekształciły oryginał. źródło Unser Danzig nr 21964/materiały prasowe Euro Styl
Konstrukcyjnie przebudowa była jednak bardziej skomplikowana: wszystkie stropy i ściany wewnątrz zostały wyburzone. Od wewnątrz, obok oryginalnych ścian, powstały ściany zupełnie nowe, połączone z istniejącymi. To zabytek wzmacnia i poprawia jego izolacyjność. Pozostawiony został naturalny podział wnętrz na trzy kondygnacje. Dzięki temu powstały tu lokale (mieszkania oraz lokale użytkowe) o wysokości nawet pięciu metrów.

Pogłębione zostały także pocztowe piwnice: fundamenty - kawałek po kawałku - pod kontrolą geodezyjną, zostały obniżone. Dzięki temu pod budynkiem powstać mogły normalnej wysokości komórki lokatorskie.

Nowy kwartał Wrzeszcza



Inwestycja nie polega jednak tylko na przebudowie i renowacji poczty. Od strony Mickiewicza oraz wgłąb działki dobudowana została zupełnie nowa część kompleksu mieszkaniowego. W ten sposób uzupełniona została pierzeja ulicy Mickiewicza. Uwagę zwracają rytmiczne, długie balkony (ponad 23 m kw.). Dokładnie przemyślana została ich funkcjonalność: częściowo są izolowane szklaną zabudową na całą wysokość balkonu, zapewniającą ochronę przed ulicznym hałasem i kurzem; a częściowo przesłonięte pionowymi panelami, które zapewniają intymność.

W sumie w części zabytkowej oraz nowej powstało 97 lokali mieszkalnych oraz 9 usługowych - jeden z nich (na rogu ul. Mickiewicza i Próżnej) przewidziany został pod gastronomię. Wchodziło się będzie do niego po kilku granitowych schodach - tych samych, które znajdowały się w tym miejscu oryginalnie. Zostaną one tylko odnowione.

Przekazanie lokali planowane jest na czerwiec tego roku.

Czerwiec 2019 i kwiecień 2021. Nowe części zabudowy wypełniły kwartał przy Mickiewicza. Dziedziniec z rzeźbą będzie dostępny dla przechodniów i mieszkańców dzielnicy. fot. materiały prasowe/Trojmiasto.pl
Pod całym terenem inwestycji, również pod dziedzińcem między budynkami, znajduje się podziemna hala garażowa z dwoma wjazdami - od ul. Próżnej i od ul Mickiewicza. W sumie powstały tu 102 miejsca postojowe, w tym osiem na windach (tzw. doppelparkerach), które cztery pojazdy chowały będą poniżej poziomu posadzki garażu.

Otoczony zabudową dziedziniec będzie cichy i wypełniony zielenią. Nie będzie on zamknięty od ulicy, przechodnie będą mogli tu wejść. Charakterystycznym elementem tej przestrzeni będzie artystyczna instalacja z metalu. Autorem projektu jest trójmiejski artysta o pseudonimie Elvin Flamingo (artysta sztuk wizualnych i wykładowca Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku).

Od strony dziedzińca widoczna jest także duża, pozbawiona okien ściana (przesłania ona korytarz prowadzący z klatki schodowej do mieszkań). Wydaje się, że jest to doskonały ekran dla podwórkowego kina, które mogłoby tu działać w letnie wieczory.

Maj 2019. Wyburzenia zabudowań Telkom Telmor

Opinie wybrane


wszystkie opinie (142)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

Home Design Festival
Home Design Festival
wykład
paź 13-16
środa - sobota
Gdańsk, City Meble

Ogłoszenia polecane

Mieszkania Domy
Cena
Gdańsk Jelitkowo
27300 zł/m2
Gdynia Orłowo
16650 zł/m2
Gdynia Gdynia Port
16050 zł/m2
Sopot Dolny Sopot
15950 zł/m2
Gdańsk Młode Miasto
15700 zł/m2
Sopot Górny Sopot
14600 zł/m2
Gdynia Kamienna Góra
14400 zł/m2
Sopot Dolny Sopot
11850 zł/m2
Gdynia Orłowo
11500 zł/m2
Gdańsk Zaspa
10950 zł/m2
* na podstawie bazy ofert Trojmiasto.pl

Najczęściej czytane