- 1 Flipper dał się oszukać i stracił 15 tys. zł (459 opinii)
- 2 "Lex deweloper" pomoże na Przymorzu? (157 opinii)
- 3 Mieszkają na stałe, ale się nie zameldują (110 opinii)
- 4 Tulipanowe pole już otwarte (103 opinie)
- 5 Działkowcy będą mieli przez to problemy? (171 opinii)
- 6 Czy zamiast ogródków będą mieszkania? (268 opinii)
Lato i wczesna jesień to najlepszy czas na przygotowywanie domowych przetworów. Szczelnie zamknięte i trzymane we właściwych warunkach mogą przetrwać długie miesiące, nie tracąc walorów smakowych i odżywczych. W wielu domach jest jednak problem z wybraniem właściwego miejsca na przechowywanie darów natury.
- Regały i szafki do spiżarni
- Odpowiednio przemyślane szafki na przetwory
- Piwniczka ogrodowa nie tylko na przetwory
We współczesnych budynkach mieszkaniowych z ogrzewanymi piwnicami i o metrażach wykluczających osobne (chłodniejsze) pomieszczenie spiżarni trudno znaleźć właściwe miejsce dla zaprawek i zapasów żywnościowych. Trzeba zatem wykorzystywać te rozwiązania, które są dostępne, a miejsce dla przetworów zaplanować z rozwagą, by nasza praca i zasoby nie poszły na marne.
Regały i szafki do spiżarni
Osoby, które dysponują dodatkowym, nawet niewielkim pomieszczeniem, mogą pokusić się o stworzenie w nim domowej spiżarni lub choćby regału, który będzie pełnił jej funkcję.
- Regały do spiżarni powinny być proste do złożenia, odporne na wilgoć i znaczne obciążenie. Pomogą dobrze zagospodarować nawet niewielką spiżarnię. Ich kompaktowość oraz łatwość łączenia sprawiają, że można ich ustawić tyle, ile tylko potrzeba - mówi Małgorzata Jezierska, koordynatorka ds. komunikacji komercyjnej i PR produktu IKEA Retail.
Segregacja odpadów w domu. Jak ją dobrze zaplanować?
Możemy pokusić się także o łączenie otwartych półek regałów z zamykanymi szafkami, które zapewnią odpowiedni poziom zaciemnienia. Jeśli wybierzemy meble z drzwiczkami z siatki, to oprócz zaciemnienia, zagwarantujemy dostęp powietrza do przechowywanych produktów. To rozwiązanie jest szczególnie warte rozważenia, jeśli oprócz przetworów, planujemy przechowywać zapasy świeżych warzyw.
Odpowiednio przemyślane szafki na przetwory
Większość mieszkańców miast jednak nie ma możliwości wyodrębnienia osobnego pomieszczenia ani nawet regału w pomieszczeniu gospodarczym, dlatego coraz częściej producenci systemów do mebli kuchennych na wymiar oferują rozwiązania do przechowywania przetworów.
Do produktów niewymagających chłodzenia możemy wybrać pakowne cargo, które otwiera się jak lodówka i zawiera półki zarówno wewnątrz szafki, jak i na jej drzwiach. Innym rozwiązaniem jest szafka w wysokiej zabudowie, która zapewnia widok na jej zawartość z dwóch boków.
Rozwiązania do przechowywania przetworów w kuchni znajdziemy nie tylko decydując się na wykonanie mebli kuchennych na wymiar, ale także u producentów mebli modułowych (przechowywanie zaprawek w zabudowie warto zaplanować na etapie jej projektowania). Wysoka szafka kuchenna w postaci spiżarki jest przeznaczona do zabudowy kuchennej w kształcie litery L.
- Do systemów typu cargo nie jesteśmy w stanie zapakować tyle produktów co do tego typu szafki, ponieważ nie wytrzymają tego nawet najlepszej firmy prowadnice. Cargo dobrze się sprawdzi w przypadku lekkich produktów - podkreśla Piotr Topczewski z KuchnieGE.
Ogłoszenia.trojmiasto.pl – meble używane do odkupienia w Trójmieście
Piwniczka ogrodowa nie tylko na przetwory
Warzywem, którego zapasy składuje się od setek lat, są ziemianki. Jeśli mamy własną działkę, możemy zdecydować się na współczesny wariant ziemianki: piwniczkę ogrodową. Zapewnia ona pełną szczelność i nie wymaga użycia prądu. Przechowywanie przetworów w piwniczkach ogrodowych to stosunkowo nowy trend, który cieszy się największą popularnością u osób dbających o ekologię.
- Piwniczka ogrodowa ma ergonomiczne wejście, półki dostosowane do wymiarów słoików i butelek na wino. Jej wnętrze wykończone jest na wysoki połysk, wykonane z materiałów do budowy jachtów. To pozwala na utrzymanie idealnego porządku, tak jak w domowej lodówce - mówi Paulina Grudnik z Piwniczki.pl.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-08-22 09:51
spiżarnia
....w krajach zachodnich projektanci przewidują małe pomieszczenie na spiżarnię w mieszkaniu - często mające wejście z balkonu. Pomieszczenie z małym oknem i bez ogrzewania. to rozwiązuję problem całorocznego przechowywania przetworów jak i warzyw czy gotowych słoików z w/w produktami zakupionych w sklepie. Wiele ludzi nauczonych doświadczeniami z
....w krajach zachodnich projektanci przewidują małe pomieszczenie na spiżarnię w mieszkaniu - często mające wejście z balkonu. Pomieszczenie z małym oknem i bez ogrzewania. to rozwiązuję problem całorocznego przechowywania przetworów jak i warzyw czy gotowych słoików z w/w produktami zakupionych w sklepie. Wiele ludzi nauczonych doświadczeniami z Covidu, i z obecnego stanu zagrożenia wojennego doceniło potrzebę posiadania w domu bezpiecznych zapasów. Własne przetwory to z kolei zdrowa żywność na zimę itd. Ale problem w tym że ludzie z miast nie mają jak tego trzymać...
- 3 1
-
2023-08-22 19:30
ja przetwory mam w piwnicach obok mojej
i dobrze na tym wychodzę. Zero zakupów, zero zmartwień, jak się coś zepsuje. No i wybór wiekszy. Mówią na mnie Pan Słoik ,miomo tego ,że nie jestem z Mazur
- 1 0
-
2023-08-22 21:18
(1)
Ile czasu można trzymać takie przetwory?
Znalazłam w komórce lokatorskiej takie sprzed 4-5 lat i nie wiem, czy one jeszcze się nadają. Dżemy, dynia w occie itd.- 0 0
-
2023-08-23 08:31
zapytaj właścicielkę komórki
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.