• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Urządzamy kuchnię. Ciągi robocze czyli jak ustawić urządzenia, żeby było wygodnie

Joanna Puchala
11 października 2016 (artykuł sprzed 6 lat) 
Wyjmujemy produkty z lodówki, mamy miejsce na ich obróbkę i mycie w zlewie, niedaleko od niego jest płyta i piekarnik, gdzie są poddawane obróbce termicznej. Dalej jest miejsce na blacie, gdzie po ugotowaniu czy upieczeniu można je przygotować do podania. Warto planować kuchnię mając na uwadze naturalny ciąg zdarzeń... Wyjmujemy produkty z lodówki, mamy miejsce na ich obróbkę i mycie w zlewie, niedaleko od niego jest płyta i piekarnik, gdzie są poddawane obróbce termicznej. Dalej jest miejsce na blacie, gdzie po ugotowaniu czy upieczeniu można je przygotować do podania. Warto planować kuchnię mając na uwadze naturalny ciąg zdarzeń...

Mówi się, że kuchnia jest sercem domu. Nic więc dziwnego, że jej urządzanie musi być poprzedzone dokładną analizą tego, co będzie się w niej działo. Musimy wziąć pod uwagę zarówno aspekty wizualne, jak i rozważyć wszelkie rozwiązania funkcjonalne.



Co jest według ciebie najważniejsze w aranżacji kuchni

Trójkąt roboczy

- Pojęcie trójkąta roboczego zostało zdefiniowane w latach 50. na Uniwersytecie Cornella w USA i od tej pory jest podstawą w projektowaniu przestrzeni kuchennej. Zasada trójkąta roboczego polega na przyporządkowaniu najważniejszych elementów kuchni: lodówki, zlewozmywaka i kuchenki do wierzchołka trójkąta. Zachowanie tej zasady w projekcie gwarantuje wygodne użytkowanie kuchni - wyjaśnia Aneta Mątewska z Solo Studio.
Trójkąt roboczy, odpowiadając za właściwe rozmieszczenie sprzętów AGD, stanowi jeden z najważniejszych aspektów dobrze zaaranżowanej kuchni. Dzięki zastosowaniu tej zasady wszystkie niezbędne produkty i sprzęty są usytuowane niedaleko siebie. Dzięki temu poprawi się komfort pracy użytkownika, który nie musi pokonywać dużych odległości w czasie przygotowania posiłku. Z tego jak jest to ważne nie zdajemy sobie w ogóle sprawy, jeśli kuchnia jest zaprojektowana poprawnie, a szybko irytujemy się, kiedy na etapie planowania został popełniony błąd.

Odległości między urządzeniami w trójkącie roboczym powinny odnosić się do przedziałów: 120-210 cm pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem, 120-210 cm (ewentualnie 90 cm w małych pomieszczeniach) między zlewozmywakiem a kuchenką oraz 120-270 pomiędzy lodówką a kuchenką.

Suma wszystkich odległości nie powinna być większa niż 700 cm. Wyjątkiem od tej reguły jest układ liniowy kuchni, który uniemożliwia rozstawienie sprzętów w trójkąt pracy. Zachowując jednak kolejność: lodówka-zlew-kuchenka oraz odpowiednie odległości pomiędzy sprzętami już zapewnimy sobie wygodne funkcjonowanie.

Równie ważnym aspektem są minimalne odległości między sprzętami, po to by znalazło się między nimi miejsce na blaty robocze. Wymiary kształtują się następująco:

⦁ lodówka- zlewozmywak - minimalna odległość to 45 cm
⦁ zlewozmywak-kuchenka - średnia 80-90cm
⦁ minimalna odległość kuchenki od ściany (z boku) to 30 cm

  • Duże znaczenie przy aranżacji wnętrza ma zachowanie trójkąta roboczego. Zasada trójkąta roboczego polega na przyporządkowaniu lodówki, zlewozmywaka i kuchenki do wierzchołka trójkąta.
  • Niektóre kuchnie wymuszają zastosowanie układu jednorzędowego. W takiej sytuacji nie mamy możliwości rozmieszczenia sprzętu w postaci trójkąta.
  • Ciekawym rozwiązaniem jest zaplanowanie kuchni w postaci litery L. Z takiego rozwiązania możemy skorzystać, jeśli układ funkcjonalny pomieszczenia na to pozwoli.
  • Odpowiednie ustawienie wyposażenia i zabudowy meblowej w kolejności zgodnej ze strefami zapewni wygodne korzystanie z kuchni. Jednym z przykładów ergonomicznej kuchni jest rozmieszczenie mebli w kształcie litery U.
  • Innym rozwiązaniem mogą okazać się różnorodne modyfikacje z półwyspem, wyspą lub barkiem. Takie rozmieszczenie sprawdzi się w przypadku większych powierzchni lub kuchni otwartej na część dzienną.

Ciąg technologiczny

Ciąg technologiczny, inaczej zwany roboczym to takie ustawienie szafek i sprzętów kuchennych, które zapewnia proste i wygodne korzystanie z kuchni. Jakkolwiek nasze gotowanie wydaje nam się wykwintne lub - wręcz odwrotnie - bardzo proste, z wielokrotnie prowadzonych badań wynika, że z reguły przebiega ono według ustalonego schematu.

- Ponieważ w kuchni spędzamy ogromną ilość czasu, ważne by była wygodna i dopasowana do potrzeb użytkowników. Przed rozpoczęciem wyposażania kuchni należy sobie odpowiedzieć na kilka prostych pytań: w jaki sposób na co dzień korzystamy z kuchni, ile czasu poświęcamy na przygotowanie posiłków, jakich sprzętów używamy, jak często robimy zakupy, ile miejsca przeznaczymy na przechowywanie produktów, sprzętów, naczyń, garnków i ile chcemy wydać na wyposażenie kuchni - mówi Hanna Tokarska z Ente Architekci.
Czytaj także: Z jakiego AGD zrezygnować w bardzo małej kuchni

- Ustawienie ciągów roboczych ma ogromne znaczenie dla funkcjonalności kuchni. Projektując to pomieszczenie warto zastanowić się, czy użytkujący je człowiek jest prawo- czy leworęczny oraz do jakich sekwencji czynności jest przyzwyczajony. Dobrym rozwiązaniem są też wyspy. Ciąg roboczy jest wówczas w zasięgu obrotu w tył i nie wymaga przemierzania kilometrów w kuchni - stwierdza Joanna Ciecholewska z Autorskiego Studia Projektowego Indygo.
Od tego, czy głównym użytkownikiem jest osoba prawo- czy leworęczna, zależy kolejność ustawianych szafek i sprzętów w ciągu roboczym.

- Wygodna kuchnia powinna być przemyślana. Zaczynamy od ogólnej aranżacji, ustawienia mebli i sprzętów względem siebie, a kończymy na szczegółach dotyczących organizacji każdej z szafek i szuflad. Przypadkowa aranżacja, źle dobrany układ sprzętów i szafek, nieprawidłowe dobranie funkcji szafek i ich organizacji wewnątrz może okazać się bardzo drogim i trudnym do zmiany koszmarem dla użytkowników - dodaje Hanna Tokarska.
Podział na strefy

Kolejną pomocną metodą będzie podzielenie kuchni na strefy. Dzięki odpowiedniemu skategoryzowaniu produktów wprowadzimy do wnętrza ład i harmonię. Wyróżniamy pięć głównych stref: strefa zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania oraz gotowania i pieczenia. Dodatkowo można wyszczególnić także strefę jadalnianą.

⦁ zapasy to przechowywanie żywności: lodówka, produkty m.in. sypkie do przechowywania w szafkach
⦁ przechowywanie dotyczy sprzętów: naczyń, garnków, sztućców...
⦁ zmywanie to zlew, zmywarka, ociekacz, kosze na odpady
⦁ przygotowanie posiłków to blaty robocze, deski do krojenia, miski, mikser/blender, przyprawy itp.
⦁ gotowanie i pieczenie: kuchenka, piekarnik, mikrofalówka, garnki, patelnie itp.

Ustawienie wyposażenia i szafek w kolejności zgodnej z tymi strefami, dodatkowo w odpowiednich odległościach, zapewni wygodne korzystanie z kuchni. Aranżację kuchni narzuca nam również kształt pomieszczenia. Ze względu na kształt rozróżnia się układ zabudowy meblowej: jednorzędowy, dwurzędowy, w kształcie litery "L", w kształcie litery "U" lub modyfikowany przez obecność półwyspu, wyspy czy barku. Ciąg roboczy musi być też dostosowany do tego układu.

  • Ciąg roboczy będzie wyglądał inaczej w przypadku układu kuchni dwurzędowego, a inaczej jednorzędowego.
  • Ergonomia i funkcjonalność są bardzo ważne zwłaszcza w przypadku niewielkich pomieszczeń. Jeśli aranżacja wnętrza będzie przemyślana, łatwiej będzie zmieścić w kuchni wszystkie funkcje.

Miejsca

Opinie (70)

  • Jak zmieścić kuchnię w "salonie" 20 m2?? chcę piekarnik, płytę, lodówkę dużą i zmywarkę. (14)

    • 27 3

    • (1)

      Ja mam kawalerkę 29,5m2 i mam dużą lodówkę, piekarnik, zlew jednokomorowy. wąską zmywarkę płytę gazową i jeszcze koło 180cm blatu roboczego. Tylko ja mam kuchnie U-kształtną, z odległością między rzędami koło 120 cm. Ale ma to Swoje plusy, pracujesz przy blacie - odwracasz się i masz lodówkę - a resztę praktycznie w zasięgu ręki. Kuchnia ze strony z barkiem otwarta na pokój - bo inaczej ślepa. No i mam biurko do pracy - ale już na stół nie ma miejsca i tylko dwa miejsca przy barku.

      • 16 2

      • czyli 10 m2 więcej

        a na 10 m2 można sporo

        • 10 0

    • Wpadnij do mnie ;) (1)

      Zobaczysz, jak mozna zmieścić pełnowymiarową kuchnię na 5 m2 a jeszcze swobodnie dwie osoby mogą się w niej poruszać, nie obijając się o sprzęty :D

      • 10 4

      • W mojej 3.5-metrowej

        teściowie nocują jak przyjeżdzają na święta i nawet ich nie budzimy jak śniadanie z żoną przygotowujemy.

        • 6 0

    • A w czym konkretnie jest problem? (5)

      Jeśli w pomieszczeniu 20m2 jest jedna ściana długości 4 metrów (czyli 4x5), to ja nie wiem, gdzie ten problem. Przy założeniu, że duża lodówka znaczy wysoka, mamy wtedy: 60 cm lodówka + 60 cm płyta z piekarnikiem pod nią + 80 cm zlewozmywak dwukomorowy (ale może przecież być mniejszy) = 2 metry. Zostają 2 następne metry na blaty ze zmywarką 60 cm pod jednym z nich. Jeśli ta duża lodówka znaczy "side-by-side", to dodatkowo mamy 20 cm sprzętów, czyli na blaty zostaje 180, co jest zupełnie wystarczające.

      • 11 1

      • no przy 20m2 to nie problem (1)

        problemy zaczynają się jeśli 20m jest po podłodze
        odliczając skosy, zostaje 1,2 m2 a to akurat jest WC

        • 5 1

        • Przecież napisał(-a), że "salon" ma 20m2.

          • 10 0

      • kuchnia w salonie tfu jego macierewicz (2)

        • 2 4

        • Kuchnia w salono-sypialni

          z wydzieloną zasłonką częścią łazienkową.

          • 3 2

        • A tfu jego tusk

          • 0 0

    • Proste... (1)

      Miałam kiedys salon z aneksem kuchennym... własnie wielkosci ok ~20m2 (może mniej)
      na scianie: lodowka, zmywarka, zlew, kuchenka gazowa
      po drugiej stronie wyspa... z blatem roboczym... ok. 180 cm długa, oddzielająca kuchnie od salonu...
      nad blatem roboczym lekko wysuniety blat do jedzenia - od strony salonu siadało sie na hookerach

      ...to była moja najlepsza kuchnia ever!
      Żaden architekt mi nie wmówi, że płyta i zlew mają być od siebie odsunięte, bo woda chlapie na patelnie i pryska... sorry!
      Zlew musi być przy kuchence, a nie metr dalej...

      • 5 6

      • No sorki, wcale nie chodzi o to, że chlapie.

        Zmywanie i robienie czegokolwiek innego trącając gotujące się gary to nic przyjemnego.

        • 6 0

    • nie wiem, ja mam salon z kuchnia ok 35m2 i wydaje mi sie maly. (1)

      • 1 2

      • A ja mam kuchnię 40m2

        i wydaje mi się mała. Każdy ma inne potrzeby i odczucia.

        • 4 0

  • Lepiej postawić lodówkę na pralce ? czy piekarnik na zmywarce ? (1)

    stół mam podzielony na strefy
    prostokątny stół - jedno miejsce to kuchnia, drugie to biurko, 3 - jadalnia a na 4 stoi akwarium
    miałem do wyboru tv albo kot + drapak + kuweta
    wybrałem akwarium

    są tacy co mają sufity podwieszane
    ja mam hamak
    bo żeby wstawić choćby polówkę
    musiałbym leżeć nogami na balkonie a głową na klatce schodowej

    wiwat mikro mieszkania :)

    • 46 1

    • na pralcę nic bym nie stawiała chyba że nad pralką na osobnej półce. Idac tym tropem pralka oddaje ciepło a lodówka ciepła nie lubi, z drugiej strony jesli mamy lodówke podblatowa - to fajnie by było otwierać ją na wysokości wzroku a nie kolana.
      Zmywarka z piekarnikiem w mojej opini w ogóle nie kolidują i jak najbardziej uważam że to dobra opcja - tym bardziej że leketryczny piekarnik będzie nad zmywarką i nawet w przypadku awarii nie ma opcji zalania.

      • 3 2

  • Zaraz zaprojektuję sobie roboczy trójkąt i ciąg technologiczny (12)

    w moim apartamencie 17m2 gdzie odgrzanie gotowego dania jest działaniem na krawędzi życia i śmierci ;D

    • 37 1

    • a wiesz, że możesz mieć a la trójkąt roboczy, jeśli lodówkę wstawiłbyś do pokoju po lewej stronie zaraz przy wejsciu (6)

      czyli od lewej: lodówka otwierana kuchnio- przedpokój, i od lewej w przedpokoju: zlew, płyta.
      Znam ten układ, mieszkaliśmy z mężem prawie 20 lat w takiej kawalerce--my akurat w falowcu na Jagiell.
      Od niedawna mieszkamy też w falowcu, w 2-pokojowym, 45 m. kw.

      Chyba, że masz na myśli układ z tzw.kawalerkowca- to nieco inny jest.

      • 3 1

      • ten zlew i płyta napisałam, że od lewej, ale w sumie to już prawa strona przedpokojo- kuchni

        sugerowałam się , że mogę obrócić się względem swojej lewej ręki od lodówki ( w prawo) ---ale mętne co ? :-)

        • 2 0

      • niestety w pokoju tam stoi wersalka (4)

        do tego mikrostolik jedno krzesło i regał z szafką, nic tam już nie wciśnie

        • 5 0

        • Można to zrobic na tip-top. (2)

          Mieszkałem w takiej kawalerce przez 17 lat. Z tym, że jednoosobowo a szafy i "kuchnia" były na zamówienie. W końcu sprzedałem dwa lata temu za ponad sto kawałków, bo mnie zaczęli wkurzać nowi sąsiedzi. Jak chcesz zdjęcia to podeślij adres - może zainspiruje pomysłami. Czuwaj!;-)

          • 2 1

          • do zagospodarowania tylko wnęka szer. 1 m (1)

            stoi tam zlew 1komorowy, pod nim szafka na śmietnik, obok mała lodówka, na niej kuchenka elektryczna 2palnikowa, a nad tym jedna szafka wisząca, to wynajem, więc nic robić nie będę, a nawet gdyby było moje to nie ma już możliwości wstawienia tam czegokolwiek. Szafa na wymiar??? tam w pokoju jest standardowa wnęka szafowa, więc nie rozumiem gdzie druga szafa. Już teraz śpiąc nogi opieram o taboret a jeden krok sprawia, że jestem w łóżku/przy kuchence/przed biurkiem/przy szafie/pod prysznicem

            • 0 0

            • To sobie wyobraź, że w jednym z gdyńskich

              wieżowców w takim mieszkanku gnieździ się sześcioosobowa rodzina. Serio. Matka, dwóch dorosłych synów, partnerka jednego z nich oraz dwójka malutkich dzieci. A teraz pomyśl, czy chciałbyś ich za sąsiadów nad sobą:-) O imprezach na półpiętrze już w ogóle nie wspominam, bo to przeżyłem wyłącznie ja.

              Poza tym zastanawia mnie, po co w ogóle wynająłeś tę kawalerkę. Skoro Ci nie pasuje, to się wyprowadź na coś bardziej Ci odpowiadającego, a potem przestań tu jęczeć i tyle.

              P.S.
              Tę mikrokawalerkę sprzedałem w ciągu trzech dni. A chętnych była masa.

              • 1 0

        • Lodówka do piwnicy,

          zmywarka na korytarzu, płyta i piekarnik w łazience (przy okazji ciepło) i wtedy w kuchni jest luz.

          • 2 0

    • widziałem kiedyś kuchnie w korytarzu (2)

      Chłopska 34, szukałem wtedy kawalerki. Zgłupiałem jak zobaczyłem aneks kuchenny w miejsce wnęki na wieszaki, w przedpokoju... Polak potrafi :)

      • 3 0

      • Ja taki wynalazek widziałem przeglądając mieszkania w Browarze... (1)

        Zapraszasz gości do środka, a ci wchodzą prosto w gotujący się bigos. Pyszności.

        • 4 0

        • Inni mogą

          wtedy gotować mule, przygotowywać ostrygi albo robić sushi i malować jak Dali. Dlaczego bigos? Bo co? Bo śmierdzi?:-)

          • 1 2

    • ja mam 16 m2 i radzę sobie

      • 0 0

    • Hellen

      Ale się uśmiałam :D dzięki!

      • 0 0

  • (3)

    Urządzenia stawiamy zawsze zgodnie z instrukcją producenta

    • 7 4

    • czyli jednak zmywarkę w przedpokoju a pralkę na balkonie (2)

      bo muszę wg.producentów, kominiarzy i strażaków zachować odstęp

      • 3 0

      • (1)

        Rozbuduj się. Wszyscy tak robią, najwyższy czas :-)

        • 0 2

        • Chciałem taki wykusz zrobić

          ale budowlańcy mi powiedzieli, że dziewięciopiętrowe podtrzymujące kolumny mogą troszeczkę kosztować.

          • 3 0

  • (8)

    Czekam na artykuł i porady z prawdziwego zdarzenia, dla większości obywateli, ktorzy mają kuchnię 3m2. Dlaczego nikt nie podejmie się takiego wyzwania? Rozplanować kuchnię na 10m2 to żaden wyczyn.

    • 37 2

    • a skąd to przeświadczenie (3)

      że dla większości ??

      • 3 10

      • (2)

        Bo w falowcu mieszka większość

        • 7 4

        • W falowcu są większe, ok. 4,5 m. (1)

          • 9 0

          • Dosłownie rozpusta.

            Całe 50% większe.

            • 1 0

    • mam kuchnię c.a. 3 m kw. w tzw.salonie ( łącznie 24 m kw.) (2)

      z jednej strony otwiera się na salon,
      i jedną stroną szafko- blatu jest na salon,
      kolory wybrałam: limba (korpusy), ciepły żółty ( fronty), szkło jasne "zamglone" na trzech frontach, kontury i uchwyty matowe srebrne ( jakby mleczny-srebrny), blat- a la parkiet ciemny dąb.
      Jedna szafka jest cargo.
      Brak zmywarki.

      Stolarz, który robił pytał czy może zrobić zdjęcia i pokazywać przy ofertowaniu usług, bo chwalił, że kuchnia mała , ale praktyczna i kolory "autorskie",
      trójkąt roboczy zachowany choć nie względem odległości, a na pewno względem ustawienia.

      Jakoś idzie :-) , 5 osób się stołuje, i dl 5 -ciu plus znajomi się gotuje.

      • 8 1

      • ale po co się chwalisz? (1)

        oklasków oczekujesz? przecież nie stołujesz się w kuchni 3m2 tylko w salonie

        • 5 4

        • Może po prostu cieszy sie z tego

          co ma. Nie potrafisz zrozumieć? Inna bajka, że faktycznie gotuje w "salonie". Takie czasy.

          • 2 1

    • są już takie sprzęty i badania dotyczące małych przestrzeni, radzę się dokształcić.

      • 1 0

  • Aranżacje (1)

    na przestrzeni 3-4 metrów kwadratowych w kuchniach w blokach to dopiero wyzwanie :)

    • 25 0

    • i nie zagrać przy okazji
      upchnij wszystko
      i wydziel tam jeszcze jadalnię

      • 1 0

  • (1)

    Co to za sofy?

    • 5 0

    • prosze nie wprowadzac ludzi w blad ci dopiero zaczynaja na swoim nie maja doswiadczenia i zrobia jak na projekcie bedzie im potem b. niewygodnie zmywarka winna byc obok zlewozmywaka;plucze naczynia nastepnie obok wstawiam do zmywarki na projekcie zachlapie pol podlogi i jeszca trzeba dzwigac l

      • 5 0

  • Podłączenia (5)

    Skoro trójkąt roboczy wymyślono już w latach 50., to dlaczego projektanci dużo późniejszych budynków nie uwzględnili takiego rozkładu przyłączy, żeby był on możliwy do zaaranżowania? W swojej małej kuchni o pozycji sprzętów nie mogłam prawie decydować...

    • 16 0

    • rozumiem, dlatego wzięlam dobrego hydraulika, przesuwaliśmy przyłącza, kuliśmy ściany (1)

      trudno- bałagan mega, ale potem chcę mieć wygodę

      • 4 2

      • gdzie się da, tam się da

        z kablami elektrycznymi generalnie nie ma problemów, z wodociągiem również wiele da się zrobić, ale kanalizacja powinna być możliwie blisko pionu, a wyciąg możliwie blisko komina.

        • 2 0

    • Bo ci nasi

      żyli w PRLu.

      • 2 1

    • (1)

      W czasach PRL liczyła się ilość mieszkań a nie jakość, teraz jest podobnie, tyle że jakość lepsza, ale za to trzeba jak najwięcej mieszkań upchać na małej działce, a potem sąsiad sąsiadowi zagląda przez okno bez lornetki

      • 0 0

      • kup se mieszkanie w wysokosciowcu

        kup sobie mieszkanie w wysokościowcu i nie narzekaj, teraz taka moda, budują takie 20sto-piętrowce, tam nie będziesz zaglądał sąsiadowi w okno za to będziesz miał pięćset sąsiadów i nijak się z nimi nie dogadasz we wspólnocie.,

        • 0 0

  • czasoprzestrzeń (1)

    Zaprojektowanie kuchni w post PRL-owskim bloku to zadanie dla fizyka kwantowego gdyż trzeba zagiąć czasoprzestrzeń. Czasu dużo przestrzeni mało.

    • 18 0

    • Nie narzekaj

      Kuchnie w post-PRLowskim bloku są niezwykle ergonomiczne. Nie trzeba chodzić a wystarczy się w miejscu obracać i ma się dostęp do wszystkiego. I jak mało sprzątania - do podłogi nie trzeba mopa bo wystarczy chusteczka jednorazowa i to na dwa mycia.

      • 2 0

  • Polecam!

    Ja Polecam chłopaków ze SKAMO na Szczęśliwej w Gdańsku, znają się na swojej robocie i rozstaw w kuchni dobierają tak, że ciężko się do czegoś przyczepić:)!

    • 3 10

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Mieszkania Domy
Cena
Gdańsk Jelitkowo
31250 zł/m2
Sopot Dolny Sopot
20700 zł/m2
Gdynia Orłowo
20300 zł/m2
Gdańsk Młode Miasto
17650 zł/m2
Gdynia Kamienna Góra
19900 zł/m2
Sopot Dolny Sopot
18850 zł/m2
Sopot Kamienny Potok
17750 zł/m2
Sopot Górny Sopot
16450 zł/m2
Gdańsk Oliwa
12150 zł/m2
* na podstawie bazy ofert Trojmiasto.pl

Najczęściej czytane