Wiadomości

stat

Apartament ze sztuką w tle

Widok na salon ze sztuką w tle
Widok na salon ze sztuką w tle fot. Julia Michalczewska

Otwarta, nowoczesna przestrzeń w stonowanych barwach, której istotnym i rzucającym się w oczy elementem są abstrakcyjne obrazy - taki był pomysł trójmiejskiego przedsiębiorcy na aranżację apartamentu. Apartament o powierzchni 87m2 zlokalizowany jest na ostatnim piętrze jedenastokondygnacyjnego budynku na Przymorzu. Z narożnego przeszklenia rozpościera się wspaniały widok na Zatokę Gdańską, a przy dobrej widoczności widać Półwysep Helski oraz statki zakotwiczone na redzie.



Dla właścicieli apartamentu najważniejsza była nadmorska lokalizacja i otoczenie zielni, do której przywykli mieszkając do tej pory poza miastem. Apartament składa się zaledwie z czterech pomieszczeń: pokoju dziennego z aneksem kuchennym, gabinetu, sypialni i łazienki. Dzięki oryginalnym pomysłom na łączenie poszczególnych pomieszczeń apartament nie stracił na przestronności.

Hall wejściowy

Po wejściu do apartamentu wzrok przykuwa gigantyczna mleczna szyba, która oddziela hall od gabinetu. Pół przezierna przegroda przepuszcza naturalne światło dzienne, dzięki czemu w ciągu dnia nie ma potrzeby dodatkowego doświetlania tej przestrzeni światłem sztucznym. Jedna ze ścian hallu w całości została pokryta panelami fornirowanymi ciepłym drewnem tekowym. Jeden z paneli kryje drzwi do łazienki, dzięki czemu nie są one widoczne z innych części apartamentu. Ważnym elementem hallu jest także duże lustro od podłogi aż do sufitu - takie rozwiązanie optycznie powiększa przestrzeń.

Widok na salon i kuchnię
Widok na salon i kuchnię fot. Julia Michalczewska
Pokój dzienny i kuchnia

Z hallu wchodzimy do pokoju dziennego, który został połączony z aneksem kuchennym. Kuchnia, z racji przeznaczenia całego apartamentu, jest minimalistyczna i zajmuje stosunkowo małą przestrzeń. Część sprzętów została przeniesiona do części jadalnianej i poprzez zabudowanie wszystkich elementów w jednej ścianie stanowi integralną część wyposażenia pokoju dziennego.

Sama kuchnia jest połączeniem białych frontów na wysoki połysk i czarnych granitowych blatów oraz elementów barku, który odgradza kuchnię od pokoju dziennego. Barek jest ciekawym funkcjonalnym elementem, który łączy w sobie kamień i podświetlone szkło.

Pokój dzienny jest przestronnym, jasnym pomieszczeniem. Srebrzysto szare meble wypoczynkowe zostały tak zaaranżowane, aby siedząc domownicy mogli podziwiać piękny widok na Zatokę Gdańską i otaczającą ich zieleń. Oświetlenie w pokoju dziennym zostało podzielone na parę obwodów. Pozwala to na dowolną aranżację oświetlenia zależnie od sytuacji i potrzeb.
Centralnym elementem jest duży plafon ze szklanymi kulami, które w idealny sposób rozpraszają światło. Po obrysie pomieszczenia został zwieszony sufit kryjący w sobie halogeny i paski ledowe. Całość została utrzymana w jasnej kremowej kolorystyce kontrastującej z ciemnobrązowymi, dębowymi panelami na podłodze.

Gabinet
Gabinet od salonu oddzielony jest dużymi drzwiami rozsuwanymi
Gabinet od salonu oddzielony jest dużymi drzwiami rozsuwanymi fot. Julia Michalczewska

Gabinet oddzielony jest od pokoju dziennego szklanymi, przesuwnymi drzwiami o szerokości ponad dwóch metrów. Po rozsunięciu przestrzeń pokoju dziennego wizualnie łączy się z gabinetem. Uzyskujemy też odpowiednią przestrzeń do rozłożenia stołu jadalnianego w sytuacji, gdy spodziewamy się większej ilości gości. Gabinet może też pełnić funkcję pokoju gościnnego dzięki rozkładanej sofie pod mleczną taflą szkła. Przeszklenie wychodzi na loggię, z której możemy podziwiać staw i otaczającą go zieleń.

Nad łóżkiem zawisł abstrakcyjny obraz
Nad łóżkiem zawisł abstrakcyjny obraz fot. Julia Michalczewska
Sypialnia

Przestronna sypialnia znajduje się we wschodniej części apartamentu. Centralne miejsce zajmuje białe pikowane łóżko. Wszystkie szafy i półki na ubrania zostały zaprojektowane w taki sposób, aby ich fronty stanowiły integralną część ze ścianą.
Białe szklane fronty dodatkowo nadają im lekkości i żaden sposób nie ujawniają ich rzeczywistych gabarytów. W sypialni znalazło się także miejsce na toaletkę dla Pani domu. Duża tafla lustra po raz kolejny powiększa przestrzeń i pozwala spojrzeć na sypialnię z innej perspektywy.

Łazienka

Wysokie fornirowane drzwi w ścianie hallu prowadzą nas w dyskretny sposób do łazienki. To pomieszczenie, z racji braku okna, zostało zaprojektowane w bieli w połączeniu z ciepłymi elementami drewna. Elegancji dodaje detal w postaci wstawek z kremowego marmuru. Dodatkowe podświetlenie pod szafkami i subtelne oświetlenie led w suficie podwieszanym tworzą miłą atmosferę.

Apartament został zaprojektowany kompleksowo, krok po kroku zgodnie z wymaganiami inwestorów i z dbałością o każdy nawet najmniejszy detal.
Dopełnieniem całej koncepcji jest malarstwo. Pasją właściciela apartamentu jest ornitologia, dlatego też zażyczył sobie, aby na ścianach zawisły obrazy będące abstrakcyjnym ujęciem przyrody. Barwy ziemi to kolory, które stabilizują, działają odprężająco i rozluźniająco.
Barwy zastosowane w obrazach współgrają z kolorystyką całego wnętrza i idealnie wpisują się w ideę stworzenia przyjaznej przestrzeni będącej enklawą ciszy i spokoju w centrum miasta.


Autorzy projektów:
LUK STUDIO
mgr inż. arch. Łukasz Maraszek
mgr inż. arch. Grzegorz Ławniczak
mgr sztuki Alicja Domańska
Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (67)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.