- 1 Kiedy otwarcie Kauflandu w Gdyni? (224 opinie)
- 2 Kto kupuje 100-metrowe mieszkania? (226 opinii)
- 3 Nowy apartamentowiec powstanie na Wyspie Spichrzów (200 opinii)
- 4 Meble ogrodowe. Co wybrać na balkon? (10 opinii)
- 5 Miasto nie zgodzi się na budowę 10 bloków w miejsce Alfa Centrum (298 opinii)
- 6 Kwietniowe nowości u deweloperów (95 opinii)
Urządzamy kuchnię. Ciągi robocze czyli jak ustawić urządzenia, żeby było wygodnie
Mówi się, że kuchnia jest sercem domu. Nic więc dziwnego, że jej urządzanie musi być poprzedzone dokładną analizą tego, co będzie się w niej działo. Musimy wziąć pod uwagę zarówno aspekty wizualne, jak i rozważyć wszelkie rozwiązania funkcjonalne.
- Pojęcie trójkąta roboczego zostało zdefiniowane w latach 50. na Uniwersytecie Cornella w USA i od tej pory jest podstawą w projektowaniu przestrzeni kuchennej. Zasada trójkąta roboczego polega na przyporządkowaniu najważniejszych elementów kuchni: lodówki, zlewozmywaka i kuchenki do wierzchołka trójkąta. Zachowanie tej zasady w projekcie gwarantuje wygodne użytkowanie kuchni - wyjaśnia Aneta Mątewska z Solo Studio.
Trójkąt roboczy, odpowiadając za właściwe rozmieszczenie sprzętów AGD, stanowi jeden z najważniejszych aspektów dobrze zaaranżowanej kuchni. Dzięki zastosowaniu tej zasady wszystkie niezbędne produkty i sprzęty są usytuowane niedaleko siebie. Dzięki temu poprawi się komfort pracy użytkownika, który nie musi pokonywać dużych odległości w czasie przygotowania posiłku. Z tego jak jest to ważne nie zdajemy sobie w ogóle sprawy, jeśli kuchnia jest zaprojektowana poprawnie, a szybko irytujemy się, kiedy na etapie planowania został popełniony błąd.
Odległości między urządzeniami w trójkącie roboczym powinny odnosić się do przedziałów: 120-210 cm pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem, 120-210 cm (ewentualnie 90 cm w małych pomieszczeniach) między zlewozmywakiem a kuchenką oraz 120-270 pomiędzy lodówką a kuchenką.
Suma wszystkich odległości nie powinna być większa niż 700 cm. Wyjątkiem od tej reguły jest układ liniowy kuchni, który uniemożliwia rozstawienie sprzętów w trójkąt pracy. Zachowując jednak kolejność: lodówka-zlew-kuchenka oraz odpowiednie odległości pomiędzy sprzętami już zapewnimy sobie wygodne funkcjonowanie.
Równie ważnym aspektem są minimalne odległości między sprzętami, po to by znalazło się między nimi miejsce na blaty robocze. Wymiary kształtują się następująco:
⦁ lodówka- zlewozmywak - minimalna odległość to 45 cm
⦁ zlewozmywak-kuchenka - średnia 80-90cm
⦁ minimalna odległość kuchenki od ściany (z boku) to 30 cm
Ciąg technologiczny
Ciąg technologiczny, inaczej zwany roboczym to takie ustawienie szafek i sprzętów kuchennych, które zapewnia proste i wygodne korzystanie z kuchni. Jakkolwiek nasze gotowanie wydaje nam się wykwintne lub - wręcz odwrotnie - bardzo proste, z wielokrotnie prowadzonych badań wynika, że z reguły przebiega ono według ustalonego schematu.
- Ponieważ w kuchni spędzamy ogromną ilość czasu, ważne by była wygodna i dopasowana do potrzeb użytkowników. Przed rozpoczęciem wyposażania kuchni należy sobie odpowiedzieć na kilka prostych pytań: w jaki sposób na co dzień korzystamy z kuchni, ile czasu poświęcamy na przygotowanie posiłków, jakich sprzętów używamy, jak często robimy zakupy, ile miejsca przeznaczymy na przechowywanie produktów, sprzętów, naczyń, garnków i ile chcemy wydać na wyposażenie kuchni - mówi Hanna Tokarska z Ente Architekci.
Czytaj także: Z jakiego AGD zrezygnować w bardzo małej kuchni
- Ustawienie ciągów roboczych ma ogromne znaczenie dla funkcjonalności kuchni. Projektując to pomieszczenie warto zastanowić się, czy użytkujący je człowiek jest prawo- czy leworęczny oraz do jakich sekwencji czynności jest przyzwyczajony. Dobrym rozwiązaniem są też wyspy. Ciąg roboczy jest wówczas w zasięgu obrotu w tył i nie wymaga przemierzania kilometrów w kuchni - stwierdza Joanna Ciecholewska z Autorskiego Studia Projektowego Indygo.
Od tego, czy głównym użytkownikiem jest osoba prawo- czy leworęczna, zależy kolejność ustawianych szafek i sprzętów w ciągu roboczym.
- Wygodna kuchnia powinna być przemyślana. Zaczynamy od ogólnej aranżacji, ustawienia mebli i sprzętów względem siebie, a kończymy na szczegółach dotyczących organizacji każdej z szafek i szuflad. Przypadkowa aranżacja, źle dobrany układ sprzętów i szafek, nieprawidłowe dobranie funkcji szafek i ich organizacji wewnątrz może okazać się bardzo drogim i trudnym do zmiany koszmarem dla użytkowników - dodaje Hanna Tokarska.
Podział na strefy
Kolejną pomocną metodą będzie podzielenie kuchni na strefy. Dzięki odpowiedniemu skategoryzowaniu produktów wprowadzimy do wnętrza ład i harmonię. Wyróżniamy pięć głównych stref: strefa zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania oraz gotowania i pieczenia. Dodatkowo można wyszczególnić także strefę jadalnianą.
⦁ zapasy to przechowywanie żywności: lodówka, produkty m.in. sypkie do przechowywania w szafkach
⦁ przechowywanie dotyczy sprzętów: naczyń, garnków, sztućców...
⦁ zmywanie to zlew, zmywarka, ociekacz, kosze na odpady
⦁ przygotowanie posiłków to blaty robocze, deski do krojenia, miski, mikser/blender, przyprawy itp.
⦁ gotowanie i pieczenie: kuchenka, piekarnik, mikrofalówka, garnki, patelnie itp.
Ustawienie wyposażenia i szafek w kolejności zgodnej z tymi strefami, dodatkowo w odpowiednich odległościach, zapewni wygodne korzystanie z kuchni. Aranżację kuchni narzuca nam również kształt pomieszczenia. Ze względu na kształt rozróżnia się układ zabudowy meblowej: jednorzędowy, dwurzędowy, w kształcie litery "L", w kształcie litery "U" lub modyfikowany przez obecność półwyspu, wyspy czy barku. Ciąg roboczy musi być też dostosowany do tego układu.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (70)
-
2016-10-11 14:50
(8)
Czekam na artykuł i porady z prawdziwego zdarzenia, dla większości obywateli, ktorzy mają kuchnię 3m2. Dlaczego nikt nie podejmie się takiego wyzwania? Rozplanować kuchnię na 10m2 to żaden wyczyn.
- 37 2
-
2016-10-11 14:54
a skąd to przeświadczenie (3)
że dla większości ??
- 3 10
-
2016-10-11 15:22
(2)
Bo w falowcu mieszka większość
- 7 4
-
2016-10-11 15:26
W falowcu są większe, ok. 4,5 m. (1)
- 9 0
-
2016-10-12 03:08
Dosłownie rozpusta.
Całe 50% większe.
- 1 0
-
2016-10-11 15:36
mam kuchnię c.a. 3 m kw. w tzw.salonie ( łącznie 24 m kw.) (2)
z jednej strony otwiera się na salon,
i jedną stroną szafko- blatu jest na salon,
kolory wybrałam: limba (korpusy), ciepły żółty ( fronty), szkło jasne "zamglone" na trzech frontach, kontury i uchwyty matowe srebrne ( jakby mleczny-srebrny), blat- a la parkiet ciemny dąb.
Jedna szafka jest cargo.
Brak zmywarki.
Stolarz, który robił pytał czy może zrobić zdjęcia i pokazywać przy ofertowaniu usług, bo chwalił, że kuchnia mała , ale praktyczna i kolory "autorskie",
trójkąt roboczy zachowany choć nie względem odległości, a na pewno względem ustawienia.
Jakoś idzie :-) , 5 osób się stołuje, i dl 5 -ciu plus znajomi się gotuje.- 8 1
-
2016-10-11 16:47
ale po co się chwalisz? (1)
oklasków oczekujesz? przecież nie stołujesz się w kuchni 3m2 tylko w salonie
- 5 4
-
2016-10-11 21:19
Może po prostu cieszy sie z tego
co ma. Nie potrafisz zrozumieć? Inna bajka, że faktycznie gotuje w "salonie". Takie czasy.
- 2 1
-
2016-10-11 19:13
są już takie sprzęty i badania dotyczące małych przestrzeni, radzę się dokształcić.
- 1 0
-
2016-10-11 14:36
(3)
Urządzenia stawiamy zawsze zgodnie z instrukcją producenta
- 7 4
-
2016-10-11 17:28
czyli jednak zmywarkę w przedpokoju a pralkę na balkonie (2)
bo muszę wg.producentów, kominiarzy i strażaków zachować odstęp
- 3 0
-
2016-10-11 18:30
(1)
Rozbuduj się. Wszyscy tak robią, najwyższy czas :-)
- 0 2
-
2016-10-12 03:07
Chciałem taki wykusz zrobić
ale budowlańcy mi powiedzieli, że dziewięciopiętrowe podtrzymujące kolumny mogą troszeczkę kosztować.
- 3 0
-
2016-10-11 23:33
trójkąt roboczy
co za trójkąt roboczy??? trzy urządzenia zawsze stworzą trójkąt, a kierunek w prawo czy w lewo jest obojętny, kolejność zawsze będzie zachowana
- 2 0
-
2016-10-11 19:07
cytuję: "lodówka - zlewozmywak - minimalna odległość to 45 cm" (2)
jakoś na zdjęciu nr 1 tego nie widać! Szacuję tę odległość na ok. 145 cm. Jaki wniosek z artykułu p. Joanny? Pisać KAZDY może...
- 7 3
-
2016-10-11 19:18
Hmmm... a co to znaczy według Ciebie minimalna? (1)
Że nie może być większa?
- 4 0
-
2016-10-11 19:23
Masz rację!
Zmęczony już jestem... Wykończyło mnie wykańczanie mieszkania...
- 1 0
-
2016-10-11 18:24
Polecam!
Ja Polecam chłopaków ze SKAMO na Szczęśliwej w Gdańsku, znają się na swojej robocie i rozstaw w kuchni dobierają tak, że ciężko się do czegoś przyczepić:)!
- 3 10
-
2016-10-11 16:37
Aranżacje (1)
na przestrzeni 3-4 metrów kwadratowych w kuchniach w blokach to dopiero wyzwanie :)
- 25 0
-
2016-10-11 17:31
i nie zagrać przy okazji
upchnij wszystko
i wydziel tam jeszcze jadalnię- 1 0
-
2016-10-11 16:45
(1)
Co to za sofy?
- 5 0
-
2016-10-11 16:59
prosze nie wprowadzac ludzi w blad ci dopiero zaczynaja na swoim nie maja doswiadczenia i zrobia jak na projekcie bedzie im potem b. niewygodnie zmywarka winna byc obok zlewozmywaka;plucze naczynia nastepnie obok wstawiam do zmywarki na projekcie zachlapie pol podlogi i jeszca trzeba dzwigac l
- 5 0
-
2016-10-11 13:55
Lepiej postawić lodówkę na pralce ? czy piekarnik na zmywarce ? (1)
stół mam podzielony na strefy
prostokątny stół - jedno miejsce to kuchnia, drugie to biurko, 3 - jadalnia a na 4 stoi akwarium
miałem do wyboru tv albo kot + drapak + kuweta
wybrałem akwarium
są tacy co mają sufity podwieszane
ja mam hamak
bo żeby wstawić choćby polówkę
musiałbym leżeć nogami na balkonie a głową na klatce schodowej
wiwat mikro mieszkania :)- 46 1
-
2016-10-11 14:09
na pralcę nic bym nie stawiała chyba że nad pralką na osobnej półce. Idac tym tropem pralka oddaje ciepło a lodówka ciepła nie lubi, z drugiej strony jesli mamy lodówke podblatowa - to fajnie by było otwierać ją na wysokości wzroku a nie kolana.
Zmywarka z piekarnikiem w mojej opini w ogóle nie kolidują i jak najbardziej uważam że to dobra opcja - tym bardziej że leketryczny piekarnik będzie nad zmywarką i nawet w przypadku awarii nie ma opcji zalania.- 3 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.