Wiadomości

stat

Pokój dzienny i kuchnia pani Klaudii - architekt radzi

W pomieszczeniu, które łączy funkcję korytarza, salonu i jadalni zastosowano jeden rodzaj podłogi, aby uniknąć wrażenia wizualnego podziału przestrzeni.
W pomieszczeniu, które łączy funkcję korytarza, salonu i jadalni zastosowano jeden rodzaj podłogi, aby uniknąć wrażenia wizualnego podziału przestrzeni.

Pani Klaudia niedługo odbierze swoje dwukondygnacyjne mieszkanie. Zwróciła się do nas z prośbą o pomoc w zaaranżowaniu strefy dziennej na parterze, a w szczególności pokoju dziennego i kuchni.



Stan istniejący.
Stan istniejący.
Koncepcja architektów.
Koncepcja architektów.
Kuchnia. Panele szklane z industrialnym motywem podkreślają nowoczesny charakter wnętrza.
Kuchnia. Panele szklane z industrialnym motywem podkreślają nowoczesny charakter wnętrza.
Jej życzeniem jest, aby kuchnia była połączeniem białych lakierowanych frontów i szkła. Ulubionymi kolorami pani Klaudii są odcienie szarości oraz beże, które chętnie łączy z wyrazistymi wzorami. Właścicielce brakuje pomysłu na zaaranżowanie pokoju dziennego. Mieszkanie ma być utrzymane w stylu nowoczesnym.

Kuchnia
Aneks kuchenny jest częściowo odgrodzony od pokoju dziennego przez pion instalacyjny. Ten element byłby bardzo widoczny z pozycji osoby siedzącej na sofie w pokoju dziennym. Dlatego postanowiliśmy zintegrować go z wysokimi szafkami w kuchni. Po jednej stronie znajduje się szafa na naczynia po drugiej zaś, lodówka w zabudowie.

W kuchni uwagę przykuwa nietypowe podłużne okno, które jest idealnie wpasowane w pas międzyszafkowy.

Zgodnie z życzeniem Pani Klaudii pomieszczenie zostało utrzymane w jasnej kolorystyce. Białe lakierowane fronty, połączyliśmy z czarnym granitowym blatem. Na ścianie pomiędzy płytą grzewczą a okapem zastosowaliśmy szkło z nadrukowaną industrialną grafiką.


Pokój dzienny
Parter to otwarta przestrzeń. Aby uniknąć wizualnego podziału przestrzeni na poszczególne strefy proponujemy pokryć posadzkę jednolitym materiałem. W naszej koncepcji użyliśmy kamienia naturalnego w szarym kolorze.

Problematyczne jest usytuowanie toalety - wejście do niej znajduje się centralnie na jednej ze ścian pokoju dziennego. Powierzchnia pokoju dziennego nie pozwala na wydzielenie komunikacji za pomocą ścianki ponieważ to zmniejszyłoby optycznie pokój i wpłynęłoby negatywnie na jego ustawność. Naszą propozycją jest ukrycie drzwi do toalety poprzez zastosowanie takiego samego jasnego forniru dębu modyfikowanego na drzwiach bezprzylgowych i na panelach drewnianych na ścianie. Dzięki temu zabiegowi siedząc w salonie drzwi do toalety będą praktycznie niewidoczne. Na przeciwległej ścianie użyliśmy tego samego forniru do stworzenia tła dla telewizora w postaci podświetlonego panelu. Poniżej znajduje się nowoczesna prosta forma szafki rtv z charakterystycznymi zaokrąglonymi krawędziami. Podobny detal został zastosowany przy półkach wiszących.

W salonie znajduje się duża, wygodna sofa narożna, usytuowana tak, aby siedząca na niej osoba mogła jednoczenie oglądać telewizję i spoglądać na ogród za oknem.

W przestrzeni pokoju dziennego znajduje się także stół jadalniany dla sześciu osób. Schody prowadzące na wyższą kondygnację odgrodziliśmy od przestrzeni jadalnianej w nietypowy sposób: tworząc ażurową ścianę z prostych, czarnych elementów. Oświetlenie zostało ukryte w elementach sufitu podwieszanego.
Całość strefy dziennej została utrzymana w nowoczesnym, prostym stylu. Urozmaiceniem są ciepłe dodatki w stylu vintage: wzorzysta, kolorowa tapeta i ikona design'u jaką jest fotel Swan autorstwa Arne Jacobsen'a z 1958 r.

Na dwóch przeciwległych ścianach został zastosowany fornir. Taki materiał wykończeniowy pomógł wizualnie ukryć drzwi do łazienki.
Na dwóch przeciwległych ścianach został zastosowany fornir. Taki materiał wykończeniowy pomógł wizualnie ukryć drzwi do łazienki.
Zaokrąglone rogi w szafce pod telewizorem i półkach wiszących na ścianie to detale, które uspójniają wnętrze.
Zaokrąglone rogi w szafce pod telewizorem i półkach wiszących na ścianie to detale, które uspójniają wnętrze.
Symboliczny podział przestrzeni między schodami a częścią jadalnianą uzyskano przez umieszczenie na skraju schodów czarnych pionowych elementów, które tworzą ażurową przegrodę.
Symboliczny podział przestrzeni między schodami a częścią jadalnianą uzyskano przez umieszczenie na skraju schodów czarnych pionowych elementów, które tworzą ażurową przegrodę.
Białe lakierowane fronty połączone z czarnymi, grafitowymi blatami pozwalają utrzymać pomieszczenie w jasnej tonacji, a jednocześnie wpływają na zdecydowany charakter wnętrza.
Białe lakierowane fronty połączone z czarnymi, grafitowymi blatami pozwalają utrzymać pomieszczenie w jasnej tonacji, a jednocześnie wpływają na zdecydowany charakter wnętrza.
Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (32)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.