- 1 Raport. Stabilizacja na rynku mieszkaniowym (233 opinie)
- 2 Miasto nie zgodzi się na budowę 10 bloków w miejsce Alfa Centrum (297 opinii)
- 3 "Pani już tu nie mieszka". Wyrzucili też kota (883 opinie)
- 4 Czy zamiast ogródków będą mieszkania? (268 opinii)
- 5 Nowi lokatorzy zburzyli spokój w kamienicy (259 opinii)
- 6 Kwietniowe nowości u deweloperów (95 opinii)
Warszawski restaurator inwestuje w ławy mięsne w Gdańsku
W miejsce, które przez wiele lat było dziurą wstydu przy bazylice Mariackiej , inwestuje znany warszawski restaurator Artur Jarczyński. Studio Kwadrat projektuje dla niego trzy kamieniczki i dużą restaurację w odtworzonym budynku ław mięsnych. Niewykluczone, że przy projekcie będzie pomagać hollywoodzki scenograf Allan Starski.
- Obecnie jesteśmy na początku prac, decydujące będzie dokończenie badań archeologicznych, po których będziemy prowadzić uzgodnienia z konserwatorem, w czym będzie nas wspomagać Marian Kwapiński [dawny wojewódzki konserwator zabytków - red.] - wyjaśnia architekt Jacek Droszcz ze studia Kwadrat, znanego z m.in. z projektu Muzeum II Wojny Światowej. - Inwestor zbudował na pl. Bankowym w Warszawie restaurację Der Elefant, gdzie - podobnie jak ma zamiar w Gdańsku - odtworzył z dużym pietyzmem hotel Saski.
Co ciekawe, z architektami inwestora przy tym warszawskim projekcie współpracował hollywoodzki scenograf i laureat Oskara, Allan Starski, który zaprojektował nowy dziedziniec budynku oraz elewację nowego skrzydła, gdzie powstała restauracja Der Elefant, która przypomina ścianę XIX-wiecznej łódzkiej przędzalni z "Ziemi Obiecanej".
Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, nie jest wykluczone, że scenograf pomoże też architektom przy gdańskim projekcie.
Olbrzymia restauracja w mięsnych jatkach
Ławy mięsne lub mięsne jatki, czyli kramy, funkcjonowały w tym miejscu już w średniowieczu. Pierwsza bezpośrednia wzmianka o ławach pochodzi z 1347 roku. Tradycja handlu mięsem w tym miejscu funkcjonowała do końca II wojny światowej, kiedy to uległ zniszczeniu niewielki parterowy budynek jatek.
Obecni właściciele są zobligowani miejscowym planem, który zakłada rekonstrukcję dawnych ław mięsnych oraz odbudowę kamienic przy ul. św. Ducha nr 44, 45 i 46 z nowo projektowanymi częściami obiektów. Wysokość zabudowy w tym obszarze waha się między 7,5 a 18,5 m.
- Faktycznie poszaleć tam za bardzo nie można, właśnie ze względu na plan, ale też ze względu na wagę sąsiedztwa tego miejsca, gdzie w pobliżu mamy bazylikę Mariacką czy Kaplicę Królewską. Trzeba podejść z bardzo dużą starannością do rozwiązań urbanistycznych i architektonicznych. Zgodnie z wytycznymi konserwatora, należy odtworzyć formę ław mięsnych, której ikonografia jest zachowana, a nie budować nowy zabytek, czego my, architekci, nie lubimy. Wewnątrz konserwator pozwala na pewną dowolność, by dostosować obiekt do nowych funkcji - wyjaśnia Jacek Droszcz.
Jako że właścicielem działki został znany restaurator, w odbudowanych ławach powstanie restauracja. Może ona mieć nawet 1 tys. m kw., zależeć to jednak będzie od tego, co pokażą badania archeologiczne. Poprzedni inwestor przeprowadził je tylko częściowo. Inwestor liczy, że będą mogły być wykorzystane także dawne piwnice, dużo jednak zależeć będzie od ich stanu. Badania archeologiczne mają być przeprowadzone wiosną tego roku.
Ciąg dla pieszych nie zniknie
Ponadto na części działki powstaną też trzy niewielkie kamieniczki. Jedna z nich ma być repliką kamienicy, która była tam w XVIII wieku. Zachowała się dla niej bowiem dokumentacja ikonograficzna.
- W przypadku pozostałych chcemy zachować świadectwo, że budowane jest to w czasach obecnych, a nie udawać, że jest to zabytek. Na pewno będą w tych kamienicach nowoczesne elementy, musi być widać, że to są budynki współczesne, z obecnych materiałów - tłumaczy Droszcz.
W kamienicach zmieści się dziewięć małych apartamentów lub 15 niewielkich pokoi hotelowych. Ostateczna funkcja nie jest jeszcze określona.
Co istotne, między plebanią bazyliki Mariackiej a nowo odtworzoną ławą mięsną zostanie zachowany ciąg pieszy, do którego mieszkańcy i turyści już się przyzwyczaili. Będzie on miał 8 m szerokości, będą mogły tam też stanąć stoliki restauracyjne czy stoiska.
Według założeń cała inwestycja ma być gotowa w 2020 roku.
Opinie (209) ponad 20 zablokowanych
-
2018-01-04 20:33
(1)
Byłoby miło. Nie dość że zniknęła by dziura wstydu to jeszcze fajna knajpa!
- 13 5
-
2018-01-04 20:36
Tak będzie :-)
- 7 1
-
2018-01-04 18:51
(1)
Oby otworzyl kompanie kuflowa na wzór pod Wawelem albo sukiennice bo takiej kanajpy w Gdańsku nie ma są tylko knajpy nastawione na Niemców duża kasa i nic do jedzenia
- 15 5
-
2018-01-04 20:29
możesz być o to spokojny, to będzie w końcu coś w naszym Gdańsku.
- 8 1
-
2018-01-04 18:16
Dla kogo (2)
Może wreszcie w Gdańsku powstaną restauracje rybno/mięsne z cenami obliczonymi na przeciętny portfel polaka.Bo obecne restauracje są tylko nastawione na turystów z grubym portfelem.No i kucharza.i z prawdziwego zdarzenia,którzy potrafią oczarować gościa smakiem potraw.Gdzie się z przyjemnością wraca a brak pustych miejsc jest najlepszą rekomendacją jakości serwowanych tam potraw.I to jest dopiero sztuka stworzyć takie miejsce z klimatem.Ufam,że kogoś weźmie sobie taką uwagę do serca.
- 17 9
-
2018-01-04 20:28
widać, że nie odwiedziłaś żadnej z 13-tu restauracji Pana Jarczyńskiego. Tłumy ludzi, kolejki i niskie ceny. Nawet gdzieś widziałem taki slogan: smacznie, tanio, Jarczyński :-)
- 4 5
-
2018-01-04 18:41
Kup działkę i zbuduj restaurację przeciętny polaku, z cenami poniżej kosztów, ufam że weźmiesz sobie tą uwagę do serca...
- 7 10
-
2018-01-04 13:58
Ten wyższy budynek spoko ale ten niski nie bardzo tam pasuje (5)
- 2 33
-
2018-01-04 14:01
To są właśnie ławy mięsne, ciołku :) (4)
- 26 1
-
2018-01-04 16:14
(3)
Co z tego, że to ławy mięsne ciołku? Kiedyś ludzie mieszkali na drzewach i w jaskiniach. Trzeba iść do przodu
- 0 9
-
2018-01-04 18:56
stawiaj sobie nowoczesnie obok swojej obory
- 4 0
-
2018-01-04 18:36
co to
"Trzeba iść do przodu" - szklany wieżowiec? blok jak na Bastion Wałowa? O taki przód chodzi?
- 5 1
-
2018-01-04 16:30
wymóg konserwatora zabytków
- 3 4
-
2018-01-04 17:53
Budować!:)
- 11 3
-
2018-01-04 14:06
kiedy wreszcie kupię świeże ryby w centrum Gdańska!!! nie z rynku we Wrzeszczu we wtorki i piątki bo (2)
tam już wiele razy sprzedawali stare- cwaniaki mieszają- pokazują ci niby świeże z góry a z dołu zawsze kilka śledzi starych wrzucą. Nikt nie chce zrobić dobrego biznesu ze świeżymi rybami- schodziły by na pniu. ja nie mam statku, bo bym załatwił sobie sprzedaż bez problemu- ludzie narzekają że świeżych ryb w Gdańsku nie mogą dostać. jest hurtownia gdzieś za rafinerią, ale kto tam ma czas jechać.
- 36 8
-
2018-01-04 17:16
do Swibna trzeba
Tam sa hurty I przetwornie...
- 4 1
-
2018-01-04 14:10
otwórz sklep rybny, to ja też kupię
- 10 0
-
2018-01-04 15:21
Na wizualizacji nie ma przedproży kamienic (2)
Dlaczego?
To cos co bardzo wyróżniało gdańskie Główne Miasto
One jako jedyne uchowały sie z całej pierzei kamienic, mam nadzieję, że nikt ich nie rowali- 29 3
-
2018-01-04 16:36
będą, to tylko wizualizacja a nie projekt budowlany
- 3 0
-
2018-01-04 16:16
Nie są przystosowane dla niepełnosprawnych więc należy je usunąć
- 2 4
-
2018-01-04 16:13
Knajpek jest tam dużo tylko większość ma ceny dla norwegów a nie mieszkańców Gdańska
Większa konkurencja się więc przyda
- 21 3
-
2018-01-04 15:47
Ciekawe
Ciekawe czy te ławy "miesne" będą dobrze doprawione bo na samą myśl ślinka cieknie
- 1 5
-
2018-01-04 15:30
szalom
SAmi swoi trzeba golić frajerów !!
- 7 13
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.