Urządzamy kuchnię. Przegląd blatów kuchennych

Najtańszym i tak naprawdę wystarczająco trwałym rozwiązaniem, jest zastosowanie blatów laminowanych. Szeroka gama kolorystyczna sprawia, że można dopasować je do każdego wnętrza.
Najtańszym i tak naprawdę wystarczająco trwałym rozwiązaniem, jest zastosowanie blatów laminowanych. Szeroka gama kolorystyczna sprawia, że można dopasować je do każdego wnętrza. materiały prasowe P3Studio

Blat ma ogromne znaczenie w codziennym funkcjonowaniu kuchni. Ich wybór jest ogromny. Różnią się nie tylko ceną, wyglądem i odpornością na trudne kuchenne warunki, ale przede wszystkim materiałem, z którego zostały wykonane. Przygotowaliśmy przegląd dostępnych na trójmiejskim rynku rozwiązań.



Jaki blat wybrałbyś do swojej kuchni?

Zobacz wyniki (290)
Blaty laminowane

Najtańszym i zdecydowanie najpopularniejszym rozwiązaniem są blaty laminowane, monokolorystyczne lub o wzorze, który imituje materiał naturalny. Ich największą zaletą jest duża wytrzymałość na uszkodzenia i niska cena. Blaty z laminatu charakteryzują się dużą różnorodnością kolorystyczną.

- Możliwe jest stworzenie reprodukcji na przykład kamienia naturalnego. Taki efekt uzyskuje się dzięki nadrukowaniu wysokiej jakości farb w skomplikowanym procesie technologicznym. Reprodukcje posiada nawet występujące w kamieniu naturalnym różnice odcieni, barw i faktury. Blaty te są odporne na wilgoć i wysoką temperaturę - mówi Natalia Pigulak z P3 Studio.
Blaty drewniane

Są ciepłe w odbiorze, wprowadzają do kuchni naturalny klimat. Budują przyjazną atmosferę wnętrza. To materiał dla wszystkich, którzy cenią naturalne materiały oraz oczekują trwałości i odporności. Znakomicie komponuje się z innymi materiałami, co pozwala zastosować blaty drewniane w różnej stylistyce wnętrza. Drewno jako materiał naturalny charakteryzuje się niepowtarzalnym rysunkiem i pięknymi kolorami. Ich niewątpliwą wadą jest cena.

- Decydując się na ten rodzaj blatów, należy jednak wybierać wyłącznie te, które są wysokiej jakości. Pozorne zaoszczędzenie funduszy może sprawić, że wybrane rozwiązanie okaże się nietrwałe. Nawet z tymi dobrymi gatunkowo należy obchodzić się ostrożniej i odpowiednio o nie dbać. Regularna pielęgnacja polega na cyklicznym olejowaniu blatów - doradza Marek Białkowski z A.P.A. Architektura i Wnętrza.
Atutem tego rozwiązania jest możliwość prostego odświeżenia blatów, która polega na przeszlifowaniu i ponownym zaolejowaniu. Zastosowanie takiego zabiegu sprawia, że drewno jest trwałą i solidną metodą wykończenia mebli kuchennych.


Blaty kamienne - granitowe lub kwarcogranitowe

Nadają kuchennej zabudowie elegancji. Przy tego typu blatach można zastosować podwieszane zlewozmywaki czy wyfrezowane ociekacze, które są zintegrowane z blatem. Kamień jest bardzo popularnym materiałem wykończeniowym. Takie blaty kamienne są trwałe, odporne na intensywne użytkowanie, a przy tym łatwe w utrzymaniu czystości czy pielęgnacji. Posiadają ciekawe wzornictwo, dlatego sprawdzą się w większości kuchni, nadając im unikatowego i niespotykanego wyglądu.

- Granit daje nam nieograniczone możliwości kolorystyczne. Ponadto jest materiałem wręcz niezniszczalnym, odpornym na wszelkiego rodzaju zarysowania, obciążenia czy wysoką temperaturę. Zastosowanie tego rozwiązania w perspektywie czasu okaże się bardziej opłacalne niż wykonanie blatów z innych materiałów, gdyż blat kamienny robimy tylko raz... na wieki - stwierdza Natalia Pigulak.
Aby tak było w naszej kuchni należy zamontować kamień najwyższej jakości, czyli bez mikro uszkodzeń, żył czy przerostów. Kolejnym krokiem będzie zaimpregnowanie blatu wysokiej jakości preparatem, w celu uodpornienia go na wszelkiego rodzaju trudne zabrudzenia.

- Kwarcogranit jest jednym z najtrwalszych oraz najtwardszych minerałów w naturze, pod względami fizycznymi, takimi jak: odporność na ściskanie i uderzenia, przewyższa granit, marmur czy onyks. Wbrew powszechnej opinii nie zaleca się stosowania w kuchni blatu z marmuru. Marmur jako skała wapienna jest bardzo podatny na zarysowania i ulega degradacji już pod wpływem kwasów organicznych - dodaje Marcin Ćwikałowski z firmy Graniteks.
Czytaj także: Woda z kranu czy filtrowana? Jaką wodę pić

Decydując się na ten rodzaj blatów warto skorzystać z doświadczonej firmy, która daje gwarancję na wykonanie blatów kamiennych. Okaże się szczególnie przydatna w sytuacji, kiedy zastosowany kamień będzie miał ukryte defekty. Pojawiające się plamy lub pęknięcia są bowiem podstawą do wymiany uszkodzonego kamienia.

Blaty z konglomeratów

Konglomeraty kwarcowe, nazywane potocznie kwarcem, są materiałem powstałym z połączenia naturalnych składników z nowoczesną technologią. W skład konglomeratów kwarcowych wchodzi piasek kwarcowy oraz żywica poliestrowa z pigmentami, co umożliwia stworzenie kamienia o wyjątkowym wyglądzie. Konglomeraty kwarcowe są idealne do zastosowania w kuchni czy łazience ze względu na odporność na uszkodzenia oraz zarysowania. Istotną zaletę kwarcu stanowi jego wytrzymałość i jednolita kolorystyka, dzięki czemu jest ciekawą alternatywą dla granitu. Blaty wykonane z konglomeratu charakteryzują się odpornością na wysoką temperaturę do 200 st. C i promieniowanie UV. Są odporne na ścieranie, zarysowania, uderzenia oraz zaplamienia. Szczególnie ważną zaletą jest ich odporność na kwasy. Blaty z konglomeratów kwarcowych mają uniwersalną i jednolitą kolorystykę. Są dostępne w jednorodnych wybarwieniach, które nie występują w naturalnych kamieniach. Gładka i błyszcząca powierzchnia jest przyjemna w dotyku. Brak odkształceń ułatwia utrzymanie blatu w czystości.

Blaty mineralno-akrylowe

Blaty mineralno-akrylowe są znane również jako blaty corianowe. Szeroka gama kolorystyczna umożliwia dopasowanie do każdej stylistyki wnętrz. Ich niepodważalnymi atutem są tzw. bezszwowe połączenia. Brak szczelin pozwala na tworzenie skomplikowanych monolitycznych przestrzeni, ale jeśli dodamy do tego zdolność termoformowania można otrzymać najciekawsze aranżacje. Wykorzystując ten materiał mamy dowolność kształtowania najbardziej wymyślnych form. Dzięki wykorzystaniu materiałów solid surface blaty kuchenne nie mają już ograniczeń tworzenia nowoczesnych i zarazem eleganckich przestrzeni roboczych. Nie bez znaczenia pozostaje również ich antybakteryjność, która znacznie ułatwia utrzymywanie czystości.

Czytaj także: Ile gniazd elektrycznych potrzeba w mieszkaniu?

Niestety takie blaty są drogie i dosyć łatwo się rysują, co szczególnie widać na jednorodnych kolorystycznie powierzchniach. Podobnie jak drewno można je dosyć łatwo odświeżyć poprzez szlifowanie i polerowanie. Możliwe jest również wykonanie zlewozmywaka w tym samym wybarwieniu. Taki zabieg sprawi, że kuchnia będzie odbierana jako harmonijna całość.

Blaty ze spieków kwarcowych

Spieki kwarcowe są proszkowanym, wypalanym i prasowanym pod ciśnieniem kamieniem. Płyty ze spieków kwarcowych są odporne na rozpuszczalniki organiczne i nieorganiczne, środki odkażające i detergenty. Można je łatwo czyścić, bez naruszenia ich powierzchni. Płyty doskonale nadają się do kontaktu z pożywieniem, ponieważ pod wpływem wody nie uwalniają żadnych substancji. Nie dopuszczają również do tworzenia się pleśni, bakterii i grzybów. Materiał jest bardzo odporny zarówno na zarysowania, jak i głębokie ścieranie. Charakteryzuje się niezwykle wysoką wytrzymałością na zginanie, co pozwala tworzyć nietuzinkowe rozwiązania w zabudowie kuchennej. Spieki kwarcowe nie zawierają materiału organicznego, dzięki czemu stają się odporne na wysokie temperatury i ogień. W przypadku pożaru nie emitują dymu ani substancji toksycznych. Są odporne na promienie UV. Nawet w skrajnie nieodpowiednich warunkach klimatycznych kolory pozostają niezmienione.

- Cienkie blaty ze spieków kwarcowych są hitem ostatnich lat, umożliwiającym uzyskanie grubości blatu na poziomie 5-10 milometrów. Zastosowanie tego materiału nadaje lekkości i nowoczesności kuchni. Jest to trend przeciwny do jeszcze obowiązującego kilka lat temu - do tej pory standardem były blaty o grubości czterech, sześciu a nawet ośmiu centymetrów - mówi Marek Białkowski.
Blaty betonowe

Wraz ze wzrostem popularności betonu nowym trendem stały się również blaty betonowe, zbrojone, wylewane i impregnowane na miejscu.

Funkcjonalność w kuchni

Mając w kuchni okna możemy pokusić się poszerzenie blatu w miejscu okna, rezygnując w tym miejscu z parapetu. Jest to jednak możliwe tylko w sytuacji, gdy spód okna jest na poziomie ok. 90 cm, czyli na średniej standardowej wysokości blatu. Warto zauważyć, że wysokość blatu powinna być dostosowana do wzrostu użytkowników. Innym rozwiązaniem może okazać się też miejscowe zróżnicowanie wysokości blatu bądź, w przypadku wyższego parapetu, połączenie parapetu z niższym blatem.

W kuchni w której nie ma możliwości wykonania odpowiednio długiego blatu dobrym rozwiązaniem może być zwiększenie jego głębokości ze standardowych 60 cm do 70-75 cm. Warto pamiętać, by nie pogłębiać blatu zbyt mocno, bo może stać się niefunkcjonalny. Optymalna głębokość to taka, gdzie dosięgniemy ręką do ściany.

Ile to kosztuje?
Dobierając rodzaj blatu warto wziąć pod uwagę trzy podstawowe czynniki: wizję wnętrza, budżet oraz sposób korzystania z kuchni. Najtańszymi blatami są laminaty, następnie drewno, kamień i konglomeraty. Koszty blatów wykonanych z granitu zaczynają się od 500 zł m kw. natomiast z kwarcogranitu od 800 zł m kw. Do najdroższych zaliczamy spieki i coriany. Ceny wahają się od kilkuset złotych do nawet 10 000 zł za m kw. Oprócz materiału, na cenę ma wpływ także kolorystyka oraz wielkości tafli blatów. Spieki sprzedawane są w arkuszach. Każdy przypadek jest wyceniany indywidualnie.


Opinie (36) 6 zablokowanych

  • porównywanie produktów z różnych półek cenowych nie ma sensu (5)

    • 12 14

    • ....bo głupio tym z tej droższej, a wcale nie lepszej? (3)

      • 4 6

      • (1)

        Nie sądzę że tym co jeżdżą Porsche jest głupio, że nie jeżdżą Fabią, pomimo tego, że dla Ciebie Fabia może być lepsza

        • 8 3

        • tak ale Porsche jest droższe i lepsze a my mówimy o produktach droższych i wcale nie lepszych

          tylko teraz druga rzecz, w czym Porsche jest lepsze?

          podstawową funkcję, czyli koła, ma takie same jak Fiat Panda,
          czyli nie jest lepszy od Pandy

          ale....

          a teraz ile parametrów ma blat,
          w ilu rzeczach blat może być lepszy od drugiego blatu?
          blat ma służyć czy też pachnieć i wyglądać
          i ile uważasz, że powinieneś za to zapłacić

          • 0 0

      • ....bo głupio tym z tańszej,

        że po wdychaniu oparów formaldehydu piszą idiotyczne komentarze

        • 4 1

    • to nie porównanie tylko przegląd

      ale masz rację,
      gdyby to było porównanie to nie miałoby sensu

      • 0 0

  • (7)

    W moim domu nawet jakbym kupiła ukochany drewniany blat to musiałabym go wymieniać co 2-3 lata pewnie. Krojenie na blacie to choroba w moim domu której chyba już nigdy nie wyleczę, szczególnie mojego połówka. :( Kamień daje straszne poczucie chłodu ale można na nim robić dosłownie wszystko nawet najostrzejszym nożem.

    • 14 5

    • (2)

      to naucz chłopa kroić na desce, prosty przekaż- w kiblu podnosisz dechę a w kuchni na niej kroisz

      • 13 5

      • ja oduczałam chłopa opuszczać deskę w wc- nauczyl się po 20 latach (1)

        • 5 4

        • mam świetną propozycję układu

          bo pomyśl: facet chce deskę w górze przede wszystkim w NOCY: idzie szcz*ć zaspany, nikt nie łazi inny, to po co na dół? Umówcie się: od 22:00 do 6:00 deska może być w górze, ale cały dzień do wieczora musi być opuszczona. Ja tak się z żoną ugadałem i gra.

          • 2 1

    • To chyba jakaś rodzina Mansona ;-)

      • 1 2

    • ten najostrzejszy nóż bedzie sie nadawał tylko do ostrzenia po krojeniu na kamiennym blacie ;) (2)

      • 4 2

      • (1)

        Do ostrzenia już przywykł - deski w domu są szklane, bo drewna myć w zmywarce nie można a plastyk się rysuje mocno i w tych rysach często wchodzą maleńkie kawałeczki krojonych rzeczy - zmywarka nie daje rady tego doczyścić a szorować się nikomu nie chce.

        • 2 5

        • myj od razu po użyciu to problemu nie będzie

          aż tyle i tylko tyle

          • 0 0

  • solidny drewniamy blat tylko (2)

    taki co by i od okazyjnych kuchennych figli nie pękł

    • 11 2

    • dlaczego (1)

      tylko okazyjnych?

      • 3 0

      • bo mam swoje lata

        • 1 0

  • Po 4 latach użytkowania blatu laminowanego stwierdzam, że to dobre rozwiązanie i nie warto przepłacać za "marmury" i "betony" (1)

    Chociaż szukając blatu trzeba patrzeć na jakość laminatu, bo blat blatowi nierówny.
    Zanim wybraliśmy przejrzeliśmy próbniki wszystkich firm + szukanie opinii w Sieci + organoleptyczne badanie materiałów w hurtowniach.
    Do tego ma znaczenie sposób lączenia blatów (bez żadnych tandetnych listw, ale musi być porządnie i szczelnie, no i oczywiście żadnych łączeń w okolicy zlewu etc.), wykończenie krawędzi (z przodu najlepiej, aby była lita a z tyłu z kolei wykończona laminatem (większość firm meblowych daje surowiznę bez wykończenia, bo taniej i przecież nie widać, a to ma wpływ na trwałość, bo wiadomo w kuchni bywa wilgotno i ciepło).
    Z wyboru jestem bardzo zadowolony choć różne mądrale odradzały, że to takie nietrwałe rozwiązanie.

    • 21 2

    • pogadamy za 10 lat

      • 3 0

  • Wbrew pozorom blat z naturalnego drewna jest najgorszy ! niestety

    blat z drewna bedzie podobnie wygladal po czasie jak tzw. drewniana deska do krojenia . Drewno jest owszem fajne , dobre lecz nie na blat w kuchni gdzie ma styk z wilgocia , tworza sie baktere i tez latwo sie uszkadza , rysuje itd .........Nie pisze iz nie mozna takiego miec lecz jest malo odporny i zbyt czasochlonny w utrzymaniu . Drewno jest bardzo dobre lecz akurat na blat najmniej . Podobnie z deskami do krojenia z drewna , sa super hiper ladne lecz na chwile.

    • 31 3

  • Gdzie można zobaczyć w Gdańsku, największy wybór, laminowanych blatów kuchennych ? (2)

    • 4 3

    • tutaj

      odnośnik

      • 0 0

    • P3studio

      Ja osobiscie byłem w P3 studio, ciekawa oferta.

      • 0 0

  • (1)

    Mam piekny debowy gruby blat, ale kolejny bedzie betonowy.

    • 7 5

    • beton

      to sposób myślenia....

      • 4 1

  • (4)

    Dlaczego nie wspomniano o blatach metalowych?

    • 4 6

    • (1)

      bo nikt nie chce mieć w domu małej gastronomii.

      • 8 1

      • Minus za klapki na oczach. Gust to indywidualna sprawa ale zalet stalowego blatu nie przebije żaden granit, kwarc albo inny materiał

        • 0 6

    • bo nie mieszkamy w szpitalach (1)

      ani w masarniach

      • 6 1

      • Moja odpowiedź do twojego przedmówcy jest też odpowiedzią do ciebie.

        • 0 5

  • Mam blaty z Corianu w kuchni i w łazience

    Bardzo polecam - są plamo- i brudo- odporne, bardzo łatwe w czyszczeniu. Są również odporne na rozpuszczalniki i kwasy. Prezentują się bardzo efektownie - mam jasny odcień szarości, meble kuchenne są w kolorach wenge + bordo. Niestety, nie są zbyt odporne na zarysowania (nie radzę niczego kroić bezpośrednio na blacie), ale za to są odnawialne - można je szlifować i polerować.

    • 6 2

  • A może

    Raz pokażcie kuchnie na normalną kieszeń a nie minimum 100tys

    • 14 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ogłoszenia polecane

Mieszkania Domy
Cena
Gdańsk Jelitkowo
29550 zł/m2
Sopot Dolny Sopot
17750 zł/m2
Gdynia Orłowo
16800 zł/m2
Gdańsk Młode Miasto
16600 zł/m2
Gdynia Gdynia Port
16400 zł/m2
Sopot Dolny Sopot
21350 zł/m2
Gdynia Kamienna Góra
16250 zł/m2
Sopot Górny Sopot
15600 zł/m2
Gdynia Działki Leśne
12050 zł/m2
Gdynia Orłowo
11600 zł/m2
* na podstawie bazy ofert Trojmiasto.pl