Wiadomości

stat

Dziel i łącz strefy. Stała lub ruchoma ścianka działowa w niewielkim pomieszczeniu

Koncepcja pierwsza. Ściana z półkami nie tylko dzieli strefy we wnętrzu, można na niej także powiesić telewizor.
Koncepcja pierwsza. Ściana z półkami nie tylko dzieli strefy we wnętrzu, można na niej także powiesić telewizor.

Remont mieszkania w bloku zbudowanym kilkadziesiąt lat temu oznacza często konieczność zmiany układu pomieszczeń. Warto w takim przypadku przewidzieć, jak w kolejnych latach zmieniać się będą potrzeby mieszkańców i zaplanować przestrzeń tak, by była funkcjonalna dzisiaj... i za kilka lat.



Rzut i wymiary pomieszczenia
Rzut i wymiary pomieszczenia
Skutki nieprzemyślanej decyzji odczuwa nasza czytelniczka Joanna, która początkowo wyburzyła większość ścian pomiędzy kuchnią a pokojem po to, by uzyskać wrażenie przestrzeni. Po kilku latach okazało się jednak, że takie rozwiązanie nie jest funkcjonalne, gdyż odbiera właścicielce prywatność.

- Mieszkanie dzielę z dwunastoletnią córką, którą coraz częściej odwiedzają znajomi. Ma ona swój pokój, mimo to mam wrażenie, że wchodząc do mieszkania jej znajomi widzą cały mój pokój - pisze w liście do redakcji Joanna.
Nie do końca przewidziane kwestie funkcjonalne mieszkania powodują, że zachodzi potrzeba rearanżacji wnętrza.

- Chciałabym urządzić swoją przestrzeń, żeby móc się jakoś odgrodzić od przedpokoju. Biorę pod uwagę także drzwi przesuwne. Totalnie nie mam pojęcia jak sprawić, żeby moje mieszkanie było wygodne i funkcjonalne - dodaje Joanna.
Właścicielka mieszkania nie ma konkretnie sprecyzowanej ulubionej kolorystki. Lubi jasne i przytulne wnętrza.

- Brakuje mi stołu, przy którym mogłybyśmy z córką zjeść posiłek oraz ściany, na której mogłabym postawić telewizor. Aktualnie odbiornik stoi częściowo w oknie, co utrudnia oglądanie - zauważa czytelniczka.
Dwie propozycje projektu wnętrza przygotowała Ilona Paleńczuk z IP-design.

Stworzenie funkcjonalnego wnętrza pokoju dziennego z aneksem kuchennym bywa problematyczne jeśli chcemy pozostawić otwartą przestrzeń. Sprawa komplikuje się jeszcze bardziej, kiedy we wspólnym pomieszczeniu zaistnieć ma także funkcja spania i miejsce do spędzenia czasu wolnego.

W przypadku obu zaproponowanych projektów wydzieliliśmy właśnie taką przestrzeń, która jednocześnie może stanowić wydzielone pomieszczenie, jak i spójną, otwartą przestrzeń.

Obie wersje zawierają dosyć podobny układ funkcjonalny, jednak różnią się wiodącą kolorystyką oraz sposobem oddzielenia stref. Zgodnie z prośbą właścicielki, zarówno w pierwszej, jak i drugiej wersji projektu została przewidziana istniejąca duża szafa z drzwiami z mlecznej szyby oraz kanapa.

Koncepcja pierwsza

Pierwsza wersja zakłada stałą ścianę w zabudowie kartonowo-gipsowej z wykończeniem w płycie meblowej. Zgodnie z prośbą czytelniczki na zabudowie wydzielono miejsce na wiszący telewizor.

Ażurowa ścianka z przejściem od strony okien została umiejscowiona na środku pomieszczenia. Dzięki zastosowaniu takiego rozwiązania uzyskujemy podział pomieszczenia na dwie strefy. Po jednej stronie znajduje się strefa wypoczynku oraz strefa kuchni, która jest połączona z częścią jadalnianą. Ogromnym atutem tej ścianki jest wizualne odseparowanie pokoju dziennego. Taki układ funkcjonalny zapewnia oddzielenie wnętrza od korytarza, dając użytkownikom prywatność. Jednocześnie warto zauważyć, że półki w zabudowie kartonowo-gipsowej mają kilka funkcji: z jednej strony jest to dodatkowe miejsce do przechowywania, a z drugiej półki otwierają przestrzeń na całe pomieszczenie oraz tworzą ciekawą dekorację całego pokoju.

W tej koncepcji przeważa biel, dopełniona szarością w ciepłym, ciemnym odcieniu. Efekt uzupełniają wykończone w drewnie fronty oraz drewniane elementy zabudowy. Zastosowanie powtórzeń z drewnianego materiału wykończeniowego sprawia, że wnętrze jest integralną całością i robi wrażenie przemyślanego. Wprowadzenie do wnętrza marmurowego blatu sprzyja ożywieniu pomieszczenia, podkreślając jego niepowtarzalność.


Koncepcja druga

Druga koncepcja umożliwia stworzenie dwóch rodzajów przestrze­ni. We wnętrzu zostały zaprojektowane przesuwne panele zamontowane do szyn na suficie. W momencie, gdy chcemy wydzielić przestrzeń wystarczy rozsunąć panele. Meble zostały rozmieszczone w taki sposób, aby dobrze wyglądały w obu wariantach wnętrza. Ustawienie sofy na środku pokoju nie tylko wygradza strefę odpoczynku, ale również umożliwia komfortowe oglądanie telewizji z różnych miejsc w pomieszczeniu.

Miejsce telewizora znalazło się na ścianie. Obok umieszczono zestaw stolików kawowych, które w dowolnej chwili można przestawić po to, by użytkowanie było bardziej funkcjonalne. W części kuchennej blat został zastąpiony niewielkim stołem.

Kolorystyka tej wersji zakłada ciemniejsze odcienie niż w poprzednim założeniu. Dla przełamania ciemniejszej tonacji wprowadzone zostały zielone i żółte akcenty w części kuchennej. W przypadku części dziennej zastosowano natomiast jasną narzutę na sofę, która rozjaśni wnętrze.


Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (19)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
13.10.2017 wprowadzono zmiany w regulaminie.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.