• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Warszawski restaurator inwestuje w ławy mięsne w Gdańsku

Katarzyna Moritz
4 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • Koncepcja odtworzenia ław miejskich i budowa trzech nowych kamienic od strony ul. św. Ducha.
  • Koncepcja odtworzenia ław miejskich i budowa trzech nowych kamienic od strony ul. św. Ducha.
  • Koncepcja odtworzenia ław miejskich i budowa trzech nowych kamienic od strony ul. św. Ducha.

W miejsce, które przez wiele lat było dziurą wstydu przy bazylice Mariackiej zobacz na mapie Gdańska, inwestuje znany warszawski restaurator Artur Jarczyński. Studio Kwadrat projektuje dla niego trzy kamieniczki i dużą restaurację w odtworzonym budynku ław mięsnych. Niewykluczone, że przy projekcie będzie pomagać hollywoodzki scenograf Allan Starski.



Czy w tej części Gdańska brakuje usług gastronomicznych?

Pod koniec 2016 roku właścicielem działek przy ul. św. Ducha, w pobliżu bazyliki Mariackiej, została spółka Swan International z Warszawy. Jej właściciel to znany warszawski restaurator Artur Jarczyński, prowadzi m.in. restauracje: Bazyliszek, U Szwejka, Jeff's, Sukiennice, Der Elefant, U Fiszera, a w Krakowie należy do niego restauracja Pod Wawelem. Jarczyński wraz z żoną posiada też udziały w kilkunastu innych spółkach, w tym związanych z nieruchomościami.

- Obecnie jesteśmy na początku prac, decydujące będzie dokończenie badań archeologicznych, po których będziemy prowadzić uzgodnienia z konserwatorem, w czym będzie nas wspomagać Marian Kwapiński [dawny wojewódzki konserwator zabytków - red.] - wyjaśnia architekt Jacek Droszcz ze studia Kwadrat, znanego z m.in. z projektu Muzeum II Wojny Światowej. - Inwestor zbudował na pl. Bankowym w Warszawie restaurację Der Elefant, gdzie - podobnie jak ma zamiar w Gdańsku - odtworzył z dużym pietyzmem hotel Saski.
Co ciekawe, z architektami inwestora przy tym warszawskim projekcie współpracował hollywoodzki scenograf i laureat Oskara, Allan Starski, który zaprojektował nowy dziedziniec budynku oraz elewację nowego skrzydła, gdzie powstała restauracja Der Elefant, która przypomina ścianę XIX-wiecznej łódzkiej przędzalni z "Ziemi Obiecanej".

Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, nie jest wykluczone, że scenograf pomoże też architektom przy gdańskim projekcie.

Olbrzymia restauracja w mięsnych jatkach



Ławy mięsne lub mięsne jatki, czyli kramy, funkcjonowały w tym miejscu już w średniowieczu. Pierwsza bezpośrednia wzmianka o ławach pochodzi z 1347 roku. Tradycja handlu mięsem w tym miejscu funkcjonowała do końca II wojny światowej, kiedy to uległ zniszczeniu niewielki parterowy budynek jatek.

Obecni właściciele są zobligowani miejscowym planem, który zakłada rekonstrukcję dawnych ław mięsnych oraz odbudowę kamienic przy ul. św. Ducha zobacz na mapie Gdańska nr 44, 45 i 46 z nowo projektowanymi częściami obiektów. Wysokość zabudowy w tym obszarze waha się między 7,5 a 18,5 m.

- Faktycznie poszaleć tam za bardzo nie można, właśnie ze względu na plan, ale też ze względu na wagę sąsiedztwa tego miejsca, gdzie w pobliżu mamy bazylikę Mariacką czy Kaplicę Królewską. Trzeba podejść z bardzo dużą starannością do rozwiązań urbanistycznych i architektonicznych. Zgodnie z wytycznymi konserwatora, należy odtworzyć formę ław mięsnych, której ikonografia jest zachowana, a nie budować nowy zabytek, czego my, architekci, nie lubimy. Wewnątrz konserwator pozwala na pewną dowolność, by dostosować obiekt do nowych funkcji - wyjaśnia Jacek Droszcz.
Ławy mięsne to jeszcze do 1945 roku był niewielki budynek, w którym handlowano mięsem. Obecnie ma być odtworzony, a wewnątrz i w piwnicach powstanie olbrzymia restauracja. Ławy mięsne to jeszcze do 1945 roku był niewielki budynek, w którym handlowano mięsem. Obecnie ma być odtworzony, a wewnątrz i w piwnicach powstanie olbrzymia restauracja.
Jako że właścicielem działki został znany restaurator, w odbudowanych ławach powstanie restauracja. Może ona mieć nawet 1 tys. m kw., zależeć to jednak będzie od tego, co pokażą badania archeologiczne. Poprzedni inwestor przeprowadził je tylko częściowo. Inwestor liczy, że będą mogły być wykorzystane także dawne piwnice, dużo jednak zależeć będzie od ich stanu. Badania archeologiczne mają być przeprowadzone wiosną tego roku.

Ciąg dla pieszych nie zniknie



Ponadto na części działki powstaną też trzy niewielkie kamieniczki. Jedna z nich ma być repliką kamienicy, która była tam w XVIII wieku. Zachowała się dla niej bowiem dokumentacja ikonograficzna.

- W przypadku pozostałych chcemy zachować świadectwo, że budowane jest to w czasach obecnych, a nie udawać, że jest to zabytek. Na pewno będą w tych kamienicach nowoczesne elementy, musi być widać, że to są budynki współczesne, z obecnych materiałów - tłumaczy Droszcz.
Problem z dziurą przy bazylice Mariackiej ciągnął się od  2009 roku. Zasypano ją w 2014 roku, od tego czasu funkcjonował tam niewielki skwer i ciąg pieszy. Problem z dziurą przy bazylice Mariackiej ciągnął się od  2009 roku. Zasypano ją w 2014 roku, od tego czasu funkcjonował tam niewielki skwer i ciąg pieszy.
W kamienicach zmieści się dziewięć małych apartamentów lub 15 niewielkich pokoi hotelowych. Ostateczna funkcja nie jest jeszcze określona.

Co istotne, między plebanią bazyliki Mariackiej a nowo odtworzoną ławą mięsną zostanie zachowany ciąg pieszy, do którego mieszkańcy i turyści już się przyzwyczaili. Będzie on miał 8 m szerokości, będą mogły tam też stanąć stoliki restauracyjne czy stoiska.

Według założeń cała inwestycja ma być gotowa w 2020 roku.

Opinie (209) ponad 20 zablokowanych

  • Ten wyższy budynek spoko ale ten niski nie bardzo tam pasuje (5)

    • 2 33

    • To są właśnie ławy mięsne, ciołku :) (4)

      • 26 1

      • (3)

        Co z tego, że to ławy mięsne ciołku? Kiedyś ludzie mieszkali na drzewach i w jaskiniach. Trzeba iść do przodu

        • 0 9

        • wymóg konserwatora zabytków

          • 3 4

        • co to

          "Trzeba iść do przodu" - szklany wieżowiec? blok jak na Bastion Wałowa? O taki przód chodzi?

          • 5 1

        • stawiaj sobie nowoczesnie obok swojej obory

          • 4 0

  • (3)

    Czyli nada klaustrofobicznie i bez zieleni. Niech się mieszkańcy duszą. Więcej zwłok będzie po zaułkach.

    • 15 33

    • (2)

      wyprowadz sie na wies .... polecam wyjazd do Sevilli czy innego amsterdamu ..moze wtedy cos ogarniesz

      • 8 2

      • reklamujesz firmę transportowo-przeprowadzkową? (1)

        To zapłać za reklamę, a nie tak nachalnie.

        • 2 5

        • cieć jesteś i tyle

          • 3 0

  • kiedy wreszcie kupię świeże ryby w centrum Gdańska!!! nie z rynku we Wrzeszczu we wtorki i piątki bo (2)

    tam już wiele razy sprzedawali stare- cwaniaki mieszają- pokazują ci niby świeże z góry a z dołu zawsze kilka śledzi starych wrzucą. Nikt nie chce zrobić dobrego biznesu ze świeżymi rybami- schodziły by na pniu. ja nie mam statku, bo bym załatwił sobie sprzedaż bez problemu- ludzie narzekają że świeżych ryb w Gdańsku nie mogą dostać. jest hurtownia gdzieś za rafinerią, ale kto tam ma czas jechać.

    • 36 8

    • otwórz sklep rybny, to ja też kupię

      • 10 0

    • do Swibna trzeba

      Tam sa hurty I przetwornie...

      • 4 1

  • moze wreszcie otworza porzadna veganska restauracje. (23)

    Uklad pokarmowy czlowieka to uklad roslinozercy. Zrozumcie to. Jak mozna jesc martwe zwierzeta ?

    • 5 73

    • Jak można? (14)

      Ze smakiem :-)
      Po to one są przecież hodowane, żebym mógł ze smakiem zjeść karkówkę z grilla, albo golonkę w piwie :-)
      Zawsze mnie to zastanawiało, czy jak latem koszą trawniki to wam ślinka cieknie na ten zapach skoszonej trawy, tak jak mi ślinka cieknie na zapach rozpalonego grilla?

      • 34 2

      • Tak

        Tak

        • 7 0

      • wspolczuje ci ze zasmiecasz swoj organizm miesem ktorego nie jestes w stanie przetrawic. (10)

        • 1 35

        • współczuję Tobie...

          że nie możesz (nie chcesz) tego robić...
          Co prawda jesteśmy obdarzenie wolną wolą ale nie jest ona omnipotentna. Lekceważenie faktów i mechanizmów rzeczywistości zawsze się zemści, prędzej czy później...

          • 16 1

        • i po co te głupoty?

          • 7 0

        • Dla tego mamy uzębienie mięsożerców, żeby szamać marchewkę.. (2)

          • 17 0

          • (1)

            Wy macie uzębienie mięsożerców ? Padam :))))) Pazury też ? To chyba na owady.

            • 2 17

            • a widziałeś naszego kuzyna,

              ...pawiana?

              • 3 0

        • Półprawda. (1)

          Od kiedy człowiek nauczył się obróbki termicznej mięsa, nasze przewody pokarmowe ewoluowały i oduczyły się radzenia sobie z mięsem surowym, z przetworzonym radzą sobie świetnie od tysięcy lat. Ale skoro już sięgasz po takie "argumenty" to zacznij spożywać nieprzetworzone produkty pochodzenia roślinnego, zobaczymy czy twój układ pokarmowy sobie z tym poradzi. To jak? Od jutra mleczyk, kłosy zbóż i surowe ziemniaczki prosto z pola?

          • 23 0

          • Surowe mięso też jest dobre

            Np. tatar.

            • 5 0

        • po co człowiekowi kły i siekacze? (1)

          gdybyś był roślinożercą miałbyś zęby jak u konia!

          • 21 0

          • musiałby jeść trawę, by mieć zęby konia

            • 2 0

        • Pier***isz

          • 2 0

      • (1)

        Mięsiwo to podstawa, karkówka z grilla - mniam

        • 22 0

        • I piwo do tego, vegańskie bo z chmielu i przenicy

          • 9 0

    • (2)

      Ja bym chętnie zjadł takiego smazonego człowieka... Ktoś wie, gdzie można kupić?

      • 2 15

      • na nowogrodzkiej w warszawce

        tam ciągle kogoś grillują

        • 10 1

      • W zachodniopomorskim parę lat temu się pojawił na pewnym grillu

        resztę dostali znajomi grillujących. Ponoć ludzizna jest słodka.

        • 2 2

    • normalnie...

      • 5 0

    • Anka- opychasz się szcz*wiem i mirabelkami ?

      • 15 2

    • powiedz to mysliwym i katolikom

      polactwo musi sie nazrec miecha

      • 3 13

    • to zapraszam do Shipudei Berek w W-wie - restauracja Jarczyńskiego

      • 3 0

    • czyzbys miala dwa zoladki?

      Albo trawisz celuloze?
      W takim razie przyjmij, ze sie roznimy... I robmy to ladnie....

      • 9 0

  • odtwarzanie mięsnych jatek (11)

    a zakłady mięsna spalone i zdewastowane...
    Paradne... :\

    • 29 7

    • co ma piernik do wiatraka? (10)

      znaffco?

      • 8 4

      • Zakłady mięsne miały swój klimat (8)

        poległy z rąk deweloperskich za rządów Budynia.

        • 5 11

        • Splajtowały baranie, nasze mięso zawojowało całą Europę i jest również eksportowane na Daleki Wschód (4)

          • 5 3

          • A dochodzi do twojego czerepu rubasznego, baranie, (3)

            że można je było zagospodarować w historycznych murach?

            • 3 4

            • Remont tych historycznych murów kosztowałby dwa razy wiecej niż zbudowanie czegoś od nowa, a smród starego mięsa i tak by (2)

              pozostał

              • 3 2

              • Nie było tam smrodu starego mięsa, była konkretna architektura (1)

                I nie chodziło o remont, a wkomponowanie tego co było z nowym. Tak dla szacunku miejsca w którym się żyje.

                A tak były podpalenia, jak w Ziemi obiecanej Wajdy. No ale karma wraca, prawda Budyń?

                • 4 6

              • Odbuduj jeszcze blaszankę i Dagomę miłośniku pruskich cegieł

                • 1 0

        • (2)

          ale co mial budyn do tego ? nie jest naczelnikiem panstwa jak kociozbaw

          • 6 5

          • O! To w Gdańsku rządzi JK? (1)

            • 0 5

            • Budyń nie moze zabudować prywatnych terenów tłuku . A zakłady mięsne to nie było mienie komunalne nigdy...skumał ????

              • 4 0

      • to ma do wiatraka

        Że były to (resztkowo są) piękne budynki, przy których odtwarzana jatka to gminny kurnik.
        Dobrał sie do tego chciwus, którego interesował tylko teren. Z rekonstrukcją - "biznes kejs się nie spiął". No to się spaliły. Tak jak wiele obiektów w Gdańsku, pomorskiem i w całym kraju...
        A mogła być łódzka "Manufaktura".

        • 5 5

  • Ława (1)

    A co z dopiero co wyremontowaną ulicą św. Ducha?a potem warszawiak owi miastoznowu wyremontuje ulice. Będzie tak jak z Grząską. Hotelarz miał wyremontować uliczkę i pokazał miastu „środkowy palec”

    • 26 6

    • Tak

      Wszystko zniszcz współczesnymi maszynami i autami ciężarowymi jakie niszczą każda drogę bo zbudowano wielkimi by zaoszczędzić na szoferach!!!!!!!

      • 3 1

  • U Fiszera byłem super klimatowa knajpa

    Niech mu sie wiedzie.

    • 10 5

  • Na wizualizacji nie ma przedproży kamienic (2)

    Dlaczego?
    To cos co bardzo wyróżniało gdańskie Główne Miasto
    One jako jedyne uchowały sie z całej pierzei kamienic, mam nadzieję, że nikt ich nie rowali

    • 29 3

    • Nie są przystosowane dla niepełnosprawnych więc należy je usunąć

      • 2 4

    • będą, to tylko wizualizacja a nie projekt budowlany

      • 3 0

  • Slamsy?centrum Gdańska?d-(tch)-ebil?

    Ćpanie i palenie szkodzi!Pamiętam miasto z przed kilkudziesięciu lat dziś główne miasto to perełka!Trzymam kciuki za restauratora choć kiedyś w tym miejscu naJ.D.kupiłem kilka białych kruków"

    • 8 9

  • szalom

    SAmi swoi trzeba golić frajerów !!

    • 7 13

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Pomorskie Targi Mieszkaniowe: dom mieszkanie wnętrze

targi

Targi mieszkań i domów

wykład, targi, konsultacje
Mieszkania Domy
Cena
Gdańsk Jelitkowo
35900 zł/m2
Sopot Dolny Sopot
24250 zł/m2
Gdańsk Sobieszewo
23650 zł/m2
Gdynia Orłowo
23050 zł/m2
Gdańsk Młode Miasto
21700 zł/m2
Sopot Dolny Sopot
29800 zł/m2
Gdynia Kamienna Góra
22500 zł/m2
Sopot Górny Sopot
16500 zł/m2
Sopot Kamienny Potok
16200 zł/m2
Gdańsk Przymorze
15600 zł/m2
Gdańsk Matemblewo
15100 zł/m2
* na podstawie bazy ofert Trojmiasto.pl

Najczęściej czytane