- 1 Kiedy otwarcie Kauflandu w Gdyni? (231 opinii)
- 2 Nowy apartamentowiec powstanie na Wyspie Spichrzów (203 opinie)
- 3 Kto kupuje 100-metrowe mieszkania? (244 opinie)
- 4 Raport. Stabilizacja na rynku mieszkaniowym (267 opinii)
- 5 Miasto nie zgodzi się na budowę 10 bloków w miejsce Alfa Centrum (298 opinii)
- 6 Meble ogrodowe. Co wybrać na balkon? (11 opinii)
Lato i wczesna jesień to najlepszy czas na przygotowywanie domowych przetworów. Szczelnie zamknięte i trzymane we właściwych warunkach mogą przetrwać długie miesiące, nie tracąc walorów smakowych i odżywczych. W wielu domach jest jednak problem z wybraniem właściwego miejsca na przechowywanie darów natury.
- Regały i szafki do spiżarni
- Odpowiednio przemyślane szafki na przetwory
- Piwniczka ogrodowa nie tylko na przetwory
We współczesnych budynkach mieszkaniowych z ogrzewanymi piwnicami i o metrażach wykluczających osobne (chłodniejsze) pomieszczenie spiżarni trudno znaleźć właściwe miejsce dla zaprawek i zapasów żywnościowych. Trzeba zatem wykorzystywać te rozwiązania, które są dostępne, a miejsce dla przetworów zaplanować z rozwagą, by nasza praca i zasoby nie poszły na marne.
Regały i szafki do spiżarni
Osoby, które dysponują dodatkowym, nawet niewielkim pomieszczeniem, mogą pokusić się o stworzenie w nim domowej spiżarni lub choćby regału, który będzie pełnił jej funkcję.
- Regały do spiżarni powinny być proste do złożenia, odporne na wilgoć i znaczne obciążenie. Pomogą dobrze zagospodarować nawet niewielką spiżarnię. Ich kompaktowość oraz łatwość łączenia sprawiają, że można ich ustawić tyle, ile tylko potrzeba - mówi Małgorzata Jezierska, koordynatorka ds. komunikacji komercyjnej i PR produktu IKEA Retail.
Segregacja odpadów w domu. Jak ją dobrze zaplanować?
Możemy pokusić się także o łączenie otwartych półek regałów z zamykanymi szafkami, które zapewnią odpowiedni poziom zaciemnienia. Jeśli wybierzemy meble z drzwiczkami z siatki, to oprócz zaciemnienia, zagwarantujemy dostęp powietrza do przechowywanych produktów. To rozwiązanie jest szczególnie warte rozważenia, jeśli oprócz przetworów, planujemy przechowywać zapasy świeżych warzyw.
Odpowiednio przemyślane szafki na przetwory
Większość mieszkańców miast jednak nie ma możliwości wyodrębnienia osobnego pomieszczenia ani nawet regału w pomieszczeniu gospodarczym, dlatego coraz częściej producenci systemów do mebli kuchennych na wymiar oferują rozwiązania do przechowywania przetworów.
Do produktów niewymagających chłodzenia możemy wybrać pakowne cargo, które otwiera się jak lodówka i zawiera półki zarówno wewnątrz szafki, jak i na jej drzwiach. Innym rozwiązaniem jest szafka w wysokiej zabudowie, która zapewnia widok na jej zawartość z dwóch boków.
Rozwiązania do przechowywania przetworów w kuchni znajdziemy nie tylko decydując się na wykonanie mebli kuchennych na wymiar, ale także u producentów mebli modułowych (przechowywanie zaprawek w zabudowie warto zaplanować na etapie jej projektowania). Wysoka szafka kuchenna w postaci spiżarki jest przeznaczona do zabudowy kuchennej w kształcie litery L.
- Do systemów typu cargo nie jesteśmy w stanie zapakować tyle produktów co do tego typu szafki, ponieważ nie wytrzymają tego nawet najlepszej firmy prowadnice. Cargo dobrze się sprawdzi w przypadku lekkich produktów - podkreśla Piotr Topczewski z KuchnieGE.
Piwniczka ogrodowa nie tylko na przetwory
Warzywem, którego zapasy składuje się od setek lat, są ziemianki. Jeśli mamy własną działkę, możemy zdecydować się na współczesny wariant ziemianki: piwniczkę ogrodową. Zapewnia ona pełną szczelność i nie wymaga użycia prądu. Przechowywanie przetworów w piwniczkach ogrodowych to stosunkowo nowy trend, który cieszy się największą popularnością u osób dbających o ekologię.
- Piwniczka ogrodowa ma ergonomiczne wejście, półki dostosowane do wymiarów słoików i butelek na wino. Jej wnętrze wykończone jest na wysoki połysk, wykonane z materiałów do budowy jachtów. To pozwala na utrzymanie idealnego porządku, tak jak w domowej lodówce - mówi Paulina Grudnik z Piwniczki.pl.
Miejsca
Opinie (29) 4 zablokowane
-
2023-08-22 09:51
Opinia wyróżniona
spiżarnia
....w krajach zachodnich projektanci przewidują małe pomieszczenie na spiżarnię w mieszkaniu - często mające wejście z balkonu. Pomieszczenie z małym oknem i bez ogrzewania. to rozwiązuję problem całorocznego przechowywania przetworów jak i warzyw czy gotowych słoików z w/w produktami zakupionych w sklepie. Wiele ludzi nauczonych doświadczeniami z
....w krajach zachodnich projektanci przewidują małe pomieszczenie na spiżarnię w mieszkaniu - często mające wejście z balkonu. Pomieszczenie z małym oknem i bez ogrzewania. to rozwiązuję problem całorocznego przechowywania przetworów jak i warzyw czy gotowych słoików z w/w produktami zakupionych w sklepie. Wiele ludzi nauczonych doświadczeniami z Covidu, i z obecnego stanu zagrożenia wojennego doceniło potrzebę posiadania w domu bezpiecznych zapasów. Własne przetwory to z kolei zdrowa żywność na zimę itd. Ale problem w tym że ludzie z miast nie mają jak tego trzymać...
- 3 1
-
2023-08-22 19:30
Opinia wyróżniona
ja przetwory mam w piwnicach obok mojej
i dobrze na tym wychodzę. Zero zakupów, zero zmartwień, jak się coś zepsuje. No i wybór wiekszy. Mówią na mnie Pan Słoik ,miomo tego ,że nie jestem z Mazur
- 1 0
-
2023-08-22 21:18
Opinia wyróżniona
(1)
Ile czasu można trzymać takie przetwory?
Znalazłam w komórce lokatorskiej takie sprzed 4-5 lat i nie wiem, czy one jeszcze się nadają. Dżemy, dynia w occie itd.- 0 0
-
2023-08-23 08:31
zapytaj właścicielkę komórki
- 0 0
Wszystkie opinie
-
2023-08-21 07:25
Dla kogo ten artykuł? (6)
Starsze pokolenie wie, jak przechowywać żywność. Młodsze generalnie nie robi przetworów - a humusu czy sojowego latte ze starbusia przecież nie przechowują
- 23 12
-
2023-08-21 09:57
Generalnie to nie masz pojęcia o młodszych pokoleniach. (1)
Żyjesz wiedzą o nich, którą wykarmił Cię internet.
- 10 5
-
2023-08-21 11:13
przestań, on tylko chciał się dowartościować, zarzucając całemu pokoleniu konsumpcjonizm i płytkość
no i kolejna rzecz mu dziś nie wyszła..
a taki jest zaradny i nawet prawie zrozumiał o czym jest ten artykuł- 8 3
-
2023-08-21 10:34
Młodzi robią, tylko nie mają gdzie trzymać (3)
Robię przetwory regularnie, ale musze kombinowac gdzie je trzymać- w komórce lokatorskiej za ciepło, o kuchni nawet nie wspominam. Nowoczesne budynki nie sa przystosowane do przechowywania przetworów, nawet piwnic już nie budują, tylko śmieszne komórki lokatorskie- brak murów a tylko siateczka metalowa...
- 10 1
-
2023-08-21 12:27
Etam za ciepło
To nie dojrzewalnia serów, żeby musiała być stała temperatura 8 stopni :)
Najważniejszy brak światła, a cukier w dżemie zrobi swoje. Ja z powodzeniem trzymam w komórce i o ile tylko słoiki są dobrze zrobione to trzymają się cały rok.- 4 1
-
2023-08-21 20:32
(1)
Dlatego kupiłem mieszkanie w 4 piętrowym ocieplonym budynku z lat 60.
Jest pralnia, suszarnia, wózkarnia, piwnice i nawet schron.- 6 0
-
2023-08-22 07:25
Tylko coś światło przygasa jak sąsiad odpali pralkę :)
- 2 5
-
2023-08-21 08:16
Nie robie przetworow, bo jeszcze przyjdzie komornik i mi je zabierze razem z zabawkami dziecka. (2)
- 10 7
-
2023-08-21 11:54
Niezastapione byly piwnice w starych kamienicach. Trzymalo sie tam wory kartofli kupowanych od chlopa z furmanki, beczke
z kapusta kiszona, druga z ogorkami, duzy kamienny gar z solonymi sledziami, baniak z winem wlasnego pedzenia a to wszystko obok kilku ton wegla i drzewa na podpalke. W upalne dni wpadalo sie do domu, zeby ochlapac sie i przemyc twarz orzezwiajaco zimna woda, ktorej w dzisiejszych blokach nie uswiadczysz. Zreszta jest tak, ze obecnie kartofle, nawet te ze swiezych zbiorow po kilku dniach wypuszczaja kielki i gnija. Nie da sie ich przechowywac ani magazynowac.
- 5 1
-
2023-08-21 16:23
to grubo pojechałeś że cię komornik ściga
ale tak to już jest, długi trzeba spłacać. A tak w ogóle to tego komornika co się twoimi ogórkami zainteresuje to chyba znalazłeś w programie E. Jaworowicz pt. "Szopka dla reportera"
- 2 3
-
2023-08-21 09:37
"Warzywem, którego zapasy składuje się od setek lat, są ziemianki" (2)
Nie znałem wcześniej tego warzywa, dobre są te ziemianki? Do czego zdaniem autorki najbardziej pasują ziemianki, co można z nich przyrządzić? Poproszę o stosowne rady.
- 5 6
-
2023-08-21 16:25
coś bym ci poradził ale ja tu widzę inny problem niż literówka, znacznie poważniejszy
ty nie rozumiesz kontekstu, a to już jest problem z inteligencją. Kończę ten wpis bo chcę szybko zobaczyć czy rozkminisz zdania które rozpocząłem małą literą oraz slangowy język.
- 4 0
-
2023-08-22 14:16
A czym według Ciebie są ziemniaki? Owocami?
- 0 1
-
2023-08-21 09:55
Ja mam całą kolekcję przetworów na strychu.
- 4 0
-
2023-08-21 12:29
Jak to gdzie się przechowuje? W salonie obok 65' OLED. (1)
No bo przecież nie w kuchni, bo takiej mieszkania nie mają już od 30 lat.
- 20 1
-
2023-08-21 19:28
jak miałem kineskopowy tv ,to miałemw nim klapkę na schowanie flaszki
a teraz stara zawsze wywęszy.
Ferdek- 1 0
-
2023-08-22 07:21
W Biedronce
Tam przechowuję przetwory
- 9 1
-
2023-08-22 07:40
w pokoju z aneksem kuchennym
- 8 0
-
2023-08-22 09:06
"Tfurca" tytułu zna składnię polskiego języka?
- 5 2
-
2023-08-22 09:51
Opinia wyróżniona
spiżarnia
....w krajach zachodnich projektanci przewidują małe pomieszczenie na spiżarnię w mieszkaniu - często mające wejście z balkonu. Pomieszczenie z małym oknem i bez ogrzewania. to rozwiązuję problem całorocznego przechowywania przetworów jak i warzyw czy gotowych słoików z w/w produktami zakupionych w sklepie. Wiele ludzi nauczonych doświadczeniami z Covidu, i z obecnego stanu zagrożenia wojennego doceniło potrzebę posiadania w domu bezpiecznych zapasów. Własne przetwory to z kolei zdrowa żywność na zimę itd. Ale problem w tym że ludzie z miast nie mają jak tego trzymać...
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.