Wiadomości

stat

Aranżacje wnętrz. Dwa pokoje w nowoczesnym stylu

Najnowszy artukuł na ten temat

Aranżacje wnętrz. Parter domu w nowym wydaniu

Koncepcja pierwsza. W części dziennej znalazło się miejsce na rośliny, które tak bardzo lubi nasza czytelniczka.
Koncepcja pierwsza. W części dziennej znalazło się miejsce na rośliny, które tak bardzo lubi nasza czytelniczka.

Urządzanie niewielkiego mieszkania wymaga odpowiedniego rozplanowania poszczególnych funkcji tak, by zaaranżowana przestrzeń była nie tylko estetyczna, ale i komfortowa w użytkowaniu. Indywidualny styl osiąga się przez wprowadzenie akcentów wynikających z upodobań czy potrzeb mieszkańców.



Rzut i wymiary pomieszczenia
Rzut i wymiary pomieszczenia
Nasi czytelnicy, Marzena i Roman, chcą urządzić swoje pierwsze mieszkanie.

- Mamy po 50 lat, ale jest to nasze pierwsze własne mieszkanie. Jesteśmy bardzo podekscytowani i nie wiemy, jak je urządzić. Z racji małego metrażu chcielibyśmy, aby mieszkanie było nie tylko ładne, ale również funkcjonalne. Podoba nam się styl nowoczesny i kolorystyka w tonacji jasnego beżu, szarości, bieli i żółtego. Uwielbiam rośliny, a zwłaszcza kwiaty, które z przyjemnością pielęgnuję na działce. Mąż interesuje się motoryzacją - pisze w liście do redakcji nasza czytelniczka Marzena.
Przedmiotem opracowania jest mieszkanie o powierzchni około 43 m kw. Naszym czytelnikom zależało, by całość była funkcjonalna, urządzona nowocześnie i bez zbędnych detali. Elementami ocieplającymi wnętrze miała być drewniana podłoga i roślinność.

Dwie wersje aranżacji mieszkania powstały w pracowni Design Atelier. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom, designerskim dodatkom, oryginalnemu oświetleniu oraz spójnej kolorystyce zarówno w pierwszej, jak i drugiej wersji udało się stworzyć wnętrze nowoczesne, ale też przytulne.

Koncepcja pierwsza




Pierwsza wersja przedstawia mieszkanie w tonacjach zasugerowanych przez czytelników. Aranżacja wnętrza opiera się na zastosowaniu szarości, bieli i drewna z elementem w odcieniu musztardowym.

W pokoju dziennym, w odpowiedzi na zamiłowanie pani Marzeny do ogrodnictwa, zaprojektowany został przyścienny stelaż na rośliny doniczkowe. Połączenie go z surowym betonem na fragmencie ściany tworzy kompozycję.

Na ścianie przeciwnej znalazła się okładzina z naturalnej cegły. Została ona delikatnie cofnięta w stosunku do całej ściany, zastosowano tu oświetlenie punktowe. Kanapa w kolorze musztardowej żółci jest ciekawym akcentem kolorystycznym, nadaje wnętrzu charakter. Sufit został podwieszony i w części centralnej zaakcentowany zagłębieniem i nowoczesną oprawą oświetleniową w geometrycznym kształcie.

Na podłodze kuchennej znajdują się płytki o teksturze imitującej beton. Ściany między szafkami wykończone zostały drobną mozaiką heksagonalną w odcieniu szarości komponującej się z resztą pomieszczenia. Same meble kuchenne przewidziane zostały natomiast w dwóch kolorach: dębu olejowanego oraz białego (płyty na wysoki połysk).

Nad górnym pasem mebli przewidziano obniżenie sufitu, dzięki czemu w płycie gipsowo-kartonowej wprowadzone zostało oświetlenie halogenowe. Komin został otynkowany i pomalowany na biało. Ten zabieg wykonano również na ściance przy boku lodówki. Okap kuchenny został zamknięty w szafce wiszącej. Meble posiadają frezowane uchwyty, dzięki czemu zabudowa nabiera nowoczesnej wymowy. Na granicy kuchni i strefy dziennej zaprojektowany został czteroosobowy stół, który oddziela dwie części pomieszczenia o różnych funkcjach.

Długie zasłony sprawiają, że wnętrze jest odczytywane jako bardziej przytulne. Grzejnik w nowoczesnym, geometrycznym kształcie staje się elementem dekoracyjnym pomieszczenia. Na ścianach pojawiają się również obrazy. W korytarzu przy wejściu uwzględniona została wnęka na skrzynię oraz wieszaki. Skrzynia na obuwie jest tapicerowana i materiałem przechodzi na ścianę. Naprzeciw znajduje się duże lustro. Wnęka przy szafce technicznej została zabudowana szafą na odzież wierzchnią.

W projekcie ujęto również sypialnię, która współgra kolorystycznie z resztą mieszkania. Przy dłuższej ścianie znalazło się łóżko. Ściana za łóżkiem została wykończona wzorzystą tapetą z motywem roślinnym. Ekskluzywne wiszące lampy stanowią ciekawy element. W tym pomieszczeniu znalazła się również duża szafa w białym kolorze na wysoki połysk z elementami drewnianymi. Szafa posiada frezowane uchwyty. Ściana za znajdującym się naprzeciwko lustra telewizorem została obudowana płytą gipsowo-kartonową, dzięki czemu telewizor znalazł się we wnęce. Pionowe drewniane słupki dekorują ścianę i sprawiają, że przestaje ona być jedną płaszczyzną.

Łazienka została zaprojektowana w kolorach bieli i granatu z dodatkiem złota i jasnego drewna. Wanna ze szklaną ścianką, która umożliwia również branie prysznica, została usytuowana na krótszej ścianie. Miska ustępowa jest podwieszana, pozostały fragment ściany został zabudowany praktyczną szafką.

Umywalka nablatowa jest usytuowana naprzeciwko drzwi. Szafka pod umywalką została zachowana w kolorze granatowym ze złotymi uchwytami. Nad umywalką zawieszono lustro z ramą w kolorze starego złota oraz wiszące lampy. Bateria umywalkowa i wannowa w kolorze czarnym komponują się z ramą ścianki prysznicowej. Ściana za wanną wykończona została płytkami drewnopodobnymi ułożonymi w jodełkę, a ściana za miską ustępową, dla dekoracji, wykończona jest mozaiką w kolorze granatowym.

Koncepcja druga




Druga wersja mieszkania kolorystycznie odpowiada wskazaniom właścicieli i wywodzi się od bieli i szarości oraz drewna. W dodatkach pojawia się natomiast biała cegła oraz butelkowa zieleń.

Na podłodze kuchennej zaprojektowane zostały nowoczesne płytki mozaikowe w odcieniach beżu. Ich liczne wzory są subtelnym detalem, który zwraca uwagę. Ściana w przestrzeni pomiędzy szafkami górnymi i dolnymi wykończona została drewnem o identycznym wybarwieniu na blacie oraz ścianach. Kolorystyka mebli zmieniła się na kolor jasnoszary, płyty meblowe są tym razem matowe. Uchwyty szafek są bardzo delikatne, w postaci poziomych listew w kolorze czarnym. Pod szafkami wiszącymi znalazło się oświetlenie LED. W tej wersji kuchni lodówka została umieszczona od strony drzwi wejściowych, a zlew bliżej salonu. Nie ma wnęki w korytarzu, a zamiast niej powiększona została kuchnia.

W tej wersji zaaranżowano rozkładany stół, z którego korzystać może nawet sześć osób. Krzesła wykonane są ze stali, z tapicerowanym siedziskiem. Przestrzeń kuchenną oddzielono od części salonu charakterystycznymi elementami drewnianymi przechodzącymi ze ściany na sufit. Dzięki temu zabiegowi przestrzeń wydaje się większa i bardziej czytelna. Nad stołem jadalnianym uwzględnione zostały trzy lampy wiszące w stylu industrialnym.

Wnętrze ma bardziej surowy charakter, co odpowiadać ma motoryzacyjnym upodobaniom pana domu. W części dziennej stanęła sofa narożna z poduszkami w kolorze butelkowej zieleni. Ściana za nią wykończona została masą imitującą surowy beton, jej dekoracją jest podzielony na części obraz o tematyce motoryzacyjnej.

W centralnej części pokoju dziennego został zaplanowany sufit podwieszany otoczony oświetleniem LED z centralnie zamocowaną ekskluzywną lampą. Ściana za telewizorem została wykończona białą cegłą. Szklany stolik kawowy z metalowymi dodatkami idealnie dopełnia kompozycję wnętrza.

W sypialni za łóżkiem zaprojektowane zostały pionowe elementy drewniane przechodzące na sufit. Nawiązują one do podobnych paneli w części dziennej. Ściana w ich tle jest w kolorze czarnym z delikatnym połyskiem. Szafa przybrała w tej wersji odcień bieli z drewnianymi uchwytami. Jej cokoły pozostają matowe, natomiast frezowane fronty są zachowane w białym wysokim połysku. Najdłuższa ściana wykończona jest fototapetą z motywem gór oraz białą cegłą. W dodatkach dominuje szarość. Całość tworzy nowoczesne, ale zarazem przytulne wnętrze.

Opinie (116) 1 zablokowana

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.