Wiadomości

stat

Jak w kawalerce wydzielić miejsce do spania?

Koncepcja pierwsza. Mobilna ścianka umożliwia dowolne przeorganizowywanie przestrzeni.
Koncepcja pierwsza. Mobilna ścianka umożliwia dowolne przeorganizowywanie przestrzeni.

Kawalerka to dla wielu osób doskonały wybór. Zwłaszcza jeśli nie mają dużej rodziny, nie są domatorami i nie gotują. W takim mieszkaniu pozostaje jednak zawsze ten sam problem: jak wydzielić miejsce do spania. Nie ma osobnej sypialni, a spanie tuż obok kuchni jest mało komfortowe. Jak wybrnąć?



Rzut i wymiary mieszkania.
Rzut i wymiary mieszkania.
W podobnej sytuacji znalazła się nasza czytelniczka Katarzyna, która jest właścicielką mieszkania o pow. 34 m kw. Ze względu na ograniczoną powierzchnię nie wie, w jaki sposób rozplanować poszczególne funkcje. Katarzyna nie chciałaby zmieniać miejsca zamieszkania, a jedynie przeprowadzić remont, dzięki któremu będzie możliwe wydzielenie prywatnej przestrzeni we wnętrzu.

- Bardzo mi brakuje nawet małej sypialni. W dużym pomieszczeniu jest zarówno kuchnia, jak i część dzienna z miejscem do spania. Nie ma żadnego oddzielenia - pisze w liście do redakcji Katarzyna.
Mieszkanie jest użytkowane przez jedną osobę - naszą czytelniczkę - która zawodowo jest pracownikiem administracyjnym.

- Po pracy spędzam aktywnie czas. Najczęściej jeżdżę rowerem, w sezonie letnim decyduję się także na żagle - dodaje nasza czytelniczka.
Dwie wersje aranżacji wnętrza zaproponowała Magdalena Żochowska-Dajuk z pracowni Dizain Rum. Mieszkania jednopokojowe z częścią kuchenną utrudniają wydzielenie strefy, która dałyby poczucie prywatności, chociaż niewątpliwą zaletą takiego rozwiązania jest zachowanie bardziej przestronnego wnętrza.

Koncepcja pierwsza

Strefę wypoczynku od części kuchennej oddziela w tym przypadku mobilna ścianka z telewizorem. Takie ruchome rozwiązanie zasłania widok na kuchnię, ale nie zabiera zbyt dużej ilości światła. Umożliwia to dowolne umeblowanie pokoju w zależności od potrzeb użytkownika. Taki zabieg pomaga na co dzień stworzyć strefę komfortu i odpowiedniej przestrzeni do przygotowywania posiłków. W sytuacji spotkań towarzyskich można bez problemu wykorzystać centralną część pokoju do zagospodarowania przestrzeni dla większej liczby gości.

Kolorystyka wnętrza opiera się na wykorzystaniu jasnych odcieni drewna, ciepłych szarości oraz akcentów, które odnoszą się do letnich zainteresowań właścicielki, czyli żeglarstwa. Na ścianie obok wejścia zawisł dyptyk ze zdjęciem znad morza, a trzecim elementem o tych samych wymiarach jest nowoczesny grzejnik. Podświetlenie trzech elementów kinkietami sprzyja budowaniu przytulnego, domowego nastroju wieczorem.

Po przeciwnej stronie od wejścia - w strefie dziennej - znalazło się miejsce na pojemną zabudowę, która umożliwi przechowywanie wszystkich niezbędnych rzeczy osobistych właścicielki, a jednocześnie pomoże w utrzymaniu porządku w mieszkaniu. Fronty szafek kuchennych utrzymane zostały w odcieniach bieli i beżu, które w połączeniu z kamiennym blatem roboczym rozjaśniają wnętrze i wzmacniają wrażenie przestrzeni.

Przy ścianie znalazło się miejsce na wygodną, rozkładaną i narożną kanapę z funkcją spania. Na suficie nad stolikiem kawowym wisi ozdobna organiczna lampa. Na ścianie za sofą zawisły ozdobne listwy, które łagodzą surowy wygląd kuchni.

Koncepcja druga

To bardziej odważna propozycja. Surowe wydzielenie strefy wypoczynku za pomocą szklanej przegrody oraz ustawienie łóżka tyłem do aneksu kuchennego sprawia, że mamy wrażenie większego odseparowania pomiędzy strefami. Wprowadzenie takiego zabiegu sprzyja większemu poczuciu odosobnienia od części dziennej. Przezroczyste przegrody pionowe nie blokują dostępu do światła dziennego i wyraźnie dzielą mieszkanie. Trzeba mieć jednak świadomość, że takie rozwiązanie jest bardziej radykalne i, względem poprzedniego, nie pozwala użytkownikowi na dużą swobodę przeorganizowania przestrzeni.

Zmieniona została także kolorystyka zastosowana we wnętrzu. Ściany po dwóch stronach pokoju zostały pomalowane na ciemniejszy odcień szarości, co sprawia, że wnętrze wydaje się optycznie większe. Fronty aneksu kuchennego zostały zachowane w barwach morskiej wody. Ściana z zabudową i szafką RTV jest pokryta bielą i beżem, co ma na celu zrównoważenie musztardowych i turkusowych akcentów we wnętrzu.

Przy wyjściu na balkon zawisł grzejnik z nadrukiem widoku morza, który nawiązuje do pasji właścicielki. W tym przypadku za dwuosobową kanapą wygospodarowana została przestrzeń jadalniana.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (34)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.