Wiadomości

stat

Aranżacje wnętrz. Weź pod uwagę zmiany w konstrukcji,ale ostrożnie

Koncepcja druga. Metalowe, podwieszone na stalowych linkach pod sufitem, schody stały się designerskim elementem dekoracyjnym.
Koncepcja druga. Metalowe, podwieszone na stalowych linkach pod sufitem, schody stały się designerskim elementem dekoracyjnym.

Zakup mieszkania dwukondygnacyjnego zapewnia korzyści wynikające z zamieszkiwania w budynku wielorodzinnym, a jednocześnie daje namiastkę własnego domu. Dodatkowo posiadanie dwóch kondygnacji zwiększa ilość możliwych kombinacji aranżacyjnych; zwłaszcza jeśli możliwe okaże się wprowadzenie zmian konstrukcyjnych.



Karla i Jacek z Gdańska, nabyli niedawno nowe mieszkanie w zabudowie szeregowej. Jednak układ zaproponowany przez dewelopera nie do końca zaspakaja ich potrzeby. Marzy im się metamorfoza funkcjonalna i estetyczna wnętrza.

Lokal to mieszkanie dwukondygnacyjne. Projektowany dół ma 70 m kw. Znajduje się tu mały przedsionek, wąska, niezbyt foremna łazienka z pomieszczeniem gospodarczym, kuchnia, dwie sypialnie oraz salon. Specyficzny - skośny - układ ścian działowych oraz nośnych, niewielka powierzchnia użytkowa a także wydłużony kształt mieszkania wpływają niekorzystnie na jego funkcjonalność i odbiór przestrzeni. Na szczęście zauważyli to zawczasu sami właściciele i już planują zmiany.

- Myślimy o tym, aby usunąć ściankę między salonem a pokoikiem współdzielącym  balkon, gdyż zależy nam na dość dużym salonie. Kuchnię wolelibyśmy zostawić tak, jak jest w projekcie (...). Na dole także chcielibyśmy mieć pralnię oraz małą łazienkę(...) Na pierwszym piętrze (tj. na naszym dole) planujemy usunąć ściankę nośną pomiędzy kuchnią a salonem i wstawić tam stalowy podciąg z jednym słupem po środku, podpierającym go - napisała w liście do redakcji Karla. - Podobają nam się nietuzinkowe rozwiązania, styl industrialny, loftowy, a także neobarokowy z klimatem, tj. ze starymi wstawkami - stare cegły, stare belki, meble z odzysku (...).

Czytelnicy wahają się też czy zostawić otwór na schody zabiegowe, czy wykonać go w innym miejscu stropu.

Zdecydowanie bezpieczniej jest nie ingerować w elementy konstrukcyjne budynku, lecz w niektórych przypadkach jest to możliwe. Koniecznie jednak, przed podjęciem jakichkolwiek prac, należy się skonsultować z konstruktorem. Tu z pomocą przyszedł nam Piotr Wierczyński, konstruktor.

- Otwór w stropie to nie jest prosta sprawa - musimy wyciąć część istniejącego stropu i dodatkowo podeprzeć wyciętą krawędź. Tu problemem jest też komin, ponieważ podciąg wzdłuż otworu nie może się opierać na ścianie kominowej. Usunięcie ściany nośnej jest stosunkowo łatwe w porównaniu z otworem w stropie. Można tu wykonać belkę stalową, podpartą słupem. Roboty te trzeba traktować bardzo poważnie i radziłbym wykonać projekt konstrukcji. Musimy też znać rodzaj konstrukcji stropu, materiał z jakiego wykonane są ściany, trzeba zebrać obciążenia i dokładnie to przeliczyć - ocenia.

Koncepcja pierwsza
Zgodnie z życzeniem właścicieli usunięto ścianę nośną między kuchnią a salonem oraz ściankę działową odgradzającą salon od sypialni współdzielącej z salonem balkon.

Zabieg ten spowodował stworzenie prawie jednoprzestrzennego wnętrza, którego dominantą są "spływające" z piętra monolityczne betonowe schody zabiegowe. Pod nimi znajduje się mała łazienka dla gości z klimatyczną ścianą obłożoną heksagonalnymi płytkami. Kontrastują one ze stylowymi dodatkami: ozdobną ramą oraz lampkami ściennymi Tolomeo. Za składanymi drzwiami, pod skosem ukryta jest również mała pralnia.

Z racji zmniejszenia powierzchni łazienki, w miejscu uskoku tworzonego przez komin wentylacyjny, wygospodarowano dodatkowe miejsce na szafki. Zostały one obłożone okładziną imitującą stare drewno. Tworzy to efektowną kompozycję ze ścianą klatki schodowej i przywołuje na myśl oldschoolową boazerię.

Kuchnię utrzymaną w minimalistycznym stylu ocieplono brązowymi żaluzjami z drewna oraz chropowatą ścianą ze starych cegieł, która łączy się z przestrzenią salonu. Pojawiła się tu również wyspa kuchenna z betonowym blatem, zaakcentowana przez długie, zwisające z sufitu oprawy świetlne, przymykające nieco przestrzeń kuchni. Gzyms opasujący sufit pomieszczenia przysłania część otworu na schody oraz przełamuje chłód i szorstkość; nadaje kompozycji klasy i elegancji.

Funkcje w otwartym na kuchnię salonie wydzielają poszczególne meble: dwie miękkie sofy z betonowym stolikiem do kawy tworzące kącik wypoczynkowy, oraz okrągły stół z marmurowym blatem pełniący funkcję jadalni.

W pomieszczeniu dominuje ceglana ściana porządkująca kompozycję. Nabiera ona wyrazu dzięki charakterystycznym dodatkom: krzesłom z prętów zaprojektowanych przez sławnego designera Charlesa Eames'a, krowiej skórze rozłożonej przy sofach oraz afrykańskich maskach zawieszonych obok telewizora.

Ożywiającym kolorystycznie akcentem jest stylowa komódka pomalowana w intensywny czerwono- niebieski motyw kwiatowy. Przestrzeń spaja i ociepla drewniana podłoga z desek.



Koncepcja druga
Aranżacja ta opiera się przede wszystkim na wprowadzeniu stalowych schodów łamanych. Ich biegi, rozdzielone spocznikiem, zorientowane są do siebie prostopadle.

Kolorystycznie, salon to tutaj przede wszystkim delikatne biele i elegancja urozmaicona "ostrzejszymi" dodatkami - nie zakłócającymi jednak całości kompozycji.

W tym wariancie, dominującym elementem w całej kompozycji są czarne połyskliwe schody podwieszone na linkach do sufitu.

Chropowata powierzchnia cegieł znalazła się na przeciwległej ścianie a jej mocne oddziaływanie złagodzone zostało poprzez pomalowanie jej białą farbą. Znalazł się tu również telewizor, stojący tym razem na stylowej komódce. Kontrastujące ze ścianą zasłony, które pojawiły się w oknach zajmując miejsce żaluzji, nadają salonowi miękkości i przytulności.

Mocnym elementem w pokoju jest długi stół ze stylowymi nogami rzeźbionymi na kształt tralek. Ustala on kierunek kompozycji, do którego dopasowano pozostałe elementy. Nad stołem zawieszono duże, nadające pomieszczeniu głębi lustro. Zostało ono osadzone w ozdobnej ramie, której materiał i kolor stanowią ocieplający akcent kolorystyczny. Masywna, neobarokowa sofa determinuje dekoracyjny styl aranżacji, a gzyms pod sufitem i owalny obraz na ceglanej ścianie dobrze go podkreślają.

Łazienka tym razem przestała być mieszanką toalety oraz pomieszczenia pomocniczego jakim była pralnia. Inne kierunki biegów schodowych pozwoliły na wyeliminowanie skosów w tym pomieszczeniu, co czyni ją wygodniejszą w użytkowaniu, a równa wysokość ścian pozwala na stworzenie eleganckiego prysznica dla gości. W aranżacji pomieszczenia dominuje przede wszystkim beton oraz biel.


Opinie (30) 2 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.