Wiadomości

stat

Przestrzeń z... pochyloną ścianą

Architekci z Luk Studio: Ludzka percepcja w naturalny sposób odczytuje kąt prosty. Wprowadzenie pochyłych, dynamicznych elementów całkowicie zmienia nasze postrzeganie przestrzeni.
Architekci z Luk Studio: Ludzka percepcja w naturalny sposób odczytuje kąt prosty. Wprowadzenie pochyłych, dynamicznych elementów całkowicie zmienia nasze postrzeganie przestrzeni.

Może bufet? Może ścianka działowa? Może żywe kolory? - zastanawiali się w liście do nas Anetta i Maciej. Na początku przyszłego roku odbierają mieszkanie i szukają pomysłu na zagospodarowanie pokoju z aneksem kuchennym.



Stan deweloperski
Stan deweloperski
Koncepcja pierwsza przewiduje umieszczenie między pomieszczeniami kuchennej wyspy.
Koncepcja pierwsza przewiduje umieszczenie między pomieszczeniami kuchennej wyspy.
Koncepcja druga z pochylona ścianą i salonem pełnym nieregularnych kształtów.
Koncepcja druga z pochylona ścianą i salonem pełnym nieregularnych kształtów.
Koncepcja pierwsza. Wzorzyste, nowoczesne szafki kuchenne i perski dywan - koncepcja dla miłośników eklektyzmu we wnętrzach.
Koncepcja pierwsza. Wzorzyste, nowoczesne szafki kuchenne i perski dywan - koncepcja dla miłośników eklektyzmu we wnętrzach.
Anetta i Maciej proszą, aby atrakcyjnie zaaranżować stosunkowo niewielką przestrzeń o powierzchni ok. 20m kw. Kuchnia w formie aneksu jest bardzo często stosowanym rozwiązaniem przez deweloperów we współczesnym budownictwie mieszkaniowym. Ma ono swoje plusy i minusy oraz tyle samo zwolenników co przeciwników. Podstawowym problemem w tego typu przestrzeniach jest zmieszczenie wszystkich funkcji tak, aby aneks nie stanowił centralnej części pokoju dziennego.

W mieszkaniu dla młodej rodziny w pokoju dziennym musi znaleźć się miejsce do wypoczynku i oglądania telewizji, strefa jadalniana oraz w pełni funkcjonalny aneks kuchenny. W praktyce, projektowanie tej przestrzeni okazało się dużym wyzwaniem. Lokalizacja pionów sanitarnych i wyjście na taras czynią pokój dzienny bardzo nieustawnym. Brak wyrysowanych mebli na rysunku deweloperskim mówi samo za siebie - projektant nie wiedział jak ustawić meble.

Zaproponowaliśmy dwa warianty. Oba lokalizują telewizor na ściance oddzielającej kuchnię od części dziennej. Takie rozwiązanie pozwala na zaznaczenie wyraźnego podziału na pokój dzienny i aneks kuchenny, jednocześnie umożliwia komfortowy dostęp do stołu jadalnianego, nie zakłócając komunikacji pomiędzy mieszkaniem a wyjściem na taras.

Skoro metraż pokoju dziennego nie pozwala na całkowite wydzielenie kuchni postaraliśmy się, aby aneks kuchenny poprzez odważną, niecodzienną stylistykę stał się elementem przykuwającym naszą uwagę i wzbudzał ciekawość.

Koncepcja pierwsza


Aneks kuchenny został częściowo oddzielony od pokoju dziennego za pomocą wyspy kuchennej przylegającej do ściany na której zawisł telewizor. Wprowadzono dodatkowo rozróżnienie brył - pion sanitarny ukryto w zabudowie, która w górnej części przechodzi w sufit podwieszany, dając w ten sposób możliwość ukrycia przewodów wentylacyjnych okapu. Obok pionu instalacyjnego dostawiono wysoki moduł meblowy, zawierający wygodnie umiejscowiony piekarnik.
Zabudowa kuchenna zawiera wiele miejsca na przechowywanie - w tym wysokie cargo i ukrytą w zabudowie lodówkę.

W tej koncepcji uwagę zwracają wzorzyste fronty zaprojektowane przez ikonę designu - Karim'a Rashid'a. Mocny akcent kolorystyczny sprawia, że aneks kuchenny poza swoją pierwotną funkcją staje się także elementem ozdobnym we wnętrzu. Kolorystyka jest krzykliwa, ale zarazem bardzo elegancka. W sposób nowoczesny interpretuje formy z lat 60. i swobodnie łączy się z takimi dodatkami jak np. perski dywan, a to daje nieograniczone pole do popisu dla fanów eklektyzmu.

Stół został zlokalizowany został przy wyjściu na taras, pozostawiono swobodny dostęp zarówno do drzwi jak i do miejsc siedzących

Koncepcja druga


W tej koncepcji myślą przewodnią było... odejście od kąta 90 stopni. Aneks kuchenny został oddzielony od pokoju dziennego pochyloną ścianą. Ludzka percepcja w naturalny sposób odczytuje kąt prosty. Wprowadzenie pochyłych, dynamicznych elementów całkowicie zmienia nasze postrzeganie przestrzeni. Ten zabieg, poza względami estetycznymi, ma też duży wpływ na funkcjonalność przestrzeni.

Ściana pochyla się w stronę pokoju, dzięki czemu w niedużym aneksie kuchennym uzyskaliśmy wrażenie przestronności. Aby zapewnić doświetlenie kuchni światłem naturalnym część ściany została wykonana z tafli mlecznego szkła. Kąt pochylenia ściany sprawia ,że wiszący na niej telewizor jest skierowany idealnie w kierunku osób siedzących na sofie.

Aneks kuchenny w tym przypadku ma nieco mniejsze gabaryty, jednakże bez trudu mieści cały program funkcjonalny niezbędny do przygotowania posiłków. Całość została utrzymana w jasnej kolorystyce co dodatkowo wizualnie powiększa przestrzeń.

Fronty szafek dolnych oraz zabudowa lodówki zostały wykonane z modyfikowanego frontu bambusowego o ciekawym, linearnym rysunku. Fronty szafek wiszących nawiązują do kąta nachylenia ściany pomiędzy aneksem i pokojem dziennym.

Zamiast standardowych opraw halogenowych zastosowaliśmy liniowe oprawy zamocowane w suficie podwieszanym, dzięki czemu cała przestrzeń aneksu zostanie równomiernie doświetlona.

Ucieczka od kątów prostych znalazła też swoje odzwierciedlenie w pokoju dziennym. Pierwszym elementem który zwraca uwagę jest sufit. W tej koncepcji zrezygnowaliśmy z tradycyjnych lamp wiszących. Sufit podwieszany został podzielony na nieregularne formy i doświetlony za pomocą oświetlenia led.

Pochylona ściana za telewizorem została pokryta panelem ze szczotkowanej stali a jej grubość, podkreślona czarnym obramowaniem. Wszystkie te zabiegi mają na celu stworzenia wrażenia jakoby kuchnia była osobną, dynamiczną bryłą wstawioną do przestrzeni pokoju dziennego.

Część jadalniana została umieszczona pod nieregularną ścianą, wykonaną z gipsowych białych paneli. Stół nawiązuje materiałem do frontów w kuchni. W koncepcji wykorzystaliśmy krzesła Chair One (proj. Konstantin Grcic) ,których szkieletowa forma daje poczucie lekkości i idealnie wpisuje się w przyjętą stylistykę. Dynamika formy, kierunków i struktury nadaje wnętrzu ruchu.

Podsumowanie


Przedstawiliśmy dwie nietuzinkowe koncepcje które w różny sposób odpowiadają na pytanie jak zaaranżować w pełni funkcjonalną przestrzeń pokoju dziennego i kuchni z jadalnią na niecałych 20 m kw. Mogą one służyć państwu Anecie i Maciejowi jako punkt wyjścia do dalszych rozważań na temat stylistyki całego mieszkania.

Koncepcja pierwsza. Nad całą częścią kuchenną znajduje się podwieszany sufit, który m.in. ukrywa kuchenne instalacje.
Koncepcja pierwsza. Nad całą częścią kuchenną znajduje się podwieszany sufit, który m.in. ukrywa kuchenne instalacje.
Koncepcja pierwsza. Wysoka ścianka z telewizorem czyni kuchnię mniej widoczną dla osób siedzących na kanapie.
Koncepcja pierwsza. Wysoka ścianka z telewizorem czyni kuchnię mniej widoczną dla osób siedzących na kanapie.
Koncepcja druga. Geometrię pomieszczenia "łamią" także linie na kuchennych meblach i oświetlenie zamontowane w podwieszanych sufitach.
Koncepcja druga. Geometrię pomieszczenia "łamią" także linie na kuchennych meblach i oświetlenie zamontowane w podwieszanych sufitach.
Koncepcja druga. Nietypowe podejście do ścianki dzielącej pomieszczenia podkreśla jej wykończenie - szczotkowaną stalą.
Koncepcja druga. Nietypowe podejście do ścianki dzielącej pomieszczenia podkreśla jej wykończenie - szczotkowaną stalą.
Dodaj zdjęcie do artykułu
Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Tytuł:
Treść:
Autor (opcjonalny):
E-mail (opcjonalny):
Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Opinie (razem: 34)

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.